Metelkova mesto

Slovenija: Pokušaj podmetanja molotovljevih koktela u Metelkova gradu

U četvrtak, 20. decmbra 2012., između 19:00 i 19:40 časova, uočili smo krim-inspektore koji su na području AKC Metelkova gradu, u rukama premetali neke vrećice sa nekim bocama i granitnim kockama, te smo ih i fotografisali.

Naziv Metelkova odnosi se na čitavu ulicu, ali se u posljednje vrijeme često pod tim imenom misli na Kulturni centar koji se nalazi u napuštenoj kasarni.Kompleks zgrada u sebi sadrži mnogo različitih sadržaja koji nisu nužno vezani jedni za druge. U Metelkovoj djeluje više organizacija. Početak, iako neorganiziran, bio je 93. godine. Tada je skupina ljudi odlučila preuzeti kasarnu koja je od odlaska JNA zjapila prazna. Grad kojemu se isprva nije svidjela ideja da mladi rade nešto pametno, na kraju je ipak dio prostora dodijelio mladima. Danas u Metelkovoj djeluje više nevladinih organizacija.

Ovdje vam u cjelosti prenosimo prevod izjave korisnika i korisnica AKC Metalkova grad, kojeg su iznenadno 20. decembra 2012.godine, u večernjim satima, posjetili krim-istražitelji. Naime, dogodila se stvar koja se već jednom ponovila u Metelkova gradu – vlasti su im pokušale ponovo podmetnuti Molotovljeve koktele, te im na taj način narušiti autonomiju i slobodu.

"Djelovanje vlasti, ponovo potvrđuje onu priču o ponavljanju historije i pokazuje kako oni svim sredstvima pokušavaju zadržati svoj plijen. Naime, prije tačno 11 godina se ispred italijanskog veleposlaništva, iz obične svijeće, stvorila priča o Molotovljevom koktelu koji nikad nije postojao. No, to je bio samo izgovor da se napadne na autonomiju i slobodu u Metelkova gradu, tj. da ponovo pokrenu istragu o našem kulturnom centru.

U istrazi su tražili sjedište Ureda za intervencije, i pošto ga nisu našli, mi smo im ga sa kipom na "Trgu bez historijskog pamćenja" (Trg brez zgodovinskega spomina) pokazali.

Sjedište našeg djelovanja za autonomiju i slobodu bio je i na trgovima i na ulicama.

S obzirom da su se uzvici o slobodi i autonomiji u vrijeme opšteg ustanka na ulicama i trgovima ponovo pojačali, očito je da je nakana vlasti da svim sredstvima uguši takve glasove, pa makar to značilo da će morati posegnuti za vanrednim medotama i sredstvima.

U četvrtak, 20. decembra 2012., između 19:00 i 19:40 časova, uočili smo krim-inspektore koji su na području AKC Metelkova gradu, u rukama premetali neke vrećice sa nekim bocama i granitnim kockama, te smo ih i fotografisali.

Ne znamo kako su te vrećice dospjele u njihove ruke, i o tome ne bismo špekulirali. Svima nam je jasno da je vlast, koja je vješta u falsifikovanju arhivskih dokumenata, te u gubljenju listova sa potpisima, sposobna učiniti još mnogo toga – čak i stvaranja izmišljenih “dokaza” ako to poželi.

Izgleda da je za jedanaest godina, od zadnjeg neuspjeha, naučila da ima smisla da se “dokaze” najprije dostavi i fotografiše, prije nego što se medijski obruši i da lažno optužuje i napada na autonomiju i slobodu - onoga što naziva “lijevim ekstremizmom”. Željeti i živjeti autonomiju i slobodu, za ovu vlast očito predstavlja ekstremizam kojeg je potrebno ugušiti.

Kao 2001. godine, tako se i 2012. u AKC Metelkova gradu borimo za drugačije društvo. To činimo snagom naše kreativnosti: sa bojama na platnu – koje stvaraju umjetnici iz Metelkove, sa oblikovanjem kipova - koji govore o bezumlju vlasti, pokazujemo to i kroz koncerte, predavanja, radionice, te i produkcijom koja se po broju događaja/priredbi može porediti sa najvećim producentima kulturnih programa u Sloveniji.

Sve to činimo na naš način, koji u zajedničkim stvarima slijedi konsenzus o neposrednoj demokratiji svih aktivnih članova u AKC Metelkova grad. Naš način djelovanja je sam po sebi opasan autoritativonj vlasti koja ne želi organizirane ljude koji se zalažau za svoja prava.

Ako slijedimo analogiju događaja iz 2001. godine, možemo bez težeg napora proreći kako će organi represije pokušati ovaj novi konstrukt upotrijebiti da ponovo pokušaju ugušiti AKC Metelkova grad. Pokušaće oni ugušiti i sve ostale pokušaje građenja drugačije i bolje budućnosti. Možda će slično kao i sada uslijediti brojne istrage. Ipak, mi svakako znamo da ćemo i ovaj put represiji vlasti pokazati naše jedinstvo i našu borbu za autonomiju i slobodu.

Nakon 11 godina očigledno je da je došlo vrijeme za novi spomenik na "Trgu brez zgodovinskega spomina" (Trg bez historijskog pamćenja)."

Korisnici i korisnice AKC Metelkova mesto,
na položaju u 22:15h, 20. 12. 2012.

Via: Alternativa Obstaja

Sa Slovenskog preveli: Emso Šabić i Delila Mueller

Izvor: AbrašMedia.info

Povezano