Zauvek zamućeni pogled

Primate li (se na) Gotovinu?

Аntifašistički odgovor na odluku suda u Hagu

Sud za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije doneo je najnoviju u svom nizu, blago rečeno, kontroverznih odluka i oslobodio dvojicu hrvatskih ratnih generala – Mladena Markača i Antu Gotovinu. Svako ko nije oboleo od izliva nacionalizma u mozak ne vidi pravno uporište u ovakvoj odluci haškog suda, a još manje pravdu.

Iskreni i dosledni antifašisti ne zauzimaju strane u međunacionalnim sukobima, stoga osećamo potrebu da kažemo jasno šta mislimo o ovoj odluci.

Markač i Gotovina nisu hrvatski heroji. Oni su pod okriljem svoje vojne akcije (ma šta ko o njoj mislio) u leto 1995. planski ranjavali, ubijali i palili u nameri da što više civila napusti svoje domove i odseli se, kako bi se po Tuđmanovom i Milođevićevom dogovoru o „humanom preseljenju“ rešilo takozvano „srpsko pitanje“ u Hrvatskoj. U velikoj meri su to i uspeli, a kao svedočanstvo tome, u Srbiji i drugim zemljama danas ima više od 200.000 izbeglica iz tih krajeva. Gotovina i Markač su sprovodili naređenja političkog rukovodstva Hrvatske, na isti način kao što su Karadžić i Mladić sprovodili naređenja političkog rukovodstva Srbije.

Presuda Haškog suda je nepravedna, jer osloboditi svake krivice dvojicu vinovnika jednog fašističkog poduhvata je sramno, zastrašujuće cinično i dugoročno nesagledivo štetno po budućnost ovih prostora. Srbija je nesporno, koristeći JNA, izvršila vojnu agresiju na Hrvatsku, čime se ni u kom slučaju ne može opravdati fašističko delovanje vojske kojom su ova dva generala komandovala u leto 1995.

Ovom presudom najviše su oštećene žrtve. Nevini ljudi, civili, koje su generali zauvek uklonili s ovog sveta ili im upropastili živote otimajući paleći i ubijajući.

Ovoj presudi se najviše raduju nacionalisti i fašisti Hrvatske i Srbije! Ovi prvi jer im je jedna međunarodna institucija pod okriljem Ujedinjenih Nacija dala za pravo da slave zločince kao heroje, i dobrim delom legalizovala neo-ustaštku ideologiju, a ovi drugi jer su dobili dragocenu „argumentaciju“ da još jače nastave sa demagogijom i širenjem svog otrova među sopstvenim narodom.

Na perverzan način, oni će ovu opasnu pseudo pravnu egzibiciju i očiglednu politikantsku igrariju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu jugoslaviju iskoristiti u svoju korist, jer fašiste nikada nije briga za narod u koji se na sav glas kunu, već samo, i jedino, za njihov lični, po pravilu materijalni, interes. Oni Gotovinine i Markačeve žrtve vide isključivo kao priliku da šire istu idelogiju samo sa srpskim nacionalnim predznakom! Oni srpskog Gotovinu, Ratka Mladića vole sa istim animalnim žarom kao što hrvatski nacionalisti vole svog. Iako nepomirljivi, zbog nacionalnog predznaka, oni po pravilu savršeno rade zajedno, na štetu srpskog i hrvatskog naroda. Dok šire mržnju prema „onima preko“ oni kopaju grob svom narodu i spremaju mu svoj sistem satkan od ratova, mržnje, poniženja i, na kraju, gladi i propasti. Nacionalizam je već preko dve decenije sredstvo pomoću kojeg političke elite balkanskih država vladaju svojim narodima, mobilišući ih u plemenske kolektivitete, i sistematski ih pljačkajući, dovode do ruba puke biološke egzistencije.

Pokušava se stvoriti slika u kojoj danas svi Hrvati slave. Na isti pervertirani način, srpski mediji iskazuju čak i izvesno divljenje prema trenutnoj nacionalističkoj euforiji u Hrvatskoj. Takva medijska propaganda služi da se pokrene još jedan talas bezumlja, da se mržnja institucionalizuje, a šovinizam i fašizam prikažu kao normalni i politički legitimni,čak poželjni stavovi.

Ova sramotna presuda je ponižavajuća za sve iskrene antifašiste i humane ljude Hrvatske i Srbije koji su u vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije imali hrabrosti da se fašističkom ludilu suprotstave. Danas se oni opet osećaju poniženo jer su nacionalisti, crkva i ostali protivnici slobode i mira još jednom trijumfovali na ovim prostorima. Ovoga puta, to im je, svojom skandaloznom presudom, obezbedila Međunarodna zajednica koja kroz sistem neoliberalnog kapitalizma, iz dana u dan čovečanstvo strmoglavo vodi u propast. Sve se radi sa namerom da se ovaj pogubni sistem na svaki
način i po svaku cenu održi, bez obzira na posledice!

Antifašisti uvek gledaju preko zidova nacionalizma i rata. Ne verujemo medijima koji nas strahom drže u nacionalnim torovima. Zločinci nisu heroji ma koliko se to prikazivalo kao „većinsko mišljenje“ i kao nešto normalno.

SMRT FAŠIZMU!

AFA NOVI SAD

Izvor: afans.org

Povezano