Društveni pokreti posle Occupy Wall Streeta

Ovog vikenda u SAD je zakazan veliki klimatski marš, međum u kom stanju su društveni pokreti u toj zemlji? Arun Gupta ističe da se nakon pokreta Occupy Wall Street mnogo toga promenilo - i mnogo toga nije. On smatra da se borba za povećanje minimalnih zarada, koju podržavaju sindikati, i predstojeći marš protiv globalnog zagrevanja tipični za strategiju koju pokreću odnosi sa javnošću (P.R.). On se takođe osvrće na Occupy, tri godine kasnije, kao i na nemire u Fergusonu, i nepostojeći antiratni pokret.

"Nalazimo se u eri postmodernih društvenih pokreta u kojima P.R. često oblikuje taktiku, strategiju i organizacione forme pokreta. To važi za kampanje poput organizovanja radnika u industriji brze hrane i predstojeći klimatski marš.

Ja ću biti na maršu, ali nisam jedini koji se ne oseća najprijatnije u pogledu marša koji će u nedelju biti održan bez ikakvog cilja, bez neprijatelja, bez zahteva, koji će ići u krajeve grada gde neće biti nikoga. Ovo je prvi od svih marševa na kojima sam bio sa reklamama u njujorškoj podzemnoj železnici koje pozivaju bankare da im se pridruže i tvrdi da se istorijske promene koje će uzdrmati svet mogu desiti za jedno popodne dok budete šetali psa i jeli branč."

(Citat je preuzet sa Arunovog Facebook profila)