Smrt slobode govora

Zahtevi zatvorenika/ca u Bugarskoj

Petnaestog marta 2013. sofijska žandarmerija je ušla u Sofijski centralni zatvor, reagujući na uzbunu koju je oglasio upravnik zatvora, Petar Krestev, zbog do sada neviđene količine pisanih i potpisanih žalbi na uslove u zatvoru, kao i na samog upravnika – mnogi zatvorenici su zahtevali da ga parlament smeni. Nakon što je sastavio spisak željenih promena, Janko Vataški je, pošto mu je ćelija [prethodno] ispremetana, smesta poslat u izolaciju. Jankova jedina krivica bila je to što se žalio. To dokazuje da je sloboda govora mrtva u Bugarskoj!

Umesto da razgovara sa nama, zatvorska uprava je donela reakcionarnu odluku da naše mirne zahteve označi kao „nemire“, iako ih Janko Vataški – niti bilo ko drugi iz Udruženja – nikada nisu spomenuli. To znači da je zatvor nalazi u stanju visoke pripravnosti i, suštinski, u opsadnom režimu. Time je upravnik Petar Krestev doveo do atmosfere nemira, a da je nisu izazvali sami zatvorenici; reakcionarne mere protiv Janka Vataškog i čitavog zatvora su, zapravo, među zatvorenicima proširile ideju da su nemiri jedini način da parlament i bugarsko društvo saslušaju zatvoreničke krike za reformom. Niko se nije založio za nemire više od sama uprave zatvora.

Iako je stranka GERB nedavno napustila parlament, njihovi poslušnici koji su se brzo uspeli u birokratskoj hijerarhiji, nažalost, i dalje opstaju. Nacionalističko-konzervativna politika GERB-a se u poslednje četiri godine ogledala u masovnom porastu nasilja stražara nad zatvorenicima i u drugim represivnim i ilegalnim merama. Niko nije bolji primer toga od Petra Kresteva, koji je brzo unapređen, zajedno sa svojim prijateljem Mitkom Dimitrovim, bivšim nacionalnim upravnikom zatvora koji je bio primoran da ode u prevremenu penziju nakon izveštaja Komiteta za prevenciju torture iz decembra 2012.

Sada se nameće pitanje: zašto je Mitko Dimitrov primoran da napusti položaj, ali ne i oni koji su ga okruživali? Privremena vlada bi morala ozbiljno da razmotri trenutne probleme, koje je Borisovljev GERB uglavnom pogoršao tokom protekle četiri godine. Umesto reformisanja pravnog sistema i zatvorskih ustanova, jedino u čemu je GERB uspeo jeste usvajanje zakona koji zatvorenicima onemogućava slanje žalbi, pritužbi i zahteva odgovarajućim državnim institucijama (npr. sudovima) putem zatvorskog poštanskog sistema. To znači da je zatvorenicima bez novca praktično oduzeto pravo na žalbe, pritužbe i zahteve, jer sada moraju sami da plaćaju poštanske troškove. To takođe znači da, čak i ako zatvorenik može da plati poštansku marku, ne postoji nikakva garancija da će pismo stići do odredišta, pošto zatvor više ne izdaje potvrde o prijemu i kretanju pošiljke. To je stalan problem – socijalni radnici i zatvorska uprava uništavaju ličnu i pravnu prepisku, a zatvorenici nemaju način da to dokažu. Ranije to nije bio slučaj, pošto su zatvori izdavali potvrde o prijemu pošiljke. Što se zatvora tiče, to su sva dostignuća Ministarstva pravde tokom četvorogodišnje vladavine GERB-a.

Spisak zahteva je sledeći (ali ne isključiv):

 • Trenutna ostavke upravnika Sofijskog centralnog zatvora, Petra Kresteva.

 • Parlament da usvoji amnestiju za one kojima je preostalo odsluženje kraćih kazni i delimična amnestija za one sa dužim kaznama.

 • Parlament bi smesta trebalo da započne reviziju [poslovanja] korporacije „Zatvorski rad“ (Затворническо Дело) [koja se nalazi u vlasništvu] Ministarstva pravde. Zarada ove korporacije je zakonom namenjena poboljšanju zatvorskih uslova, pa ipak ni jedan lev nije potrošen u tu svrhu. Umesto toga, upravno telo korporacije krade i proneverava novac!

 • Radi poštene trgovine, zatvorske kantine (prodavnice) da reguliše uprava; prodavnicama upravlja „Zatvorski rad“, pa su cene prekomerno visoke, kako bi se od zatvorenika iznudilo još novca i, takođe, kako bi se novac iz državne korporacije „Zatvorski rad“ oprao u privatnim kompanijama.

 • Da se uslovni otpust proglasi pravom; trenutno je uslovni otpust arbitrarna odluka upravnika zatvora na koju ne postoji pravo žalbe.

 • Povećanje medicinskog osoblja i lekova, kao i da zatvorske zdravstvene usluge potpadnu pod nadležnost Ministarstva zdravlja, a ne Ministarstva pravde, pošto postoji sukob interesa između brige za zdravlje zatvorenika i nastojanja da se oni zadrže u zatvoru.

 • Ponovno uvođenje dvadesečetvoročasovnih intimnih poseta porodice i prijatelja; užasno je što zatvorenici imaju pravo na samo dve četrdesetominutne posete mesečno, kroz rešetke.

 • Ukidanje doživotnih robija. Ove robije bi se trebalo smatrati u potpunosti odsluženim posle 20 godina zatvora; trenutno, doživotne robije znače da su zatvorenici osuđeni da umru u zatvoru.

 • Stražari koji napadaju zatvorenike moraju biti otpušteni! Jedan od njih je Mitko Spasov koji konstantno fizički napada zatvorenike.

 • Janko Vataški mora biti pušten iz izolacione jedinice, pošto pisanje žalbe nije zločin.

 • Svi „ilegalni“ imigranti koji tako odaberu, mogu biti deportovani umesto da služe kazne za „ilegalno“ prelaženje granica.

 • Svim strancima koji žele da budu prebačeni u zemlje porekla to mora biti dozvoljeno, kako bi mogli da odsluže svoje kazne u zemljama porekla, blizu porodice i prijatelja.

 • Svaka zajednička ćelija (koja uglavnom prima između 6 i 10 zatvorenika) mora imati pravo na rešo za kuvanje; mora se okončati diskriminacija na osnovu israne .

Udruženje poziva na međunarodnu podršku našem protestu i protiv represivnih mera uprave Sofijskog centralnog zatvora!

Molimo vas da organizujete akcije solidarnosti i šaljete pisma u kojima izražavate zgražavanje zbog toga što su zatvorenici u Bugarskoj kažnjeni zbog izražavanja zabrinutosti u vezi sa neljudskim uslovima i korupcijom unutar zatvorske klike. Protestna pisma šaljite na:

Ministry of Justice
No 1
Slavanska st
Sofia 1040
Bulgaria
 

Takođe, možete slati pisma podrše zatvorenicima/ama koji/e su mnogo žrtvovali/e zahtevajući rehabilitaciju zatvorskih ustanova, kao što su:

Yanko Vatashki
Sofia Central Prison
21 General N. Stoletov BLVD
Sofia 1309
Bulgaria
 

(Trenutno u izolaciji zbog žalbe na uslove u Sofijskom centralnom zatvoru, Janko ume da čita samo na bugarskom, ali možete pisati na svim jezicima, pošto drugi zatvorenici mogu prevesti pismo.)

I takođe:

Miglena Aleksandrova Dimitrova
Sliven Femal Prison
Kvartal “Indistrialen”
Sliven
Post Code 8800
Bulgaria
 

(Trenutno je progoni uprava Silvenskog zatvora, pošto je ona prva žena koja se pridružila Udruženju. Midlena ume da čita samo na bugarskom, ali možete pisati na svim jezicima, pošto druge zatvorenice mogu prevesti pismo.)

Udruženje takođe izražava solidarnost sa tekućim zatvoreničkim borbama u Grčkoj.

Predsednik Udruženja za rehabilitaciju bugarskih zatvorenika/ca

Džok Palfrimen

Povezano