U Sarajevu policija ne poštuje ni "lj" od ljudskih prava

Maltretiraju, tuku, muče, lažu, imaju duple standarde... u principu rade ono što policija radi svakodnevno diljem BiH i drugih država, a što se u izuzetnim okolnostima poput onih koje nameće bosanska buna vidi bez demokratske i medijske magle, jasno kao dan.
Prenosimo pismo jednog od anonimnih svedoka policijske brutalnosti u Sarajevu upućeno na adresu stranice "Informacije o protestima u BiH BEZ MEDIJSKOG SPINA".

Momci koji su bili u pritvoru u PU Centar na Marijn dvoru, svi su pretučeni. Stajali su 12 sati, kada neko od njih pita da ode do toaleta, tukli su ih sve do toaelta, neki momci su čak mokrili krv. Kada ih pitaju je li trebaju da zovu hitnu, ako kažeš da, izvedu te i pretuku! Vozili su neke u hitnu pomoć gdje su i vrijeđali i tukli u vozilima, ali naravno hitna je izdavala nalaze da je sve u redu! Toliko i o našim medicinskim radnicima. Da NAROD (protestanti) nisu došli sa jedna strane od PU Centar oni ne bi bili pušteni!

Šef kriminalističke policijske uprave Centar Mirsad Šukić je govorio demostrantima da su svi privedeni pušteni, da su roditelje donosili što je bilo potrebno, da su imali hranu, u tom trenutku dok je to govorio privedene su vozili dalje!

Naravno, dobili su komad hljeba i malo sira nakon 15 sati, roditelj koji je donio stvari, imao je vezu unutra.

Takođe bilo je djece od policije koja su uhapšena, ali su odmah puštena!

Momak koji je imao 14 godina uhapšen je zbog video snimka koji je objavio na društvenoj mreži. Sinoć je i meni neko ušao dva puta jer sam objavio snimak, ali sreća pa sam imao sigurnosne kodove koji dolaze na mobitel. Naravno momci su tu noć završili u CUM-u, gdje su radili pretrage.

Novinari BHT1 i Al Jazeera-e snimali momke koji su tu bili, ali naravno nisu prenijeli sve što su rekli. Momke čak terete da su organizatori protesta iako su neki se čak pojavili u 16 časova, DOK JE GORILO VEĆ!

Jednog momka su uhapsili dok je šetao sa svojom djevojkom u Parkuši, i naravno jednog čovjeka koji je izlazio iz džamije blizu predsjedništva! Naravno, momci su bili isprepadani jer su jednoj osobi govorili da će mu ubiti i ženu i djecu ako ne napusti svoje prebivalište!

Dvije litre vode su imali 34 privedene osobe. Specijalci su molili narednika da tuku privedene. Da jedna žena iz Mup-a nije rekla "Ilidža van" jer nije mogla više slušati jauke privedenih pretukli bi i preostale privedene koji su "čekali svoj red".

Čak i kad čitate izjave iz policije vide se kako pokušavaju da slažu. Na istoj izjavi piše da 132 policajca imaju lakše tjelesne ozljede, onda dalje piše da 140 policajaca imaju lakše tjelesne ozljede i 12 teže ozlijeđeno.

Upozorenje! među demostrantima mislim na građane koji se bore za svoja prava, ima policije u civilu koji snimaju, bilježe, fotografišu građane. Oni su takođe bacali kamenje na vladu KS, predsjedništvo samo kako bi naveli narod da i njih. U policiji optužuju Radončića da im je davao po 50 km da to rade, što nije tačno. Ima još mnogo tih detalja koje nisam napisao, ali vjerujte ima još mnogo mnogo toga. Ne vjerujte svemu na medijama!!!!!!

Povezano