Solidarno za Dc!

Društvenom centru u Novom Sadu je potrebna pomoć

Želimo da vas obavestimo da su pre nekoliko dana nepoznati zlikovci razvalili u prostorije Društvenog Centra u Novom Sadu i ukrali stvari u vrednosti od oko 1500 evra, odnosno: 

 1. 2 x RCF Art 300, 12 inch 
 2. 2 ručno pravljena sub woofer-a, sa zvučnicima od 15 inča
 3. 2 aluminijumske šipke za postavljanje zvučnika
 4. Power mixer Phonic 2 x 300w
 5. hi-fi CD Player Sony
 6. 2 x XLR kabel
 7. 3 x speakon kabel 
 8. strujni kabel - razvodnik 
 9. panic lamp
 10. jedan mali laser
 11. dve plinske boce
 12. gorionik

Većinu ukradenih stvari na korišćenje su nam pozajmili prijatelji i sugrađani koji razumeju i podržavaju ideje za koje se zalažemo. Tek pre nešto više od 2 meseca uspeli smo trajno da rešimo problem snabdevanja električnom energijom i počnemo sa češćim i ozbiljnijim programima. Nedavno je u prostoru DC-a sa radom počela uzmi-ili-ostavi radnja “Mufte dućan”, u veganskoj aktivističkoj kuhinji koja od samog početka postoji u okviru DC-a počelo se sa redovnim pripremanjem obroka, a za početak juna je bilo planirano otvaranje besplatnog open-air bioskopa u kojem bi se prikazivali pre svega društveno angažovani, dokumentarni i marginalizovani filmovi.  

Provala i krađa opreme neophodne za funkcionisanje prostora i odvijanje programa dovela je, ne samo do neprijatne situacije zbog činjenice da dobar deo opreme pripada našim prijateljima i poznanicima, već i do delimičnog onemogućavanja daljeg razvoja prostora i programa, odnosno širenja i promovisanja ideja za koje se zalažemo.

Zbog situacije u kojoj se trenutno nalazimo i potrebe da što pre nastavimo sa redovnim aktivnostima i programima, svaka vrsta pomoći bi nam u ovom trenutku beskrajno mnogo značila, bilo da se radi o:

 • organizovanju benefita za Dc
 • bilo kakvoj vrsti donacije
 • širenju informacija o Inicijativi i situaciji u kojoj se trenutno nalazimo

Ako želite i možete da nam pomognete ili imate dodatna pitanja kontaktirajte nas na info(at)drustvenicentar.org

O nama: 

Inicijativa za Društveni Centar pokrenuta je polovinom 2011. godine sa ciljem zauzimanja napuštenih vojnih i industrijskih kompleksa koji su prazni i izloženi propadanju dok veliki broj pojedinaca, grupa i organizacija nema adekvatan prostor za susrete, rad i razmenu.  Sa željom da kreiramo jedan novi javni prostor u gradu, pokrenemo pitanja u vezi sa prodajom više od 400 vojnih nepokretnosti za koje se Vojska izjasnila da joj ne trebaju i da, kao građani i građanke, uzmemo aktivnog učešća u procesu demilitarizacije - 22. decembra 2011. godine otvorili smo kompleks napuštene kasarne "Dr Arčibald Rajs" u Novom Sadu, do tada zatvoren za javnost. Iako je samo 22 dana kasnije došlo do prisilnog izbacivanja od strane vojne policije u pratnji policije, nelegalna ali legitimna akcija "zauzimanja" napuštene kasarne doprinela je pokretanju dijaloga na različitim nivoima i povećanju interesovanja javnosti za pitanja koja se tiču javnih i napuštenih prostora, prostornih politika, prava na grad i dr.

Nakon izbacivanja iz kasarne, zauzet je drugi, daleko manji, nerentabilniji prostor, tada u izrazito lošem stanju, a koji je u vlasništvu Grada, odnosno pod nadležnošću JP "Poslovni prostor". Gradski zvaničnici su u drugoj polovini 2012. godine stupili u kontakt sa ljudima iz inicijative za Društveni centar, ali je cela stvar zaustavljena nakon dva sastanka jer je usledila smena vlasti.

 • Inicijativa za Društveni Centar nije registrovana kao pravno lice već predstavlja neformalnu skupinu pojedinaca, grupa i udruženja građana;
 • Angažovanje u okviru Inicijative u prostoru koji trenutno koristimo je isključivo na dobrovoljnoj osnovi (svi su aktivni koliko žele i mogu, niko nije plaćen za svoje angažovanje);
 • Sav novac koji se prikupi od priloga i donacija ulaže se isključivo u prostor i obezbeđivanje uslova za realizaciju programa.

Radimo na stvaranju Društvenog centra koji je: bez hijerarhije, samoorganizovan, samofinansiran, nekomercijalan, antikapitalistički, bez političkiih stranaka, i u kojem se ne toleriše rasna, etnička, rodna ili bilo koja druga diskriminacija. 

Povezano