Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea, uživo sa Gazpromove naftne platforme

Šest aktivista iz grupe za zaštitu životne sredine Greenpeace International okupirali su rusku naftnu platformu da bi protestovali zbog planiranog bušenja na Arktiku. Platforma pripada državnom energetskom gigantu Gazprom, koji se sprema da postane prva kompanija koja će proizvoditi arktičku naftu putem bušotina u Pečorskom moru.

Za DemocracyNow! uživo govori izvršni direktor Greenpeacea, Kumi Naidoo, jedan od šest aktivista koji trenutno okupiraju Gazrpomovu naftnu platformu. On je, zajedno sa svojim kolegama, izložen stalnim pritiscima radnika sa naftne platforme koji se trude da uz pomoć snažnih vatrogasnih šmrkova osujete Greenpeaceov protest. Naidoo kaže da ga Gazpromovi radnici prskaju ledenom vodom.

„Mi želimo da skrenemo pažnju sveta na ono što je odlučujuća ekološka borba našeg doba, i vreme nam ističe ako želimo da sprečimo katastrovalne klimatske promene“, kaže Naidoo. „I zbog toga smo ovde.“

Greenpeace se zalaže za usvajanje rezolucije UN kojom bi bio zaštićen arktički region od bilo kakvog bušenja i neodrživog ribolova.

* * *

AMY GOODMAN: Sada idemo na Arktik, zato što smo upravo dobili telefonsku vezu sa Kumijem Naidooom. On je jedan od šest aktivista Greenpeacea koji su okupirali rusku naftnu platformu da bi protestovali protiv bušenja na Arktiku, ta platforma pripada Gazpromu.

Kumi, možeš li da nam kažeš šta se dešava? Kada smo pokušali da te dobijemo pre par minuta, dobili smo poruku u kojoj se kaže da ne možeš da pričaš, da te prskaju vodenim topovima.

KUMI NAIDOO: Da, prskaju nas sa šmrkovima koij su pod velikim pritiskom. Mi se držimo poslednja tri sata [nejasno] mi možemo da čujemo šmrkove, žestoko [nejasno] prskanje. Mi smo u [nejasno]. Mi jednostavno želimo da istaknemo da je bušenje na Arktiku potpuno bezobzirno i da će ubrzati katastrofalne klimatske promene. Ali sada smo užasno zabrinuti jer nas žestoko prskaju sa vodenim šmrkovima. I stvarno je teško držati se za malo [nejasno] gde smo se sklonili.

JUAN GONZÁLEZ: I, Kumi, ko vas, tačno, prska sa vodenim šmrkovima?

KUMI NAIDOO: Radnici – radnici i tehnologija Gazproma. Gazprom je naftna kompanija koja će verovatno biti, ako ih ne zaustavimo, prva kompanija koja će početi sa bušenjem u potrazi za naftom na Arktiku. I oni nas polivaju već sat vremena, tako da se stvarno borimo da ostanemo ovde na [nejasno].

AMY GOODMAN: Znači, vi ste na palubi Gazpromove naftne platforme, gde vas oni prskaju sa vodenim topovima?

KUMI NAIDOO: Gazprom zapravo trenutno nema dozvolu za bušenje. Ta dozvola im je istekla pre 12 godina. Oni nemaju plan u slučaju da dođe do izlivanja nafte. Ustvari, ono što oni imaju je još gore od Shella, i to govori mnogo. I tokom narednih nekoliko dana, biće objavljena brojka minimalnog nivoa leda u Arktičkom moru, i to će pokazati da je zaštita Arktičkog mora ozbiljno važna. I zbog toga mi vodimo kampanju da Gornji Arktik bude proglašen za globalno utočište, globalno zajedničko dobro. I mi radimo zajedno sa urođeničkim narodima severne Rusije, koji se slažu da ne bi trebalo da se buši na Arktiku.

AMY GOODMAN: Koliko dugo planirate da ostanete tamo?

KUMI NAIDOO: Pa, izgleda da će nas oterati prilično brzo. Mi praktično visimo dok nas prska veoma, veoma jaki vodeni top. Mi ćemo pokušati da ostanemo što je duže moguće, ali sa ovakvim tempom, ja ne mogu da kažem da li će to biti sat vremean ili više. Ali naša akcija je miroljubiva. Mi želimo da skrenemo pažnju sveta na ono što je odlučujuća ekološka borba našeg doba, i vreme nam ističe ako želimo da sprečimo katastrovalne klimatske promene. I zato smo ovde.

AMY GOODMAN: Kumi Naidoo, molim te čuvaj se. On je izvršni direktnor Greenpeacea, i on trenutno visi sa ruske naftne platforme u znak protesta protiv bušotina na Arktiku. Gazprom, ruski državni energetski gigant, sprema se da postane prva kompanija koja će proizvesti arktičku naftu zahvaljujući bušotinama u Pečorkom moru. Greenpeace kaže da imaju dovoljno zaliha za nekoliko dana. Da li će moći da ostanu na platformi, to je drugo pitanje. Greenpeace promoviše usvajanje rezolucije na Generalnoj skupštini UN koja će proglasiti Arktik za globalno utočište da bi se sprečilo bilo kakvo bušenje, kao i neodrživ ribolov u tom regionu. Još jednom, Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea, dobro poznati južnoafročki environmentalista.

Povezano