Umetnik zašio usta u znak solidarnosti sa Pussy Riot

Revoltiran produženim pritvorom članicama benda Pussy Riot, zašivenih usta, umetnik Pjotr Pavlenski je protestovao ispred Kazanske saborne crkve u Sankt Petrsburgu.

Nakon što je moskovski okružni sud Kamovničeski produžio pritvor Mariji Alehini (24), Jekaterini Samucevič (29) i Nadeždi Tolokonikovoj (23), članicama feminističkog pank benda Pussy Riot, na dodatnih šest meseci, pošto su iza rešetaka već provele četiri meseca, umetnik Pjotr Pavlenski je odlučio da sebi zašije usta i time glasno kaže šta misli o ovom slučaju.

Pjotr je svoj protestni performans izveo ispred Kazanske saborne crkve, gde se stajao sa transparentom sledeće sadržine: "Performans Pussy Riota je bio rimejk čuvenog dela Isusa Hrista (mf. 21:12-13)." To je bila aluzija na Isusa koji je u svom "svetom gnevu" isterao trgovce iz hrama.

Pavlenski je takođe pokušao da dopre do ostrašćenih pravoslavaca koji protivno Hristovim učenjima (ljubav i praštanje) traže drakonsko kažnjavanje pank feministkinja. Potrudite se da shvatite da je hrišćanska kultura neodvojiva od Hristovih dela, tako su u lokalnim novinama interpretirali suštinu Pjotrovog protesta.

Takođe, Pjotr smatra da je dužnost umetnika da prevaziđu svoje strahove i da makar jednom javno, iskreno kažu šta misle i osećaju.

Prošle nedelje jedna devojka se simbolično razapela na krst ispred hrama Hristovog vaskrsenja, u znak podrške pritvorenim feministkinjama.
Prošle nedelje jedna devojka se simbolično razapela na krst ispred hrama Hristovog vaskrsenja, u znak podrške pritvorenim feministkinjama.

Odnos vlasti prema devojkama iz benda Pussy Riot dokazuje da su odabrale savršeno mesto za svoj 'pank moleban' - Crkvu Hrista spasitelja, koja predstavlja otelotvorenje stapanja crvenih i svetovnih vlasti Rusije. Nedavno obavljeno istraživanje Moskovskih novosti potvrđuje da ova "svetinja" teško može da opravda taj naziv, zato što se pod njenim krovom dešava mnogo toga što nema nikakve veze sa religijom. Na primer, sam hram se nalazi na zemlji koja ne pripada Crkvi, brojne privatne firme operišu pod okriljem nekakvog mutnog fonda u koji se slivaju milioni rubalja poreskih obveznika (samo u 2011. dobili su 217 miliona) i koji je pod direktnom kontrolom patrijarha Kirila, itd.

U međuvremenu podrška zatočenicama raste. Evo kratkog pregleda samo nekih od akcija koje su organizovane širom sveta.

Evo i par muzičkih izraza solidarnosti:

"Ujedino nas je feminizam, protivljenje Putinovom režimu i njegovoj vertikali moći, antiautoritarizam i levičarske ideje", rekle su Pussy Riot za St. Peterburg Times. Međutim, poseban uticaj na njih je izvršio pokret Riot Grrrl, što se može videti u njihovim nastupima. Jedna od osnivačica tog pokreta, Kathleen Hanna, lično je pružila podršku uhapšenim devojkama.

A pošto su Pussy Riot postale cause célèbre, čak i globalne rok zvezde staju na njihovu stranu. Istina, rokere sa Zapada ništa ne košta da malo izpoziraju, šta više to samo može da im koristi. Uostalom, jeftinije je zajebavati se sa Putinom nego dirati u hipokriziju anglo-američke demokratije.

Sa druge strane, činjenica je da njihov glas pomaže daljoj marginalzaciji sve izolovanijeg vrha Ruske pravoslavne crkve čiji predstavnici su najglasniji u zahtevima za najstrožijim kažnjavanjem pank feministkinja. Dobar deo nižeg sveštenstva, vernika i opšte populacije smatra da devojke zaslužuju neku vrstu kazne, odnosno da nisu odabrale najsrećnije mesto za održavanje protesta, ali da je ovaj cirkus prevršio svaku meru. Ipak, osovina Putin-Kiril ne popušta. Zato je koristan pritisak spolja i svaki uticaj na onu famoznu "sliku koja se šalje u svet".

Drugim rečima, momci iz bendova poput Faith No More, Red Hot Chily Peppers i Franz Ferdinand - koji su podržali Pussy Riot - su korisni pozeri. Baš zato ekipa koja radi na odbrani Marije, Jekaterine i Nadežde se nada da će kraljica pozeraja - Madonna, na svojim koncertima u Moskvi (7. avg) i Sankt Petersburgu (9.avg) takođe stati uz zatočenice i ostvoreno kritikovati Putinovu vlast, što joj ne bi bilo prvi put.

Nakon što je u Beogradu dokazao da ume da bude agresivni kreten, pevač benda Faith No More, Mike Patton, u Moskvi je pokazao i svoje drugo lice. On je pružio podršku devojkama iz benda Pussy Riot nošenjem narandžaste balaklave i odgovarajućom majicom. Takođe, neposredno pred nastup benda Fait No More, grupa slobodnih članica kolektiva Pussy Riot - koji broji tridesetak duša - imale su svoj protestni performans:

Nešto slično Pattonu uradio je i Anthony Kiedis iz Red Hot Chili Peppersa:

Pored toga, zajedno sa ostalim članovima benda RHCP, napisao je pismo podrške u kom im nudi svoju pomoć. Nadam se da je mislio na nešto više od arčenja crnog flomastera.

Flea je bio malo rečitiji.

*       *       *

Protest Pavlenskog je, očigledno, imao na meti cezuru koja vlada u Rusiji, kao i težak položaj u kom se nalaze umetnici. No, pored toga, ovaj jednočasovni protestni performans ispred Kazanske saborne crkve takođe je trebalo da ukaže na vezu biblijskog narativa sa stradanjem Pussy Riota. Možda zvuči patetično i čak iritantno  za bogoboračke uši, ali to je Rusija. 

Po dolasku na crime scene, policajcima je trebalo dosta vremena da odluče kako da priđu čoveku sa zašivenim usnama, valjda iz straha da ga ne "pocepaju". Zato su se odlučili za pretnje, no Pavlenski je ostao nepomičan, slep i gluv za policijski lavež. Ipak, na kraju su ga nekako ubacili u ambulantna kola kojima je ekspresno odvežen na psihijatrijski pregled. Naravno, tamo su utvrdili da je zdrav.

O mentalnom zdravlju Vsevoloda Čaplina, predstavnika RPC za odnose sa javnošću, koji je tvrdio da mu se Bog lično obratio povodom slučaja Pussy Riot i poručio da će blasfemičarke goreti u paklu, za sad nema medicinskog nalaza. Dok se to ne desi, ovaj pravoslavni hejter će nastaviti da u ime RPC zahteva "pokajanje" i najoštriju kaznu za Nadeždu, Mariju i Jekaterinu: sedam godina zatvora zbog "huliganizma", "svetogrđa", "ekstremizma" i "mržnje".

Šta drugo reći sem,

Shit, shit, the Lord's shit!
Shit, shit, the Lord's shit!