Tuzlacima došlo do guše

Dosta je bilo! Dosta ponižavanja, dosta brutalne nadeksploatacije, DOSTA! Tuzlacima je pun kurac svega i više neće trpeti lopove i mangaše iz vlade.

Globalno nezadovoljstvo sistemom pljačke i dominacije koji svoje uporište ima u idelogiji neoliberalnog kapitalizma, u Tuzli je juče dobilo svoj lokalni izraz. Kao i u brojnim drugim slučajevima širom planete, protesti su dogovoreni preko Facebooka.

Do podneva se ispred zgrade vlade skupilo oko hiljadu radnika devastiranih preduzeća, penzionera, prosvetnih radnika, studenata, nezaposlenih... Oči u oči, s jedne strane su bili poniženi, ojađeni i gnevni građani svih starosnih doba, a sa druge verni čuvari kriminalnog poretka - policija.

Da se radi o ozbiljnom protestu i da je stvarno dogorelo do nokata, potvrđuje i ono što je vikao u megafon jedan od organizatora protesta:

"Nemojte bacati kamenje na policajce, jer će primijeniti silu. Ako krenu palicama, pružite otpor, bacajte, gađajte, palite i prevrćite automobile".

Sudeći po onom što je usledilo, policija je odlučila da "krene palicama" na demonstrante. Lupiga piše:

U jednom trenutku prosvjednici su probili policijski kordon. Jedan policajac u glavu je palicom pogodio snimatelja lokalne televizije RTV Slon. Blokirana je prometnica kod tvornice Sodaso pa je u gradu uslijedio prometni kolaps. Organizatori su izgubili kontrolu nad prosvjedom. Na policiju je poletjelo kamenje. Na zgradi kantonalne Vlade prsnula su prozorska stakla.

"Izađite napolje, izađite napolje", vikali su prosvjednici zaposlenima u kantonalnoj Vladi, ali administracija ih, naravno, nije poslušala. Na cestama su zapaljene automobilske gume. Oko dva sata poslijepodne policija je počela s hapšenjima. Tuzlanski portali javljaju da među prosvjednicima ima ozlijeđenih. Radnici tuzlanskog kantona od kantonalne Vlade traže isplatu jednokratne novčane pomoći od 500 konvertibilnih maraka; od sudova brže presude u sporovima koje su pokrenuli radnici uništenih poduzeća.

"Nakon 23 godine, od osnivanja ove države, mi imamo jednu strukturu na vlasti koja krade od naroda. Oni se samo mijenjaju, jedni odu, drugi dođu. Pri tome kradu od naroda i uništavaju privredu i fabrike, uništavaju našu djecu i zadužuju ih. Mi organizujemo proteste kao podršku radnicima. Idemo na to da se smijeni kompletna Vlada TK-a", rekao je za lokalne tuzlanske portale Aldin Širanović, osnivač pokreta Udar i jedan od organizatora prosvjeda, kojega su kasnije, kako javljaju bh mediji, policajci istukli.

Nezadovoljni građani/ke traže:

 1. Hoćemo rjesavanje statusa radnika uništenih firmi
 2. Tražimo obavezno zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srenjim školama
 3. Hoćemo sredstva za nezaposlene majke porodilje
 4. Hoćemo povećanje ili ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine
 5. Hoćemo pravo na život
 6. Hoćemo pravo na rad
 7. Hoćemo linearno povećanje penzija
 8. Hoćemo ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih komisija
 9. Hoćemo ukidanje plaća ministara nakon isteka mandata
 10. Hoćemo ujednačavanje plata političara sa platama ostalih zaposlenika javnog i privatnog sektora
 11. Hoćemo smjenu vlade, smjenu premijera i ministara koji nas 20 godina lažu. Dosta nam je nepotizma, lopovluka I korupcije. Mi smo ljudi, mi nismo robovi, samo hoćemo da živimo život dostojan čovjeka.

Sakib Kopić, predsednik sindikata Polihema, ogorčen zbog policijske brutalnosti novinaru Anadolije rekao je sledeće:

"Mi imamo policijsku državu. Imamo premijera Seada Čauševića koji šalje specijalce na nedužni narod".

I zatim dodaje:

"Gledao sam dijete od 15 godina koje je bilo svo krvavo. Strpan je u jedan autobus i nisu mu dali da izađe. Ljekari su htjeli da mu pruže pomoć, ali nisu imali ključa. Nisu dozvolili da mu se ukaže pomoć i izađe".

Na standardnu tlapnju svih pa i tuzlanskih vlasti da su učesnici protesta izmanipulisani, Kopić kaže:

"Iza ovih protesta stoje obespravljeni radnici, nikakva politika. Spreman sam u bilo kojoj emisiji da se suočim sa premijerom. Ali ovi napadi na radnike i narod će se nastaviti. Ovo je policijska država".

Na tvrdnje da je bilo povređenih policajaca, odgovara:

"Nisam vidio nijednog povrijeđenog policajca, a bio sam tu, no ima dosta povrijeđenih radnika. Vidite, uhapsili su i dijete od 14 godina. Čemu to? Morali su čekati socijalnog radnika. Jedan mladić je bio zatočen u autobusu specijalaca kod Doma zdravlja i nisu dozvolili da mu ljekari pruže pomoć. Aldinu Šarinaoviću, također, nisu pružili pomoć. Ogorčen sam".

Što se tiče povređenih i uhapšenih, sudeći po portparolu MUP-a Tuzlanskog kantona, bilans jučerašnjih protesta izgleda ovako: 23 povređenih, od čega 17 policajaca i šest građana. Šta drugo reći nego - jadni policajci.

Tokom jučerašnjeg protesta ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona u kom je učestvovalo oko 600 radnika četiri tuzlanske firme koje su u procesu privatizacije, zajedno sa određenim brojem samoorganizovanih građana, demonstranti su pokušali da uđu u zgradu vlade u čemu ih je sprečila policija, formiravši kordon između njih i ulaza u zgradu vlade.

Danas je nastavljeno sa još žešćim protestima, novim talasom represije od strane policije, ima novih hapšenja i povređenih, a pobuna se širi na druge gradove BiH.

Povezano