Rusija: Nasilno iseljenje skvota u Sankt Peterburgu

Nakon što su čuli da će to mesto uskoro biti srušeno kako bi se napravio prostor za višespratni stambeni kompleks, aktivisti su jedno od poslednjih skladišta vezanih za tu istorijsku železničku stanicu pretvorili u društveni centar u kome su se održavali koncerti, večeri poezije, kao i foto izložbe o istoriji same stanice

Dana 4. februara 2013. oko 22h, po lokalnom vremenu, interventna policija je brutalno iselila grupu anarhista/anarhistkinja, društvenih aktivista i entuzijasta za lokalnu istoriju koji su okupirali napuštenu železničku stanicu, stanicu Varšava, u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Nakon što su čuli da će to mesto uskoro biti srušeno kako bi se napravio prostor za višespratni stambeni kompleks, aktivisti su jedno od poslednjih skladišta vezanih za tu istorijsku železničku stanicu pretvorili u društveni centar u kome su se održavali koncerti, večeri poezije, kao i foto izložbe o istoriji same stanice.

Teškoće sa očuvanjem istorijskih zgrada u Sankt Peterburgu postale su fokus građanskog aktivizma 2006. godine kada je jedna od najvećih ruskih naftnih i gasnih kompanija Gazprom najavila planove o izgradnji nebodera visine 395m naspram istorijskog kompleksa Smolni, nekadašnjeg prvog sedišta boljševičke vlade. Održane su demonstracije, pokrenut je novi samonikli društveni pokret “Živi grad”, javne ličnosti su se pridružile kampanji, a onda je 2010. godine projekat prebačen na manje kontroverzno mesto. Zaštita javnog prostora od nadiranja kapitala teče duboko venama ovog grada.

Stanica Varšava se nalazi na obodu istorijskog centra grada, a gradska uprava je njen status mesta od istorijskog i kulturnog značaja označila “spornim”. Međutim, 2007. godine taj status je promenjen što je preduzimačima omogućilo da podnesu predloge za tu lokaciju. Nevladina organizacija Sverusko društvo za zaštitu spomenika istorije i kulture (VOOPiK) se trenutno bavi istraživanjima istorijske vrednosti zgrada. Prema podacima te grupe, oko 15 istorijskih zgrada ima istorijski ili kulturni značaj. Međutim, mnogi se plaše da bi preduzimači mogli uništiti te zgrade pre završetka istraživanja: na primer nekim iznenadnim i neobjašnjivim  “požarom”.

Dakle, početkom januara, aktivisti su okupirali poslednje preživelo skladište kompleksa stanice Varšava. Isprva se činilo da njenom vlasniku ne smeta njihovo prisustvo jer tokom više od mesec dana nije isključio vodu i druge uslove za život. Međutim, 4. februara 2013. stvari su se promenile: oko 16h aktivisti su zatekli obezbeđenje koje je, po naređenju vlasnika skladišta, pokušavalo maljevima srušiti unutrašnji zid skladišta. Došlo je do tuče između aktivista i čuvara koji su potom pozvali policiju tvrdeći da su im aktivisti pretili. Po dolasku policije neki od aktivista su se zabarikadirali u zgradi dok su drugi napravili ljudski lanac oko zgrade u pokušaju da spreče pandure da dođu do vrata. Poslednja “nerešena igra” između skvotera i policije i interventne policije trajala je više od 6 sati.

Uhapšeno je devetnaest aktivista/aktivistkinja, a nekoliko je hospitalizovano zbog potresa mozga. I panduri su tokom iseljenja zadobili povrede, a dvojici je bila potrebna medicinska pomoć zbog izgubljenog zuba i frakture lobanje. Šesnaest skvotera je kažnjeno sa oko 40E, dok se preostala tri terete za nasilje protiv policijskih službenika, što je krivično delo sa kaznom do deset godina zatvora. Zapravo, i sama brzina kojom je ovo prosleđeno sudu govori o verovatnoći maksimalne kazne.

Solidarnost sa uhapšenim skvoterima! Molimo da objavite i proširite vest njihovoj hrabrosti i srčanosti što je šire moguće! Hitno su potreba sredstva za pravnu pomoć: za informacije o donacijama i akcijama prikupljanja sredstava možete pisati na email russiaukasn[at]riseup[dot]net.

Najzad, iako je malo verovatno da će prodiranje privatnog kapitala u stanicu Varšava dovesti do velikih javnih protesta poput onih kojih su se desili u vezi sa Gazpromovim projektom, bitka za njeno spasavanje svakako ju je dovela pred oči javnosti. Video snimci, članci i foto izveštaji iseljenja su tokom proteklog dana preplavili ruske medije – kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou – a, iako je sam skvot možda izgubljen, ugodan odnos gradskih kapitalista i lokalnih vlasti ponovo je u centru pažnje. Preduzimače nesumnjivo čeka dug i težak put. Zločin je to što tri osobe moraju da plate tako visoku cenu zbog odbrane socijalne pravde.

blog skvota (na ruskom jeziku): http://spasisohrani.livejournal.com/

(tekst je objavljen 5. februara 2013.)

informacije od 7. februara 2013.:

Svi osim jednog aktiviste su pušteni pod uslovom da se pojave na sudu i biće gonjeni zbog administrativnog prekršaja. To je manje ozbiljan prekršaj i obično rezultira zvaničnom opomenom ili novčanom kaznom.

Poslednji skvoter, za koga je Istražni komitet Sankt Peterburga objavio da je reč o 20-godišnjem studentu iz Tadžikistana, vraćen je u pritvor na dva meseca u zloglasni zatvor Kresti u Sankt Peterburgu i osumnjičen je za nasilje protiv policije.

Izvor: 

Povezano