Nova „Obznana“: Ko progoni ljevičare u Prijedoru?

Ko inicira progone ljevičara, a zataškava djelovanje prijedorskih neonacista, napade na vjerske i stambene objekte povratnika?

Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine (AFA BiH) se pridružuje osudama policijske represije protiv ljevičara u Prijedoru.

Tokom ovog mjeseca pripadnici MUP-a RS priveli su Bojana Elenkova, i prilikom pretresa stana zaplijenili knjige „Manifest komunističke partije“, „Če Gevara“..., tekstove pjesama, naljepnice Unutrašnja emigracija, zastave, maramu, kompjuter... (spisak oduzetih predmeta dostavljamo u prilogu).

Bojan je optužen da je "izazivao opštu opasnost" paljevinom automobila u Prijedoru. Iako je u dva od tri slučaja, za koje se tereti, bio izvan BiH, što je odmah i provjereno u njegovom pasošu, za policiju Bojan ostaje jedini osumnjičeni, i u ovom trenutku čeka rezultate vještačenja oduzetih predmeta.

[caption align=right][/caption]

Oduzimanje dijela Karla Marksa, Fridriha Engelsa, biografije Če Gevare, čak i knjiga izvrsnog zagrebačkog novinara Joška Palavršića, naljepnica muzičkih bendova, zastava i ostalih predmeta koji nemaju apsolutno nikakve veze sa izvršnjem krivičnog djela, za koje je lažno optužen, jasno ukazuju na to da je ovdje na djelu progon lijevih ideja.

Mnoge građane je ovaj slučaj policijske represije podsjetio na monarhističku diktaturu u Kraljevini SHS i period zloglasne „Obznane“.

„Da se do rešenja Ustava zabrani svaka komunistička i druga rastrojna propaganda, obustave njihove organizacije, zatvore njihova zborišta, zabrane njihove novine i svi drugi spisi koji bi mutili mir i spokojstvo Države, propovedali, pravdali ili hvalili diktaturu, revoluciju ili ma kakvo nasilje. Odmah se imadu uzaptiti svi pozivi na generalni štrajk i do mesec dana zatvoriti svi koji ih čine usmeno ili pismeno. Zabraniće se sve štampane stvari kojima se umanjuje značaj ovih mera naređenih za održavanje slobode, reda...“.

Postavlja se pitanje: ko inicira progone ljevičara, a zataškava djelovanje prijedorskih neonacista, napade na vjerske i stambene objekte povratnika?

Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 18. 9. 2012.

via Antifa BiH

Povezano