Kontrapunkt

Informacije protiv dominacije

24. april
Noam Chomsky-What is Anarchism?

Noam Čomski: Šta je anarhizam?

18. novembra 2013. Noam Chomsky je govorio u MIT-jevom auditorijumu Vong (Wong) povodom svoje nove knjige "O anarhizmu".

4. april
Who Pays the Price? The Human Cost of Electronics

Ko plaća cenu? Ljudska cena elektronike

Da li ste čuli za trovanje benzolom? Nisam ni ja. Ali Nokia i Apple jesu.

3. april
BLACK BLOCK - A Story of Violence and Love (english subtitles)

Crni blok: priča o nasilju i ljubavi

Zapitaj se da li uništavanje stvari i imovine zaista može biti smatrano za nasilje? Jer ako je tako, ko su jebeni vandali? Oni koji razbijaju nekoliko izloga i poslovnih prostorija, ili oni koji uništavaju i svima nam uništavaju jebenu planetu? Dakle mom prijatelju sam odgovorila, ako strpaju u zatvor, i nazovu „vandalima“ i „teroristkima“, sve one koji se protive ovoj nepravdi, bilo koga ko uradi nešto zbog toga, onda za mene pitanje nije „Zašto sam ja u zatvoru zbog vandalizma?“. Pitanje je, zašto ti nisi?

25. mart
Arundhati Roy in Chicago - March 18, 2013

"Terenske beleške o demokratiji" razgovor sa Arundhati Roy

Arundhati Roy čita iz svoje knjige "Terenske beleške o demokratiji" (Field Notes on DemocracyI, http://bit.ly/YRGoQs, a potom razgovara sa Anthonyem Arnoveom, urednikom knjige "Howard Zinn Speaks" (http://bit.ly/Usgxuk).

21. mart
Bosnia and Herzegovina in Spring

Bosna i Hercegvina u proleće

Ovaj kratki dokumentarni film priča priču o ustanku u Bosni i Hercegovini. Ubrzo nakon 5. februara, kada je počela pobuna, plamen ustanka se proširio diljem Bosne i Hercegovine. Protesti su započeti od strane radnika i radnica pet fabrika iz Tuzle: Dita, Polihem, Poliolhem, GUMARA i Konjih. Fabrike su privatizovane, oterane u stečaj i lišene imovine, a radnici i radnice su završili sa ogromnim dugovima, bez zdravstvene zaštite i bez osiguranja. Protesti su kulminirali 7. februara 2014, kada je nekoliko upravnih zgrada zapaljeno širom zemlje, uključujući predsedništvo u Sarajevu.

20. mart

The Stream - Organising towards anarchy

Širom sveta se protestuje protiv vlada a za pokrete koji u tome učestvuju se sve više govori da su pod anarhističkim uticajima. Ali šta znači "anarhija" jednoj anarhistkinji, odnosno anarhisti?  U ovoj epizodi "The Stream" razmatra anarhistički pokret i ono što aktivisti i aktivistkinje pokušavaju da postignu.

27. februar
How to Film a Revolution - a tutorial - Occupy the Movie

Uputstvo za snimanje revolucije - Occupy the Movie

Kako uspešno snimati revoluciju video kamerom - tokom nenasilnih protesta, ali pre svega tokom eskalacije policijskog nasilja na masovnim demonstracijama.

9. februar
The Natural Effect

Prirodni efekat

“Foods made with the use of toxic persistent pesticides and even genetically engineered (GE) ingredients are being labeled as natural,” said Gary Hirshberg, chairman of Stonyfield Farm. “Only organic guarantees that food is produced without the use of toxic persistent pesticides, hormones, antibiotics or genetically engineered ingredients. Only organic gives you complete piece of mind.”

9. februar
Sochi Lookback

Sochi 2014: A look back

Facebook "look back" video za zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

Umesto nostalgičnih klipova, omiljenih fotografija i zabavnih statusa, ovaj video prikazuje krvavo lice ruske homofobije i sistemske diskriminacije LGBTQ osoba.

30. januar
Jeff Monson Talks Politics, Communism, Anarchism and BJJ

Jeff Monson govori o politici, komunizmu, anarhizmu i brazilskom džiu žicuu

Džefri Vilijam Monson (Jeffrey William Monson, rođen 18. januara 1971.) je majstor mešovitih borilačkih veština iz Olimpije, Vašington, SAD. On je dvostruki svetski osvajač svetskog prvenstva u ADCC-u i u No Dži brazilskom džiu džicuu. On je nosilac titula u teškoj kategoriji Međunarodog sportskog karate udruženja i šampionata "Snaga i čast", član je Amerčkog top tima, iz Kokonat Krika, sa Floride. No pored tih i mnogih drugih sportskih dostignuća, Def je takođe i anarhista.

25. januar
Cannabinoid Profiles - THC, THCA, THCV, CBD, CBG, CBN, CBC & Terpenes

Njihovo veličanstvo - kanabinoidi

NJIHOVO VELIČANSTVO - KANABINOIDI: Sve o ovim čudesnim jedinjenjima za koje postoji posebni endokanabinoidni sistem receptora u ljudskom telu (svim organima, posebno u mozgu). Endokanabinoidni sistem i kanabinoidi (postoje identični ljudski kanabinoidi u telu) je najbitniji kako za funkcionisanje metabolizma, imunitet i borbu protiv bolesti i infekcija. Poremećaj i disfunkcija humanih kanabinoida dovodi do pojave raznih bolesti i slabljenja imuniteta.

22. januar
Living near uranium mines in Niger

Živeti pored rudnika uranijuma u Nigeru

Niger je peti po veličini proizvođač uranijuma na svetu, rude koja se uglavnom koristi kao gorivo u nuklearnim elektranama. Francuska industrijska kompanija Areva je u proteklih 45 godina bila angažovana na iskopavanju uranijuma u okolini grada Arlita. Greenpeace i lokalni aktivisti tvrde da je to dovelo do zagađenja lokalne životne sredine i da je to radioaktivno zagađenje uzročnik obolevanja lokalnog stanovništva. Areva oštro pobija takve navode. Ovaj kratki film se fokusira ne životne uslove onih koji žive u blizini Arevinih rudnika.