Kako je Izrael pogazio primirje u Gazi

Kako je došlo do kršenja primirja u Gazi i početka tekuće tragedije

Danas [15. 11. 2012.], poginula su tri Izraelca zahvaljujući raketnoj vatri iz Gaze.

Do nje je došlo nakon što je Izrael ubio 13 Palestinaca, uključujući tri deteta i ženu, i ranio 115, uključujući tu i 26 dece i 25 žena [koliko ih je nastradalo] od juče, 14. novembra.

Ovo će biti predstavljeno od strane Izraela – i njemu naklonjenih ili bezobzirnih svetskih medija – kao još jedno opravdanje za napade Izraela na Gazu sa ciljem da se zaustavi raketna vatra. Ali ovaj narativ je lažan.

Dok je trajalo stabilno i operativno primirje, Izrael je odlučio da ga pogazi, što je dovelo do aktuelne smrtonosne eskalacije.

Ukratko, Palestinci su ispalili rakete, odnosno napali izraelsku armiju, odgovarajući na izraelske napade, trudeći se da izbegnu eskalaciju i javno prihvatajući prekid vatre. Pogledajte ovu belešku:

29. oktobra BBC je izvestio da su „prema rečima zvaničnika, militanti u Gazi ispalili 26 raketa na Izrael, usred erupcije borbi koje su narušile kratkotrajno primirje između dve strane. Nije bilo izveštaja o povređenima usled granatiranja, na jugu zemlje.“ BBC je rekao kako „je do njih došlo satima nakon što su izraelski avioni pogodili mete u Gazi, i to nakon što su militanti ispalili rakete odgovarajući na ubistva Gazijca za kog Izrael tvrdi da je ispaliljivao granate na njegove trupe.“

Izveštač BBC-ja, Džon Donison, je rekao: „Često je teško odrediti kada je određena eskalacija nasilja započela – obe strane će uvek isticati ono što one vide kao prethodni čin agresije suprotne strane, što im omogućava da svoje napade pravdaju kao odmazdu.“ Ali mi možemo bolje od toga.

- 4. novembra, izraelske snage su ubile „nenaoružanog, čoveka ometenog u mentalnom razvoju“, koji se kretao u blizini tampon-zone koju je Izrael nametnuo unutar okupiranog Pojasa Gaze.

- Ipak, nakon „razbuktavanja“ od 28-29. oktobra, o kojem je izvestio BBC, izraelski Twitter nalog @gassamcount, koji beleži projekitle ispaljene iz Gaze prema Izraelu, nije zabeležio gotovo nikakvu raketnu vatru. Qassam Count je 5. novembra u 23:56, po standardnom vremenu (UTC), tvitovao o samo jednoj raketi.

Ubistvo Ahmeda Abu Dage

- Izraelske okupacione snage (IOF) su 8. novembra izvršile upad u Pojas Gaze u blizini sela al-Karara, severoistočno od Kan Junisa, pritom smrtno ranivši jedno dete. Prema Palestinskom centru za ljudska prava (PCHR):

Oni su sravnili sa zemljom delove palestinske teritorije koja je bila usred nasumične paljbe. Nakon nekoliko časova, pomerili su se ka jugu, prema selu Abasan. Otvarili su vatru nasumično i sravnili sa zemljom delove palestinske teritorije. Iz mitraljeza izraelskog helikoptera takođe je otvorena vatra na ovu oblast. Oko 16:30, zahvaljujući nasumičnoj vatri od strane vojnih vozila IOF-a, 13-godišnji Ahmed Jonis Hader Abu Daga teško je ranjen nakon što ga je metak pogodio u abdomen. U trenutku kada je pogođen, Ahmed je igrao fudbal sa prijateljima ispred svoje porodične kuće, koja se nalazi nepunih 1.500 metara daleko od oblasti u kojoj se nalazio IOF.

Ahmad Abu Daga, čiji profil se sastavio Rami Almeghari iz Elektronske Intifade, preminuo je od zadobijenih rana.

9. novembra, dan nakon ubistva Ahmada Abu Dage:

Palestinci napadaju izraelsku armiju, izraelska armija ubija civile

- 10. novembra, borci palestinskog pokreta otpora napali su izraelski vojni džip u blizini granice sa Gazom, pritom ranivši 4 izraelska okupaciona vojnika.

Nakon toga, Izrael je napao civilna susedstva u Gazi. Tokom naredna 72 časa, izraelske snage su ubile 7 Palestinaca. Prema PCHR-u, petoro ubijenih su bili civili, uključujući 3 dece. Dodatnih 52, uključujući 6 žena i 12 dece, je ranjeno.

„Od toga, četiri pogibije i 38 ranjavanja posledica su izraelskog napada na fudbalsko igralište u kvartu al-Šoja’ija, istočno od grada Gaze“, izvestio je PCHR.

Sasvim očekivano, Palestinci su ispalili rakete na Izrael, kao što je „Qassam Count“ zabeležio:

Mirovni pregovori

11. novembra Qassam Count nije zabeležio više raketa. Ovo se možda može objasniti činjenicom da su palestinske frakcije bile zauzete razgovorima o primirju, i bile zainteresovane za ponovno uspostavljanje mira.

Izraelski Ynet je 11. novembra izvestio:

Zvaničnici egipatske obaveštajne službe su uspešno posredovali u okončavanju trenutne runde sukoba na jugu, saznao je Ynet u nedelju. Nijedan izraelski izvor nije potvrdio ovaj izveštaj.

Izveštaj Ynet-a je dodao:

Sudeći prema višim egipatskim izvorima, i Hamas i Islamski Džihad su se složili da obustave vatru ukoliko Izrael obustavi vazdušne napade na Gazu. Kako tvrde izvori iz Kaira, Izrael se navodno složio da ne uzvraća na sporadičnu raketnu vatru iz Gaze, sve dok pri tom ne bude žrtava.

- Ipak, prema Qassam Countu, 12. novembra dve rakete su ispaljene na Izrael. Do ovoga je došlo usled dvodnevnih vazdušnih napada Izraela na Pojas Gaze.

Uspostavljeno je primirje

Rojters je 13. novembra izvestio:

Nakon pet dana rastućeg nasilja, Izrael i Palestinci su se u utorak udaljili od ivice novog rata u Pojasu Gaze, šaljući preko Egipta jedni drugima signale da će obustaviti vatru osim ukoliko ne budu napadnuti.

U izveštaju još stoji:

Ismail Hanijeh, premijer Hamasove vlade Gaze, pohvalio je glavne oružane frakcije u enklavi, jer su u tokom noći između ponedeljka i utorka, sklopile primirje. „Oni su pokazali visok nivo odgovornosti rekavši da će poštovati primirje ukoliko ga se i izraelski okupatori budu pridržavali“, rekao je.

Izrael uništava primirje

Ipak, Izrael nije bio zainteresovan za mir.

- Izrael je 14. novembra izveo nezakonito ubistvo vojnog zapovednika Hamasa, Ahmada al-Džabarija.

Rojters je zabeležio da izraelski napad „predstavlja kraj 24-časovnog zatišja u prekograničnom nasilju do čijeg izbijanja je došlo ove nedelje.“

Ostalo je tragična istorija, koja će, nesumnjivo, tek biti ispisana krvlju nevinih.

Izraelski obrazac

Izraelsko nepoštovanje primirja i obustave vatre nije ništa novo. U novembru 2008, Izrael je narušio višemesečni prekid vatre, iskonstruisavši krizu koju je potom iskoristio da opravda masakr nad 1.400 ljudi u Gazi, počinjen između decembra 2008. i januara 2009.

Izrael ima dugu, dobro dokumentovanu istoriju kršenja primirja za primirjem, ali to nikada nećete saznati gledanjem vesti ili čitanjem, recimo, The New York Timesa.

Takođe je važno imati na umu činjenicu da Izrael i Palestinci u Gazi nisu simetrične „strane“. Gaza je mala, siromašna enklava, u kojoj živi 1.600.000 ljudi, od kojih 80% čine izbeglice. Gaza je pod žestokom opsadom i blokadom od strane Izraela, okupacione sile.

Izvor: electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah

Povezano