Grčka: novinarstvo u opasnosti

Dan nakon hapšenja novinara Kostasa Vaksevanisa otpušteno je još dvoje njegovih kolega sa gračke nacionalne televizije.

Dvoje novinara je danas otpušteno od strane grčke nacionalne televizije (ERT), zbog svoje analize vesti iz Gardijanovog članka o torturama koje su se dogodile u Generalnom policijskom direktoratu pokrajne Atike.

Svega par minuta kasnije, direktori grčke nacionalne televizije sastavili su saopštenje prema kome ovo dvoje novinara više ne pripada osoblju te televizije. Ovo je očigledno kršenje prava pristupu informacijama koje jedna demokratska država mora da obezbedi svojim građanima.

Ovaj incident predstavlja nastavak događaja od prethodnog dana, kada je uhapšen Kostas Vaksevanis (izdavač magazina HOT-DOC-a, koji se bavi istraživačkim novinarstvom) zbog objavljivanja liste „Lagarde“, sastavljene od imena bogatih biznismena i političara prevaranata, inače dobro čuvane preko 2 godine od strane ministara i šefova političkih partija.

Nastavak nametanja mera štednje na grčko društvo dovelo je do sve češćih ekscesa grčke vlade, koja, da bi se održala na vlasti, sprovodi cenzuru nad medijima i primenjuje represivne mere i  torturu nad građanima koji učestvuju u demonstracijama protiv fašizma i okrutne štednje. Tražimo od vas da ovu vest prenesete što dalje, kako biste nam pomogli da obelodanimo nehuman i nedemokratski pritisak grčke vlade i kako bismo stali na put kršenju naših ljudskih prava.

 

Izvor: initiativegrecqueaparis

Saopštenje novinara Kostasa Vaksevanisa: Kostas Vaxevanis: “They are searching for me instead of the truth”

Povezano