Doktor i svetac

Govor Arundati Roj: Doktor i Svetac: Debata Ambedkar - Gandi: Rasa, kasta i kolonijalizam

Verso Books, Ambedkar International Mission, Haymarket Books su organizovali ovo predavanje povodom objavljivanja knjige Ukidanje kaste, B. R. Ambedkara, sa opsežnim uvodom Arundati Roj.

„Čitanje Ambedkara je premostilo jaz između onoga što su mnogi Indijci i Indijke naučeni da veruju i realnosti koju osećamo svakog dana naših života." - Arundati Roj.

Ukidanje kaste je jedno od najvažnijih - i još uvek najkontroverznijih - dela indijske političke pisane reči. Završena 1936, ova knjiga je hrabra osuda hinduizma i kastinskog sistema koja je razbesnela Gandija pa ipak tokom 60 godina je ostala bojni poklič. U svom opsežnom uvodu, Roj razmatra kako je kastinski sistem nastavljen tokom moderne indijske istorije, i zašto su reči Ambedkara danas neophodne više nego ikada. Svojim zapanjujućim i preko potrebnim pisanjem ona pokazuje da je kastinski sistem najpreče pitanje u Indiji koja se sprema da postane jedna od vodećih nacija sveta.

„Obavezno pročitati ... Dr Ambedkar je izazov za hinduizam.”
– M.K. Gandhi

„Ono što je Komunistički maniefst za kapitalistički svet, ukidanje kasti je za indiju.”
– Anand Teltumbde, autor knjige Uporno opstajanje kaste (The Persistence of Caste)

* * *

Arundati Roj je rođena 1959. u Šilongu, Indija. Studirala je arhitekturu u Nju Delhiju, gde sada živi. Arundati je radila kao filmska dizajnerka i scenaristkinja u Indiji. Roj je autorka romana Bog malih stvari, za koji je 1997. dobila Bukerovu nagradu. Taj roman je preveden na više desetina svetskih jezika.

Ona je napisala nekoliko publicističkih knjiga, među kojima su Cena življenja, Politika moći, Ratni govor, Vodič kroz imperiju za obične ljude, Javna moć u dobu imperije, i Koračajući sa drugovima. Roj se pojavila u televizijkom dokumentarcu BBC-a Dam/age, koji se bavi borbom protiv velikih brana u Indiji. Zbirka intervjua sa Arundati Roj koju je uredio Dejvid Barsejmian je objavljena pod naslovom Čekovna knjiživa i krstareća raketa. Ona je takođe jedan od autora Versove antologije Kašmir: Argumenti za slobodu.

Njene najnovije knjige su Beleške sa terena o demokratiji: Slušanje skakavaca i Kapitalizam: Priča o sablastima, koje je objavila izdavačka kuća Haymarket Books. Roj je dobitnica nagrade Fondacije Lenan za kulturu za 2002. godinu.