Podmetnut požar u knjižari Freedom Pressa

Podmetnut požar u knjižari londonskog Freedom Pressa

U petak 1. februara 2013, podmetnut je požar u najstarijoj anarhističkoj knjižari u Londonu, kojom upravlja jedan od najstarijih anarhističkih izdavača na svetu, Freedom Press.

Sinoć oko 5:30 ujutro londonska policija je primila poziv od vatrogasne brigade koja je prijavila požar u istočnolondonskoj knjižari iz Whitechapel Roada. Zapaljena je najstarija anarhistička knjižara u Britaniji, na čijim policama se nalazilo oko 8.000 knjiga. Požar je ugašen nakon dvočasovne intervencije. Oko 15% prizemlja je pretrpelo oštećenja, dok je gornji sprat netaknut. Materijalna šteta se meri desetinama hiljada funti. Međutim, ali, kada je u pitanju uništena arhivska građa, šteta je neprocenjiva.

U izjavi za Guardian, između ostalog Jayne iz Freedom Pressa je rekla:

"Apsolutno svi smo potpuno šokirani. Posebno je neugodno to što nismo mogli da priuštimo obnavljanje osiguranja koje nam je isteklo prošle nedelje.

Ima puno oštećenja od vatre i vode, koje se ne slažu najbolje sa knjigama. Ovo nije nesrećni slučaj. Neko je podigao metalni kapak da bi razbio prozor i podmetnuo požar. Ponekad imamo ovakvih problema."

Za sada zvanično osumnjičenih nema, mada u policiji kažu da su okolnosti pod kojima je došlo do požara sumnjive. Po svemu sudeći, požar je podmetnut tako što je kroz prozor sipan benzin i potom zapaljen. Andy iz Freedom Pressa smatra da su za napad verovatno odgovorni ekstremni desničari, iako do sada niko nije preuzeo odgovornost.

Podmetnut požar u knjižari Freedom Pressa

Podmetnut požar u knjižari Freedom Pressa

Podmetnut požar u knjižari Freedom Pressa

1993. ova knjižara je bila meta sličnog napada, za koji su odgovorni pripadnici neonacističke organizacije Combat18.

Na svu sreću, uprkos oštećenim i uništenim knjigama, računarima i instalacijama, veće štete i povređenih nije bilo.

Freedom Press je osnovala 1886. grupa prijatelja, među kojima su bili Charlotte Wilson i Petar Kropotkin. Pored toga što je najstarija, Freedom Press je i najveća anarhistička izdavačka kuća u UK. Danas, kao i pre sto godina, prostorije Freedom Pressa koriste brojne anarhističke grupe, za sastanke, diskusije i sl. aktivnosti (npr. Solidarity Federation, Anarchist Federation, Advisory Service for Squatters, Corporate Watch i London Coalition Against Poverty). Zato ni ne čudi da su na vest o napadu mnogi kolektivi i pojedinci ponudili svoju pomoć, dok je više od 100 ljudi došlo na lice mesta da pomogne u akciji čišćenja.

Cleaning in the alley

Our bookselling team gets creative

Fullest bookshop ever

P. S. Od 3. februara, zahvaljujući svesrdnoj pomoći prijatelja, Freedom Press knjižara ponovo radi!

Povezano