Nošenje gajbica Dragana Djilasa

Čovek koji je izjavio, da je prvi ozbiljan novac zaradio pranjem prozora u Londonu, čija kompanija za pravljenje bižuterije MD International iz Praga, je u 2004. godini imala prihod od svega 21.000 evra, a navodno je izvor njegovog bogatstva koje je uneo u Srbiju iz pečalbe, je danas glavni kreator srpskog medijskog mraka.

Od pranja prozora i pravljenja bižuterije do uništavanja srpskih medija

Postoje razne spekulacije kako je Djilas došao do svog prvog miliona, ono što se zna jeste to da je trenutni gradonačelnik Beograda "devedesetih", za vreme Slobodana Miloševića, imao ekskluzivno pravo na prodaju reklamnog prostora na ozloglašenom RTS-u.

Da se vratimo njegovom spoju politike i biznisa. Te, 2004. godine kada je ušao u politiku, kao veliki "biznismen" okosnica njegovog bogatstva, firma MD International prijavila je prihod od 21.000 evra u Pragu, dok je njegova, srpska agencija za pružanje usluga Ovejšn imala promet od milion evra, od čega je polovina bila prihod. To je bilo nešto više nego duplo, od prihoda prethodne godine. Već sledeće 2005, firma Ovejšn upetostručuje promet i prijavljuje od 5,5 miliona evra.

Druga firma Dragana Djilasa "Dajrekt medija" je takodje imala vrtoglav finasijski rast od trenutka kada je Dragan Djilas, kao intimus Borisa Tadića, postao direktor Narodne kancelarije Predsednika Srbije.

U 2003. je preturila preko računa milion evra, već sledeće promet je bio sedam puta veći, 2005. godine kompanija Dajrekt medija je imala promet od čitavih 30 miliona evra, a 2006. godine, čak 55 miliona evra. Za tri godine bavljenja politikom njenog vlasnika, promet ove kompanije se povećao ravno 55 puta.

U to vreme, 2003. u vreme medijske hajke i ubistva Premijera Srbije i predsednika DS Zorana Djindjića, Djilas zajedno sa Koštuničinim savetnikom za medije Srdjanom Djurićem, osnovao je agenciju Olaf i Mekatir, koja doduše mnogo skrominije posluje pa je od 2003. i prihoda od 150.000 evra, do 2006. dostigla godišnji prihod od 600.000 evra.

Nakon učvršćivanja pozicije u svojoj političkoj karijeri Dragan Djilas osniva kompaniju Multikom grup u kojoj je vlasnik 50% kapitala sa uloženih milion i po evra. Multikom grup ulaže skoro milion evra u Dajrekt mediju te iste godine, ali i u novoosnovani Emoušn.

Doduše u Emoušn zajedno sa Goranom Stamenkovićem ulaže, po skromnih 1500 evra, čime postaje vlasnik 49% kapitala, ovog kompanije koja je kreatora većine rijaliti šou programa u Srbiji, poput Velikog brata, 48 sati svadba, Menjam ženu i sličnih.

Valja napomenuto da je godinu dana kasnije, prihod na uloženih 1500 iznosio nešto preko 3,5 miliona evra. Uspešno oplodjen novac.

Dragan Djilas je danas apsolutni gospodar srpskih medija, pre svega, preko monopola koji ima u prodaji reklamnog prostora.

Marionete na mestima direktora javnih preduzeća poput Telekoma i Lutrije Srbije, kao i konstantni politički pritisak na velike kompanije, obezbedio je Djilasovom banditsko-političkom konglometaru monopol u prodaji reklamnog prostora, pa se ni u jednom štampanom ili elektronskom mediju ne može ništa loše pročitati, čuti ili videti o ovom stravičnom silovanju demokratije kao i kršenju slobode javne reči.

Nepodobni novinari lako dobijaju otkaze po političkim direktivama, a mediji imaju ozbiljne finansijske probleme, ako na bilo koji način dotaknu zabranjene teme, poput Dragana Djilasa, Borisa Tadića, Ivice Dačića, Mirka Cvetkovića, ali i dobrog prijatelja ovog "češkog biznismena" Aleksandra Vučića.

O ovome se može čitati samo na internetu.

Izvor: 

Povezano