Afrika

ATG Radio | Tehnopolitika uranijuma

Uranijum je toliko opasan da određene reči - Hirošima, Černobil, Fukušima - evociraju slike užasa i destrukcije. Ali sa uranijumom ne bi moglo ništa da se uradi da prethodno nije iskopan iz zemlje i prerađen. Dok opisuje cenu proizvodnje uranijuma koja je plaćena ljudskim životima, Gabrielle Hecht razmatra ponašanje korporacija, regulatorne mere, rasnu politiku i postkolonijalnu dinamiku.

Afrički anarhizam

Kao oblik i osnov društvenog uređenja anarhizam je Africi stran, tvrdi Sam Mbah. Ali kao sastavni komunalnog sistema društvenog uređenja koji je postojao i još uvek postoji u različitim delovima Afrike, u kom ljudi svoje živote provode unutar zajednica i smatraju se sastavnim delom tih zajednica, aspekti solidarnosti, društvene kohezije i harmonije, uključujući uzajamnu pomoć i autonomni razvoj malih društvenih jedinica, svakako imaju veze sa načelima anarhizma.

Strane kupovine zemljišta u Africi novi vid kolonizacije

Strane države koje kupuju afričko obradivo zemljište da bi obezbedile prehrambenu sigurnost svog stanovništva, sprovode novi oblik kolonizacije