Ivica Pavlović

Deoba

Međutim, nema sumnje da je još nešto u pitanju, nešto što zadire dublje u američku psihu. Mi gajimo duboki prezir prema slabima i siromašnima, i pripadajući gmizavi strah pred bogatima i uspešnima, i gradimo birokratiju koja odgovara takvim osećanjima.

Kratka istorija anarhizma

Ova široka tendencija ljudskog razvoja nastoji da identifikuje strukture hijerarhije, autoriteta i dominacije koje ograničavaju ljudski razvoj, i zatim im postavlja vrlo razuman zahtev: opravdajte se.

Demokratski projekat

Transkript javnog predavanja na Londonskoj školi za ekonomiju.

Mit o ljudskom napretku

Ljudski rod, pod vođstvom Evropljana i Evro-Amerikanaca, već 500 godina divlja planetom, pustoši, pljačka, eksploatiše i zagađuje Zemlju – pritom istrebljujući domorodce koji mu se nađu na putu. Ali igra je završena.

Vera nevernika

Mora li čovek da brani verziju sekularizma ili da tiho prihvati skliznuće u neku vrstu teizma? Ja pokušavam da ne pristanem na takav izbor. Možda postoji drugi način i to je hipoteza moje knjige „Vera nevernika“.

Anatomija nereda

Razgovor Sashe Lilley za radio KPFA sa Rogerom Wilsonom iz Bristolske grupe za radikalnu istoriju.

Intervju – Džulijan Asanž

"Nije nas branila ona mlitava liberalna levica, pseudo-levica. U stvari, oni su pobegli glavom bez obzira. Branili su nas aktivisti koji se godinama bore za svoja uverenja, i sa libertarijanske desnice i sa liberterske levice."