Mau Mau

Kad u ruralnom Hanslop Parku, Engleska, krenete od paba niz ulicu naićićete na ogromnu zgradu - tajnu arhivu najveće imperije koja je ikada postojala. Ovo je priča o nekoliko dokumenata koji su se skotrljali iz nje i omogućili nam da zavirimo u istorije koje čekaju da budu napisane.

Kada je profesorka Karolin Elkins (Caroline Elkins) naišla na zalutali dokument koji je za sobom ostavila britanska kolonijalna vlast u Nairobiju, Kenija, otvorila su se vrata novom shvatanju istorije jednog od dragulja britanske kolonijalne krune, i strašne grupe pobunjenika poznatih pod imenom Mau Mau.

U ovoj emisiji razgovaramo sa istoričarima, arhivistima, novinarima a naš producent Džejmi Jork (Jamie York) je posetio pripadnike pokreta Mau Mau i izveštava sa lica mesta. Dok se nova istorija Kenije skriva i otkriva, dokument po dokument, pitamo se šta još leži i čeka u miljama dokumentacije koja je sakrivena u Hanslop Parku.

Producent: Matt Kielty, izveštava Jamie York

Specijalna zahvalnica:

Matiajsu Švarcu (Mattathias Schwartz) koji nam je ukazao na ovu priču, kao i Martinu Mavenjini i Fejt Alube (Faith Alubbe) iz Kenijske komisije za ljudska prava

Njakinjua Kenda (Nyakinyua Kenda) za muziku koju smo koristili, Rouz Mutiso (Rose Mutiso) i An Moko (Anne Moko) za pomoć u prevođenju, i Sruhi Pinamaneni (Sruthi Pinnamaneni) za pomoć u produkciji.

Izvor: