No TAV No TAV

No TAV opet na meti policije: optužbe za terorizam i subverziju

U dolini Susa i u Torinu, desetine kuća pa čak i restorana koji su u vlasništvu No TAV aktivista/kinja iz grupe Comitato di Lotta Popolare pretreseni su tokom vanredne policijske operacije protiv terorizma i subverzije. Policija je tražila „eksplozive, tupe predmete, stvari koje su pogodne za sečenje ograde i audio-vizuelne i digitalne uređaje koji bi mogli da dovedu do identifikacije mogućih saučenika.“

No TAV je italijanski pokret koji je nastao početkom '90-ih prošlog veka i čine ga grupe građana koji su ujedinjeni u borbi protiv izgradnje "brze pruge" na relaciji Torino - Lion, kojom bi se povezale italijanska i francuska mreža brzih pruga. Za sada su obavljena samo preliminarna geognostička istraživanja, dok je početak radova planiran za 2014-15. Ova linija je deo "koridora 6" - koji je modifikovan i preimenovan u "mediteranski koridor" - transevropske konvencionalne mreže pruga (TEN-T), koja ne spada u brze pruge. Nova linija bi trebalo da omogući brži transport i veću nosivost kompozicija.

Ključni deo ovog projekta je prokopavanje tunela kroz Alpe u dužini od 57 km, od doline Susa u Italiji do Morijene u Francuskoj. Ukoliko bude prokopan, biće to jedan od najdužih železničkh tunela na svetu.

Međutim, za ovaj projekat nema ni ekološkog, ni ekonomskog ni zdravstvenog opravdanja, ističu u Val de Susi, iliti dolini Susa, koja je epicentar otpora. Važnost i opšti karakter pitanja koja je otvorio pokret No TAV dovela je do šireg razmatranja ovog problema i identifikacije ljudi u Italiji i van nje sa ovom borbom, dok je sam naziv pokreta poprimio karakteristike "brenda".

- Kontrapunkt

Pretresi i hapšenja su obavljeni na osnovu člana 280 italijanskog krivičnog zakona umesto obično primenjenih članova 270 i 270bis. Na taj način sud je značajno preformulisao status No TAV borbe, što se odražava u postupcima policije. Optužbe koje su povezane sa članom 280 („podrivanje demokratije“) lakše je podići od onih koje su povezane sa članom 270 („kriminalna organizacija“). Za optužbe na osnovu člana 280 (koje mogu da povuku zastvorske kazne u trajanju i do 30 godina), sudiji je potrebno par povređenih policajaca. Optužbe na osnovu člana 270, sa druge strane, teško je podići protiv anarhista (koji često učestvuju u demonstracijama) pošto oni često ne učestvuju u formalnim organizacijama. Sem toga, italijanski zakon najstrože tretira upotrebu benzinskih bombi (molotovljevih koktela).

Ove racije i hapšenja povezana su sa protestima koji su održani 10. jula, kada su kamenice i petarde bačene na utvrđeno gradilište a mnogi demonstranti/kinje su uhapšeni/e. Nakon hapšenja, održane su mnoge demonstracije u znak solidarnosti sa uhapšenima. Nekoliko dana kasnije, svi su pušteni na slobodu.

19. jula, još jedne demonstracije, marš kroz šumu do ograde oko gadilišta, ispale su jako loše pošto je povređeno 63 ljudi, dvoje je privedeno i sedmoro uhapšeno. Među njima je bila Marta, aktivistkinja koja je svedočila o zlostavljanju i ponižavanju od strane policije. Nju su satima ostavili sa pocepanom usnom (uprkos tome što je policijski lekar naredio hitan prijem u bolnicu) dok su je policajci pljuvali i vređali.

Rastu tenzije u dolini Susa. Policijski džipovi sa policajcima viđeni su u blizini No TAV kampa u Venausu i druga policijska vozila su raspoređena u drugim delovima doline. No TAV aktivisti i aktivistkinje veruju da novi talas racija i optužbi ukazuje na želju suda da poveća stepen represije. Nije bilo hapšenja ali postoji pretnja da će biti podignute najteže optužbe, optužbe koje bi mogle dovesti, bez dokaza, do dugotrajnog pritvaranja [aktivista/kinja] pre početka suđenja.

Kao fusnota – izveštavanje o No TAV borbi, u svoj njenoj raznovrsnoti, od strane mejnstrim medija je ekstremno pristrasno. Predstavljanjem parcijalne priče opštoj populaciji, mediji (kao što je La Stampa, list iz Torina) podstiče ljude da zauzmu određen stav, bez znanja od suprotnim alternativama.

Povezani članci:

Izvori:

Povezano