Analiza

O vidovdanskom datumu za početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Protiv potrošačkog društva.

Danima, pa čak i nedeljama trajala je iscenirana medijska “drama” o dobijanju datuma za pristupanje Srbije Evropskoj Uniji. PR stručnjaci su, nakon prave pozorišne biti-ili-ne-biti predstave, izabrali savršen datum da nam saopšte kako će Srbiji ipak da se otvore vrata Evropske unije – reč je o Vidovdanu, datumu Kosovskog boja, datumu atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu, datumu krvlju utisnutom u modernu romantičarsku nacionalnu mitologiju.

Ni entitete, ni identitete!

Kako je zbog nedonošenja zakona o JMBG i nedavne smrti Berine Hamidović došlo do masovnih protesta u BiH, o čemu se točno radi i kako izbjeći i entitete i identitete kao vodeće ideologije nakon raspada Jugoslavije

Šta je pogrešno u presudi Gotovini?

Ni u Hrvatskoj ni u Srbiji optuženi generali nisu zapravo bili važni kao pojedinci. I jednom i drugom društvu je zapravo bilo najvažnije kako će Tribunal okarakterisati sistemsku prirodu zločina (ili ne), i tu su posledice žalbene odluke najdramatičnije.

ConsumInt (consumint)

Motivacija za ovaj tekst je nastala u pokušajima da dam sarkastičan komentar na gluposti ruskih političara u vezi sa cenzurom Interneta na koju tripuju. Moj tekst, koji ćete pročitati nakon vesti dole, je postao univerzalna SF analiza-predikcija sveta sranja ako nekome slučajno padne na pamet da ne preduzima ništa povodom osnovnih ljudskih sloboda.

Anarhistički odgovor na ekonomsku krizu

Eric Laursen i Wayne Price razmatraju prirodu aktuelne krize u poređenju sa prošlim ekonomskim lomovima i diskutuju o prilikama koje kriza nudi anarhistima za iskorak u pravcu novog, kooperativnog i oslobođenog društva.