5 od trenutno najdramatičnijih fotografija naftne mrlje u Kaliforniji

U utorak 19. maja 2015. došlo je do prolivanja nafte na državnoj plaži Refugio u okrugu Santa Barbara, Kalifornija, nakon što je pukao podzemnoi naftovod kompanije Plains All American Pipeline. Količina prolivene nafte, po sadašnjim procenama, iznosi oko 2.500 barela, od čega je 480 barela završilo u okeanu.

Tokom prethodnih nekoliko dana potpuno je transformisano oko devet milja obale u Santa Barbari nakon što je pukao naftovod i za tri sata proliveno 105.000 galona (400.000 litara) nafte. Zvaničnici procenjuju da je oko 20.000 galona (76.000 litara) lepljive crne nafte dospelo u more, dok je ostatak ostao na zemlji.

Utvrđen je identitet kompanije koja je odgovona za prolivanje nafte. U pitanju je „Plains All American Pipeline“. Izvršni direktor kompanije se izvinio zbog nesreće i obećao da će ostati na licu mesta sve dok čišćenje ne bude gotovo (mani ga Mito, prim. prev.). Ali ništa nije rečeno koliko bi to moglo da potraje.

Ironično, slična naftna mrlja nastala nakon eksplozije na naftnoj platformi zadesila je istu plažu 1969. Zbog devastacije morskog zahvaljujući tom incidentu - izliveno je neoliko hiljada galona nafte i ubijeno na hiljade morskih ptica i drugih životinja - njemu se pripisuju zasluge za nastanak ekološkog pokreta u SAD.

Dok borci i borkinje za zaštitu životne sredine rade na proceni štete koju je naneo najnoviji incident, pogubne posledice po živi svet mora već postaju jasne.

„Reuters“ i „The Associated Press“ su bili na licu mesta i napravili ove zapanjujuće slike.

Izvor: 

Povezano