To Protect and Infect - Militarization of the Internet

Sigurnosni istraživač i novinar Džejkob Aplbaum (Jacob Appelbaum) tvrdi da Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) SAD može da kontroliše svaki Apple iPhone

Program zvani "Dropoutjeep" omogućava NSA da presreće SMS poruke, da ima pristup adresarima, da locira telefon pa čak i da aktivira mikrofon i kameru tog uređaja.

dropoutjeep.jpg

Sudeći po dokumentima koji su procureli, NSA tvrdi da je 100% uspešna u implantiranju špijunskog softvera u uređaje sa operativnim sistemom iOS. Dokument na koji se poziva Aplbaum sugeriše da je NSA potreban fizički pristup uređaju da bi instalirala špijunski softver (spyware), što postižu preusmeravanjem pošiljki uređaja koji su kupljeni online (npr. vi kupite tablet preko Amazona, a onda pošiljka na putu do vas prvo prođe kroz prste NSA personala). Ako vam to izgleda arhaično, ne brinite, NSA punom parom radi na razvoju daljinskog instaliranja špijunskih aplikacija.

Postavlja se pitanje da li se to dešava sa znanjem kompanije "Appple", odnosno, kako kaže Aplbaum, postoje dve mogućnosti:

"Ili [NSA] ima ogromnu kolekciju 'eksploita' koji rade protiv Appleovih proizvoda, što znači da gomilaju informacije o kritičnim sistemima koje proizvode američke kompanije, i sabotiraju ih, ili ih sabotira sam Apple."

"Apple" kaže da ništa ne zna o svemu ovome.

Sve to je samo ledeni breg duboke i sveprožimajuće kontrole koju NSA ima nad svetskim digitalnim komunkacijama. Obavezno pogledajte!