Za drugačiju ekonomiju! Za drugačije društvo! VIO.ME: Za nov i čist početak!

Radnici VIO.ME-a počinju sa međunarodnom prodajom „solidarnih“ proizvoda.

Mi, radnici VIO.ME-a, smo okupirali fabriku nakon što su je bivši vlasnici napustili 2011. godine i već godinu i po dana proizvodnja teče samoorganizovano i pod kontrolom radnika.

Ranije smo proizvodili građevinski materijal, a sada proizvodimo „solidarne“ proizvode poput prirodnih deterdženata. Proizvodnja ne znači samo rad fabrike, već i omogućava nama i našim porodicama da izdržimo fizički i psihički. Ona nam pomaže da sačuvamo dostojanstvo i da se borimo protiv negativnih posledica dugoročne nezaposlenosti, straha i osećaja beskorisnosti i depresije.

Naše proizvode prodajemo po povoljnim cenama pojedincima i kolektivima koji se osećaju povezano sa našim samoorganizovanim radom. To nam omogućava da preživimo i da se dalje borimo za otvaranje fabrike na stabilnoj legalnoj osnovi.

Sa tom namerom smo otvorili socijalnu zadrugu (S.E. Vio.Me). Svaki član zadruge je radnik i svaki radnik je član zadruge. Odluke donosimo horizontalno, na dnevnim radničkim sastancima. Jedina individualna prava člana zadruge su pravo na deo dobiti i glasanje na sastancima.

Među našim proizvodima nalaze se i prirodni sapuni od maslinovog ulja, obogaćeni uljem od kokosa i badema, dobri za negu celog tela. Kompaktnost veličine i gustine sapuna omogućava da ih u kutijama (po 104 komada; 2,50 evra po komadu, uključujući pošiljku) šaljemo u inostranstvo.

Narudžbine možete poslati na dole navedenu e-mail adresu (najbolje na engleskom jeziku), a oko detalja se možemo dogovoriti. Uz svaku narudžbinu ćete dobiti račun kako bi proizvode mogli legalno da prodajete prijateljima, socijalnim kolektivima i simpatizerima koji podržavaju naš samoorganizovani projekat.

Prijateljski pozdrav,
radnici i radnici prodaje Vio.Me-a, u pokušaju da mobilišu širu zajednicu i ostvare viziju prema kojoj „proizvodnjom upravljaju oni koji stvaraju društveno bogastvo!“

Narudžbe preko: VIOMESYNERGATIKI [at] YAHOO.GR

Informacije o borbi Vio.Me-a: www.viome.org

Povezano