Zapatistički ustanak (20 godina kasnije)

„Da li ćete pobediti?“, novinar je pitao ustanika.

„Mi ne zaslužujemo da izgubimo“, odgovorio je ustanik.

Bila je to prvi razgovor kog se seća novinar Gaspar Morquecho koji je vodio sa revolucionarnim subkomandanteom Markosom 1. januara 1994, na glavnom trgu San Kristobal de las Kasasa, u Čjapasu, Meksiko. Morquecho, još uvek delimično pijan i mamuran od proslave novogorišnje noći, intervjuisao je zapatističkog lidera svega nekoliko minuta nakon što su on i njegovi drugovi upali u grad i zauzeli opštinsku zgradu.

Dvadeset godina nakon izbijanja zapatističkog ustanka, VICE je otputovao u Čjapas da bi se sreo sa Morquechom, prvim lokalnim novinarom koji je razgovarao sa zapatističkom armijom licem u lice, koji se prisetio dešavanja tog sudbonosnog dana – bio je to prvi oružani ustanak urođenika u Latinskoj Americi u dobu interneta.

1993, meksički predsednik Carlos Salinas de Gortari je potpisao Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa predsednicima Sjedinjenih Država i Kanade. NAFTA je značila uspostavljanje globalizovanog tro-nacionalnog ekonomskog fronta, koji je stupio na snagu 1. januara 1994.

Istog tog jutra, kao direktan odgovor na neoliberalnu politiku koja je postepeno puštala korenje u Meksiku, hiljade urođeničkih boraca se pojavilo iz tropskih šumam čjapaške oblasti Altos, na jugu Meksika, sa namerom da yauymu sedam opština, uključujući San Kristobal. Ta grupa se nazvala Zapatističkom armijom nacionalnog oslobođenja (EZLN).

1. januara, bez upozorenja, EZLN je objavio Deklaraciju džungle Lakandona, kojom je ova oružana grupa objavila rat meksičkoj vladi i zahtevala „radna mesta, zemlju, krov nad glavom, hranu, zdravlje, obrazovanje, nezavisnost, slobodu, demokratiju, pravdu i mir.“

Od tog trenutka, i tokom narednih 12 dana, nekoliko gradova i sela u Čjapasu bilo je uhvaćeno u ratu između EZLN-a i meksičke armije, što je za rezultat imalo više od 100 žrtava dok je broj nestalih ljudi još uvek predmet rasprava. Ono o čemu se takođe raspravlja je nasleđe, uticaj, i snaga EZLN-a u Meksiku danas.

Luis Chaparro