U Egiptu uhapšen ateistički aktivista zbog bogohuljenja

Ne samo što su ga uhapsili, policajci su Sabera ubacili u prepunu zatvorsku ćeliju i rekli ostalim zatvorenicima da je Saber uvredio Muhameda.

Prošlog ponedeljka, Alber Saber je postovao zloglasni film „Nevinost muslimana” na Facebook stranicu egipatskih ateista, čiji je administrator…

U sredu, „drug i komšija musliman“ shvatio je da je Saber administrator ateističke stranice… i da kritikuje islam.

U četvrtak, ovo se desilo ispred njegove kuće:

(Saber je pozvao policiju da ga zaštiti od razjarene gomile muškaraca koji su pretili da će mu spaliti kuću, ali slaba vajda, prim. prev.)

Kada je Saber stigao u policijsku stanicu, optužen je na osnovu retko korišćenog zakona koji zabranjuje vređanje religije, sudeći po njegovom advokatu, Ahmeda Ezzata, koji je u petak bio sa Saberom u lokalnoj policijskoj stanici. Među nedokazane tvrdnje, kaže Ezzat, spadaju šerovanje linka na Facebooku i, mesecima pre toga, postovanje samostalno napravljenog video komentara pod nazivom „Ko je glasnogovornik Alaha?“.

Saber… je neskriveni ateista, sudeći prema njegovom advokatu i prijateljima. To je tema u vezi sa kojom se često angažovao na internetu, gde je aktivni učesnik na društvenim medijima i na svom ličnom blogu. Nedavna poplava animoziteta prema Saberu, kaže Ezzat, manje je plod tenzija između hrišćana i muslimana nego što ima veze sa Saberovom istorijom iznošenja sopstvenog mišljenja – u kombinaciji sa aktuelnim izlivom gneva zbog antiislamskog filma...

Ne samo što su ga uhapsili, policajci su Sabera ubacili u prepunu zatvorsku ćeliju i rekli ostalim zatvorenicima da je Saber uvredio Muhameda. Njima se to baš i nije svidelo, pa su ga navodno iskasapili počinivši jezivi akt nasilja nad njim. (Kažem „navodno“ zato što sam ovaj izveštaj video jedino na blogu, nigde drugo. (A u tom blogu se kaže da ga je jedan od zatvorenika isekao žiletom po vratu, prim. prev.))

Takođe kažu da je Saber započeo štrajk glađu.

Trenutno, ne možemo puno da učinimo za njega. Ali tu je Facebook stranica koja mu je posvećena. Stanica je na arapskom ali ne morate da znate drugi jezik da biste lajkovali stranicu.

Izvor: patheos.com

Povezano