Contra A Copa: Druga strana svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu

Iako se možda činilo da je dobra ideja da domaćin svetskog prvenstva u fudbalu 2014. bude Brazil — jedna od zemalja koje su najopsednutije fudbalom — pred početak turnira Brazil su potresli ogromni društveni nemiri.

Procenjuje se da će brazilska vlada potrošiti 14 milijardi dolara na ovaj turnir, što ga čini do sada najskupljim svetskim prvenstvom u fudbalu. To je isprovociralo gnev među Brazilcima i Brazilkama, od kojih mnogi smatraju da je vlada korumpirana. Oni su bili primorani da gledaju kako se ogromna količina novca troši na fudbalske stadione i policiju, dok se ignorišu endemsko siromaštvo i društveni problemi zemlje.

 

Ti rastući nemiri su doveli do žestokih protesta protiv vlasti koji su izbili 23. juna 2013. i koji su nastavljeni sa rastućim intenzitetom pred početak svetskog prvenstva u fudbalu. Brazilska vlada je odgovorila na ove demonstracije razmeštanjem ogromnog broja policajaca i vojnika širom zemlje u pokušaju da uguši pobunu mase. Uprkos represiji, velike demonstracije i dalje su trajale u gradovima širom zemlje u trenutku kada su reprezentacije počele da stižu u Brazil.

VICE News je otputovao u Brazil da vidi kako se ta država priprema za jednu od najvećih međunarodnih manifestacija, dok se istovremeno bori da ostvari kontrolu nad rastućim građanskim nemirima.