Grčki staljinisti rame uz rame sa fašistima

Kada su se prošlog oktobra u Atini, za vreme 48-časovnog generalnog štrajka, grčki staljinisti samoinicijativno stali u odbranu parlamenta, izigravajući policiju, činilo se da od toga „nema dalje“. Međutim, ekipa iz KKE/PAME je prevazišla sebe i stala rame uz rame sa fašistima

20. oktobra 2011. raznovrsne grupe demonstranata uputile su se ka zgradi grčkog parlamenta sa namerom da onemoguće usvajanje novih mera štednje koje je zahtevao MMF. Pored policijskog kordona tamo ih je dočekala i staljinistička partija, KKE (Grčka komunistička partija, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας). Zajedno sa njima, ispred parlamenta su bili postrojeni članovi PAME (Sveradnički borbeni front, Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), sindikalnog krila KKE, sa palicama u rukama i kacigama na glavama, spremni da svojim telima brane parlament - i policiju - od demonstranata. Pošto su se potpuno uživeli u ulogu policajaca, nisu dozvoljavali demonstrantima da prođu kroz njihov „kordon“ pri tom im drsko tražeći lična dokumenta na uvid. To je, svakako, dovelo do velikih tenzija, a balon gneva je pukao pošto su staljinisti napali članove pokreta „Ja ne plaćam“ (Δεν πληρώνω). Više o svemu tome pročitajte ovde.

Ovog puta, staljinisti su otišli korak dalje. Oni su beskrupulozno pozdravili oportunističko uplitanje fašista u dugotrajni i iscrpljujući štrajk metalaca atinske čeličane.

Spor radnika sa upravom čeličane, koja se nalazi u predgrađu Atine, traje već nekoliko meseci (120 dana). Štrajk na neodređeno vreme je proglašen nakon što su šefovi pokušali da smanje plate radnicima za celih 40%.

PAME, sindikalna koalicija Grčke komunističke partije odigrala je ključnu ulogu u celom sporu.

Ali sada su, po svemu sudeći, spremni na savez sa fašistima. A oni, fašisti iz „Zlatne zore“, na svom zvaničnom sajtu su istakli: „Zlatna zora [Chrissi Avgi] na strani štrajkača Grčke čeličane“! Drugim rečima, KKE/PAME su im omogućili da na radničkoj muci stiču jeftine propagande poene. Šta više, omogućili su im da među radnicima u štrajku šire rasizam jer su prihvatili hranu koju su fašisti doneli u čeličanu kao pomoć i izraz „solidarnosti“ sa radnicima; na pakovanjima donete robe su bile nalepnice sa imenom „Zlatne zore“, nacionalnom zastavom, i rasističkim sloganom “…da zauvek očistimo ovo mesto”.

Sudeći prema napisima na sajtu www.leftcom.org:

„U petak 17. februara u fabriku je došla grupa ljudi iz zloglasne fašističke partije „Zlatna zora“; oni su bez ometanja prošli kroz kapiju, uzeli su mikrofon i u prisustvu nekih članova sindikata održali govor štrajkačima izražavajući svoju „solidarnost“. Nakon toga je predsednik fabričkog sindikata pozdravio fašiste, rekavši „cela Grčka je uz nas“.“

Prvo su nacisti državali govor a zatim predsednik pozdravlja naciste. Predsednik sindikata, Giorgos Sifonios, član je PAME i bio je kandidat KKE na okružnim izborima 1998. g. Do sada, predstavnici PAME nisu dali nikakvo objašnjenje, a nisu čak ni pokušali da se ograde od tog događaja. Dakle, opravdano je pretpostaviti da je predsednik postupio u skladu sa politikom stranke. U suprotnom, odmah bi ga izbacili.

Na ovaj način staljinistička KKE dovela je fašiste u radnički pokret. Za sada ne mogu da objasnim njihov stav. Pretpostavljam da je to zbog aktivne intervencije anarhista u taj štrajk. U stvari, mnoge anarhističke grupe energično su podržale štrajkače i mnogim akcijama izrazile solidarnost sa njima. Kao pristalice spontanosti može im se desiti da idealizuju takav štrajk. Zato, možda će ovaj događaj biti veliko obeshrabrenje za njih.

Zlatna zora“ je dobro poznata fašistička grupa. Počeli su kao čisti „nacional-socijalisti“ a kasnije su nacizam kombinovali sa tradicijom grčke ekstremne desnice. Uzgred, oni su poznati kao neko ko je pro-nacistički orijentisan. Oni su odgovorni za mnoge napade na imigranate. Očigledno, radi se o „paradržavnoj“ grupi koja ima bliske veze sa policijom i vojskom. Oni imaju rastući uticaj naročito u narodnim i radničkim оblastima i očekuje se da će dobiti dobar procenat glasova (oko 3-4%) na predstojećim izborima."

„Ono što treba reći jeste da ovo u potpunosti sramoti bilo kakvu ideju o radničkoj borbi. Ne samo da radnici čeličane do sada nisu raskinuli svoje veze sa staljinistima iz KKE i PAME, već neki od njih sada imaju hrabrosti da aplaudiraju ubicama iz Zlatne zore“, prenosi Contra info i zaključuje: „Čak i ako neki od tih štrajkača mogu povratiti ono dostojanstva što im je preostalo i javno osuditi posetu neonacista (17.02.2012.), želimo da istaknemo da nećemo tolerisati bilo kog nacistu koji govori u ime radničkih borbi. To nije samo apsurdno nego i jebeno užasavajuće.“

Izvori: leftcom.org i Contra info

Povezano