Intervju sa komandirom YPG-a: ISIS je poražen u Kobaneu

Mehmûd Berxwedan – član generalne komande YPG – dao je intervju novinaru Ersinu Çaksuu za Özgür Gündem. Berxwedan je rekao Çaksuu da su poraženi svi oni koji su rekli da je Kobane „pao“ ili „da će pasti“, i da će ukoliko bude otvoren koridor ka gradu ISIS biti potpuno isteran iz te oblasti.

Originalni članak je objavljen 17. oktobra 2014.

Hvala vam što ste izdvojili vreme za nas trenutku kada ste veoma zauzeti. Pre svega hteo bih da vas pitam zašto je Kobanê toliko važan ISIS-u. Zašto su ga napali tako silovito?

U našem prethodnom intervjuu dosta vremena smo potrošili na pitanje zašto je Kobanê na meti. 19. jula je počela Revolucija Rožave u Kobanêu. Kobanê je takođe postao izraz volje kurdskog naroda u Rožavi. Revolucija je počela u Kobanêu i proširila se na ostatak Rožave. Iz tog razloga Kobanê je poremetio planove i određenih međunarodnih sila i određenih regionalnih sila koje nisu želele da Kurdi izraze svoju volju. Od tog dana do danas oni su uložili mnogo truda u slamanje i uništavanje te volje. Ipak oni nisu ostvarili svoj cilj. Ali oni su više od godinu i po dana posebno Kobanê imali na meti. Pa zašto Kobanê? Zato što Kobanê nije povezan sa drugim regionima. On nema fizičke veze ni sa Cizîrêom ni sa Efrînom [kantoni]. To je region koji je okružen [ISIS-ovim] bandama. Oni su mislili da mogu da unište Kobanê tako što će ga opkoliti. Napadi su trajali već više od godinu dana sve do sada. Ipak oni su mislili da će moći da slome volju Kobanêa i da ga nateraju da padne vrlo brzo. Ali nisu ostvarili svoj cilj. Na kraju su shvatili da ukoliko ovde ne koncentrišu sve svoje snage neće moći da ostvare svoje ciljeve u Kobanêu. Iz tog razloga oni su za ovu bitku okupili snage iz Derazora, Rakke i čak iz Iraka dok su istovremeno okupljali regionalne snage iz Jerablusa i Şêxlera. Mogu da kažem da su doveli 70% svojih snaga u Kobanê.

Da li je samo ISIS učetvovao u tom planu?

Naravno, iza ovog plana su takođe određene države čija imena ne želim da pominjem – ustvari većina njih su očigledna. Želja im je da se slomi volja kurdskog naroda koja se ovde pojavila. Ako Kobanê padne onda će i drugi kantoni koji su uspostavljeni, [nestaće] volja koja se pojavila, i YPG-u koji svuda raste i koji može da preuzme važnu ulogu u sirijskoj revoluciji bio bi zadat ozbiljan udarac. Zato što je to grupa koja može da igra lidersku ulogu i da se razvija na demokratski način. Posebno Turska, zajedno sa mnogim drugim silama koje podržavaju ISIS, svesno je planirala te napade. Oni su želeli da ovde slome našu volju. Oni su želeli da ovde ostvare uspeh. Da su ovde bili uspešni oni bi jedan po jedan uzeli na nišan druge regione i oni bi mogli da napadnu Cizîrê i Efrîn. Prethodno su želeli da pokušaju u Jez'aai, Rabiai i Serêkaniyêu ali nisu. Zato što tamo imamo puno snaga i oni nisu mogli da nas uguše. Ali oni su mislili da mogu da opkole Kobanê sa četiri strane i da nam ovde slome volju. I to bi bio uspeh za ISIS i njegove pristalice. Oni su želeli da nadoknade svoje gubitke u Iraku i ovde u Cizîrêu. Oni su želili da podignu svoj moral [napadom na] Kobanê. Sve do sada postojale su dve snage koje su se uspešno razvile u Siriji. Jedna smo mi a druga je ISIS. Sad je pitanje ko će koga pobediti. Postoje dva puta. Ili će to biti put bandi i okupatora ili put demokratije. Ovo je test. Iz tog razloga ISIS je nagomilala svoje snage i zajedno sa podrškom stranih država napala Kobanê tako silovito.

Više od mesec dana je prošlo u ovoj žestokoj bici. Šta se desilo tokom ovog meseca? Koje oružje su upotrebili protiv vas? Kakva bitka je vođena? Koji je bio vaš odgovor?

Pa, borba koja je već trajala preko tri meseca ne podseća na druge borbe. U smislu dimenzija, njen intenzitet i oblik napada je bio drugačiji od drugih bitaka. Oni su simultano napali silovito sa 4 ili 5 strana. Oni su nastupili sa ofanzivnim i operativnim snagama koje su doveli sa strane. Oni su napali sa snagama sa kojima su za sat vremena osvajali čitave gradove i bacali na kolena njihove države. Sa tim snagama i tehnikama oni su napali Kobanê. Oni su došli sa tenkovima, artiljerijom, minobacačima i teškim naoružanjem koje su zarobili od Sirije, Slobodne sirijske armije i Iraka. Oni su takođe upotrebili metode poput bombardovanja. Naravno da su mislili da će to biti kao u Mosulu i drugim oblastima koje su osvojili i da će zauzeti Kobanê sa par dana. Ustvari oni su planirali nedelju dana za Kobanê. Turci i druge sile su nam takođe dali nedelju dana. Mi smo pružili otpor sa lakim naoružanjem na napade iz teškog oružja. Zato što nam do sada niko nije pružio nikakvu pomoć.

Kada kažete da niko nije …

Ni koalicione snage, niti bilo koja strana sila, niti bilo koja druga sila nam nije dala nikakvo oružje.

Premijer Regionalne uprava Kurdistana (KRG) Neçirvan Barzan dao je izjavu u kojoj je rekao da su nam poslali oružje. Ali nikakva pomoć nije došla od bilo koga uključujući i vladu KRG-a. Nikakvo oružje nije došlo iz bilo koje države ili od bilo koje kurdske uprave. Niko nam nije dao oružje. Mi smo odgovorili na ovaj napad sa našim lakim naoružanjem i sa stvarima koje smo pripremili koristeći sopstvene resurse. Mi smo vodili promišljenu i taktičku bitku.

Kakvu taktiku ste koristili?

ISIS je planirala da uništi većinu naših snaga u selima pre nego što stignu u grad. Oni su hteli da dokrajče naše snage u selu i da dođu u grad mašući svojim oružjem. Mi smo pripremili taktiku koja je uzela u obzir [te planove]. Nije bilo sela koje se nije borilo. Mi smo se borili u svakom selu i zaseoku i zaštitili ih sa našim postojećim snagama. Mi smo pretrpeli gubitke i imali smo mučenike. Ali generalno mi smo očuvali naše snage. Ovo je takođe produžilo dane otpora i dopustilo nam da uzvratimo udarac ISIS-u. Osnovni princip nam je bio očuvanje naših snaga i uzvraćanje udarca ISIS-u. Mi skoro tri nedelje nismo dopustili ISIS-u, koji je planirao da za nedelju dana uništi većinu naših snaga u selima, ni da uđu u grad. Mi smo planirali žestoku borbu u gradu. Mi smo želeli da presudni trenutak bude tamo.

Zahvaljujući vašoj strategiji činilo se da gubite dok su zapravo ISIS i njihovi pomagači gubili.

Tako je. Mi nismo uradili ono što su oni očekivali. Mi nismo okupili naše snage u selu i dopustili im da nas tamo unište. Naš osnovni princip je bilo očuvanje snaga i uzvraćanje udarca ISIS-u. Mi smo im odgovorili sa veoma drugačijom taktikom. Ipak izvesno vreme bitka je vođena u gradu. Oni su pretpostavljali, kao što je rekao Erdoğan, da je Kobanê „pao i pašće“. Oni su pretpostavljali da će biti u stanju da izvedu svoje kurban bajramske molitve u gradu. Oni su hteli da zauzmu grad i da obave molitve. Ustvari mnoge države su zaključile da će Kobanê pasti. Svi su to pretpostavljali a u međuvremenu mi smo slomili ISIS. Prošlo je mesec dana i sada smo u drugom mesecu. Ovo je istorijski otpor. Nova legenda je ispisana krvlju mnogih heroja koji su pali kao mučenici u Kobanêu. Ova legenda je nastala sa otporom mnogih naših prijatelja koji se bore na frontovima. Snovi i nade onih koji su rekli da je Kobanê pao ovde su razbijeni. Tokom poslednja tri dana oni nisu bili u stanju da napreduju ni jedan korak. Tokom poslednja tri dana mi se više ne povlačimo i napredujemo korak po korak. ISIS je gotov. Oni su umorni. Njima je opala snaga. Njihova moć je uništena i njihova operacija im je slomila snagu. Sila koju su doveli takođe je uništena. Ja to kažem bez preterivanja. Na svakoj ulici Kobanêa su leševi ISIS-ovih boraca. Pod ruševinama svake uništene kuće nalazi se ISIS-ov borac. Mi smo pokupili stotine komada raznog oružja tokom protekla tri dana. ISIS je slomljen u Kobanêu tokom protekla tri dana. Dakle, tokom prvog meseca mi smo pružali otpor i sprovodili određenu taktiku. U drugom mesecu cilj nam je da uništimo ISIS u Kobanêu. Sada nam više nije cilj samo otpor nego pobeda.

Rečeno je da su mnogi ISIS-ovi borci koji su ubijeni bili prilično mladi i da još nisu imali brade ni duge kose. Šta nam to govori?

70% njihovih ofanzivnih i profesionalnih snaga je poginulo. Oni još uvek žele da dovedu neke snage koje su u regionu. Mi ne možemo znati da li će ih dovesti još iz Iraka, Pakistana, Avganistana ili Azerbejdžana. Snage koje su doveli pre su oslabljene. Mi smo videli mnogu decu kojoj su dali oržje. Nedavno su dovodili žene u takozvane ženske jedinice (Ketibe-i Unsa). Sad hoće da ostvare rezultate dovođenjem snaga iz daleka. Ipak poslednja tri dana su bili prelomna točka za njihov moral, njihovu inicijativu i njihovo napredovanje. ISIS je shvatio da neće biti lako zauzeti velike delove Kobanêa. Naravno da se nismo borili samo u gradu. Mi smo se borili i izvan grada. Pružen je veliki otpor da bismo došli do ove faze. To jest, ISIS je shvatio da njegova strategija zauzimanja bilo kog mesta za 3-4 dana neće proći u Kobanêu. Oblast oko Kobanêa nije poput oblasti oko Mosula, u Iraku ili u nekim drugim područjima u Siriji. Kobanê ne podseća na neke baze sirijske vojske koje mogu da zauzmu za tri dana. Niti su njihove kamionske bombe ni njihovo drugo naoružanje bili od ikakve koristi. Naravno ovaj grad je naš grad. Mi znamo svaku njegovu ulicu, svaki njegov put. Mi znamo odakle će doći i gde da ih udarimo. Posle mesec dana otpora sada mi napredujemo. Od juče smo im preuzeli 5-6 susedstava. Ustvari na zapadnom frontu mi se borimo izvan grada. To će se nastaviti korak po korak sve do pobede.

Pomenuli ste Ketibe-i Unsa. Šta one rade i znate li koliko ih je?

Oni su ih doveli više radi bombaških napada. Njima je dat krvav, prljav posao. One su takođe dovedene da dignu moral i brojno stanje. Njih su doveli takođe da bi rekli „pogledajte naše ženske jedinice su tu“. Ali do sada nisu ostvarile bilo kakve rezultate.

Nedavno su nasumčno granatirali grad sa minobacačima i artiljerijom i napadali sa kamionskim bombama. Kako to treba razumeti?

ISIS negde diže u vazduh kamionske bombe, napadajući sa distance sa minobacačima i objavljuju vesti tipa „vidite mi smo došli i dolazimo i doći će još više snaga“, a trebalo bi da znate da su pretrpeli ozbiljan udarac. To je njihova specifičnost. Kad ne mogu da urade ništa oni se služe svakakvim metodama. Kada počnu da prenose vesti u kojima se kaže da je jedna grupa stigla iz Rakke, jedna iz Minbica i jedna grupa iz drugog mesta treba da shvatite da ISIS nije ostvario nikakve rezultate. Oni takođe koriste te kamionske bombe kao vid psihološkog ratovanja. Naravno da smo preduzeli mere predostrožnosti. Koliko puta su nas napali i ipak nijedan od naših drugova nije raskrvario ni prst. Oni pokušavaju da ostanu na nogama koristeći se takvim metodama. Naravno da je ISIS sada poražen. Oni nisu ostvarili svoje ciljeve u planiranom roku. Njihov cilj je bio da zauzmu [grad] za nedelju dana. Ali mesec je prošao i nisu ga zauzeli. Oni koji su rekli „Kobanê je pao i pašće“ i njihovi pomagači su poraženi. U suštini oni su ti koji su izgubili.

Gosn. Berxwedan, juče je ISIS gađao raketom državni silos sa žitom koji pripada Turskoj. Kasnije su pogodili Tursku sa mnogim minobacačkim granatama. Šta mislite da je cilj svega toga?

Da smo mi ispalili samo jedan metak u Tursku, Turska bi napravila pakao. Njihovi gubici rastu. Ja ne mislim da oni svesno gađaju Tursku. To je raketa. Jednom kad je ispališ ne možeš da je kontrolišeš. Minobacači su isto. Ali čak i da je tako kad je nečija zemlja napadnuta treba da postoji reakcija. Ipak Turska nije pokazala nikakavu reakciju. Oni ne pitaju „zašto vaši minobacači pogađaju našu teritoriju“? ISIS ne bi svesno napao svoj prijatlja.

Sudeći po vama koliki deo grada je pod kontrolom ISIS-a? Da li je javnost puno zabrinuta zbog toga?

Ustvari zapadni deo u kom su oni nije u gradu. Na jugu su ušli vrlo malo. Samo u poslednje kuće, i to se tamo ni ne računa kao deo grada. Znači te kuće su deo sela Memîdê a ne deo grada. Na istoku su ušli u grad. Taj [deo] čini oko 30-35% grada.

Mogu li da vas pitam za vazdušne udare koalicionih snaga protiv ISIS-a. Da li je bilo bilo kakvog koordinisanja između vas i koalicije? Kakav je efekat vazdušnih udara na vašu borbu protiv ISIS-a?

Istina je da prvih dana nije bilo pomoći. Da su nam pomogli prvih dana kao što su uradili poslednjih dana ISIS ne bi ni došao do grada. Prvih 15-20 dana nije bilo pomoći od koalicije koja je oformljena da bi se borila protiv ISIS-a. Ali tokom proteklih 10 dana oni su igrali važnu ulogu. Oni su odigrali važnu ulogu u koordinaciji sa YPG-om. Oni su radili vrlo pažljivo. Do sada nije bilo konfuzije ili grešaka.

Ali ima tvrdnji da su civili i borci YPG-a bili pogođeni tokom vazdušnih napada koalicije?

Tvrdnje na nekim televizijama da je civil poginuo i da su neki borci YPG-a pogođeni nisu tačne. Do sada ni jedan civil nije poginuo od avionskih bombi niti su one pogodile bilo kog borca YPG-a. U svim njihovim napadima oni su ciljali ISIS vrlo pažljivo i sa visokim nivoom koordinacije. Ustvari ni jedan civil nije ostao u oblastima koje su pod kontrolom ISIS-a te stoga ni nema poginulih. Sve do danas kalicioni avioni su vrlo pažljivo radili i možemo reći da su bili uspešni. I mi im se zahvaljujemo na partnerstvu i velikoj pažljivosti koju su iskazali. Oni su zadali veliki udarac ISIS-u i to se nastavlja.

Znači moguće je potisnuti ISIS iz Kobanêa jedino uz pomoć vazdušnih udara?

Do određene tačke ima koristi od vazdušnih udara. Oni su im zadali ozbiljan udarac. Ali vojska koja će ostvariti prave rezultate su naše kopnene snage. Mi to govorimo od početka. Ako koalicija koja je oformljena protiv ISIS-a želi da ih slomi oni moraju da daju oružje onima koji se bore na zemlji. A snage koje se bore na terenu su YPG i YPJ. Ta mogućnost treba da bude razvijena. Trebalo bi omogućiti borcima da dođu kod nas izvana. Turska to ne dopušta. Sada smo u okruženju. Formalna ruta treba da bude otvorena za one mlade koji žele da dođu i da se pridruže borbi. Oružje i municija bi trebalo da dođu tom rutom. Mi smo ti koji se već bore. I mi to ne radimo loše. Takođe postoje neke grupe iz Slobodne sirijske armije koje operišu sa nama. Mi smo proglasili Berkan el-Firat. Taj centar udruženih operacija je i dalje sa nama. Oni su izgubili oko 10 boraca. To je potencijal. Dakle postoji zajednička snaga Arapa i Kurda. Ipak niko nam ne pomaže. Koalicija treba to da uzme u obzir. Oni nisu uradili za nas ono što su uradili za Pešmergu u Južnom Kurdistanu. Kada su na jugu počele vatdušne operacije oni su ih snabdeli i teškim naoružanjem. Iz tog razloga tamo je ostvaren napredak. Mi ćemo nastaviti da pružamo otpor sa našim snagama ali ako zaista žele da ISIS bude poražen onda treba da urade to. Ovo je jedan od uslova za pobedu nad ISIS-om. Ruta treba da bude otvorena. Treba izvršiti pritisak na Tursku da otvori formalni koridor.

Postoji li datum do kog možete reći da ćete isterati ISIS iz Kobanêa?

Mi nećemo prognozirati bilo kakve datume ali pobeda je blizu. Sada smo ušli u novu fazu. Mi ćemo oslabiti ISIS raznim koracima i taktikama i mi ćemo ih slomiti. Kobanê ne liči na druga mesta. Na isti način na koji žele da slome našu volju u Kobanêu mi ćemo tu ostvariti naš najveći uspeh. Mi ćemo ovde proglasiti slobodu.

Hteli bi smo da vas pitamo za otpor koji je započet duž granice od strane naroda sa severa. Oni su na oprezu od početka. Kakav efekat je imala ta akcija?

Kada su ovde počeli prvi napadi pre 3-4 meseca naš narod Severnog Kurdistana je pre svega napravio veliku žrtvu. Oni ne samo da su podigli naš moral već su nam dali podršku. Mnogi mladi sa severa su se preskočili preko ograda i prešli granice da bi došli u Kobanê i pridružili se otporu. Oni su se zapravo uključili u borbu. Ali nedavno je čitav narod Severa pružio još veći otpor. Akcije na istoku i jugu Kurdistana i u Evropi su takođe puno podigle moral. Oni su nam takođe pokazali da mi nismo sami. Čitav Kurdistan je još jednom pokazao da je uz nas. To je takođe zaista povećalo našu odgovornost. Mi se zahvaljujemo svima koji su nam pružili podršku. Još jednom mi se sa poštovanjem klanjamo pred svima onima koji su tokom akcija našeg naroda umrli mučeničkom smrću na Severu i u Rojhilatu (Istoku). Mi smatramo da su oni pružili otpor i da su umrli mučeničkom smrću za Kobanê. Mi ih smatramo mučenicima Kobanêovog otpora. Mi se još jednom zahvaljujemo svima koji nas podržavaju i afirmišu stav da se sa tim pružanjem otpora treba nastaviti. Svaka mlada osoba Severnog Kurdistana bi trebalo aktivno da učestvuje u Kobanêovom otporu. Mladi Kobanêa bi takođe trebalo da se vrate i preuzmu odgovornost za svoju zemlju. Posebno mladi Kobanêa bi trebalo da učine sve da se vrate na svoju zemlju i da brane Kobanê.

Ima li bilo šta što biste hteli da dodate?

Neka niko ne umišlja da ćemo napustiti Kobanê. Mi nikada, nikada se nećemo povući iz Kobanêa. Neka svet propadne i nek niko od nas ne preživi ali mi nećemo napusti Kobanê.

Povezano