Sloboda za Džoka Palfrimena

Džok Palfrimen (Jock Palfreeman), australijski državljanin, osuđen je 2009. godine u Bugarskoj na 20 godina zatvora zbog ubistva koje se dogodilo prilikom njegovog pokušaja da odbrani dvojicu Roma, žrtve rasno zasnovanog nasilja, koje je grupa od 15 pijanih mladića maltretirala i ponižavala.

Palfrimen je tvrdio da se ubistvo dogodilo u samoodbrani, što su i potvrdile izjave policije, članova grupe nasilnika i nezavisnih svedoka. Međutim, sudski proces je bio obeležen brojnim nepravilnostima među kojima je glavna bila da su sve prvobitne izjave, koje su bile u korist Palfrimena, izmenjene a odbrani je bilo zabranjeno da to ispita.

I policijski službenici i pripadnici ove grupe su kasnije negirali da su Romi bili napadnuti i izjavili da ih je Palfrimen napao bez razloga.

U žalbenom postupku, odbrani je bilo dozvoljeno da se pozove na izmenjene izjave i većina ispitanih se vratila na prvobitna svedočenja. Ipak, presuda je ostala neizmenjena.

Akcije solidarnosti sa Palfrimenom su organizovane širom sveta tokom suđenja, a podršku je dobio i od Bugarskog helsinškog odbora, najveće bugarske ogranizacije za zaštitu ljudskih prava.

U avgustu 2011. godine Palfrimen se obratio i vrhovnom bugarskom sudu koji je uprkos brojnim nelogičnostima i kontradikcijama, ponovo potvrdio kaznu. Vrhovni sud je utvrdio da je došlo do „tuče“ između dvojice Roma i petnaestočlane neonacističke grupe Južna Divizija Levski Ultras (South Division Levski Ultras) ali tužilaštvo nije pozvalo Rome da svedoče. Tako je Palfrimen osuđen isključivo na osnovu izjava pripadnika ove neonacističke grupe, koji su i dalje tvrdili da Romi nisu bili prisutni i da nije bilo nikakvog okršaja protivrečeći na taj način sudu, koji je utvrdio da jeste. Nepozivanjem svedoka Palfrimenu je uskraćeno pravo na pravično suđenje i ovakvom presudom sud ga je praktično kaznio zbog suprotstavljanja neonacistima dok su vršili rasno zasnovano nasilje.

Nova akcija solidarnosti zakazana je za mart 2012. godine sa zahtevom da se Palfrimenov slučaj ponovo otvori i kao svedoci pozovu napadnuti Romi, da se pripadnici ove neonacističke grupe kazne za svoja dela i time spreči njihovo dalje delovanje, koje je trenutnim stanjem podržano od strane policije i sudstva, kao i da se Palfrimenu i ostalim zatvorenicima dozvoli izručenje u njihove zemlje.

Adrese na koje treba uputiti protestna pisma u znak podrške Palfrimenu, kao i više o slučaju možete pronaći na sledećim linkovima:

http://www.greenleft.org.au/node/50045
http://www.freejock.com/

Povezano