Arapsko proleće

Razotkriven: Globalno priznati aktivista sarađivao sa obaveštajnom firmom Stratfor

Srđu Popovića iz Srbije mnogi znaju od kraja 1990-ih kao vodećeg arhitetku promene režima u istočnoj Evropi i šire, te kao jednog od suosnivača Otpora, srpske aktivističke grupe finansirane od strane SAD koja je 2000. srušila Slobodana Miloševića. Ekskluzivno istraživanje Occupy.com otkriva da je slabije poznati Otporov izdanak, Popovićev Kanvas (CANVAS, Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije), takođe održavao bliske veze sa direktorom Goldman Saksa (Goldman Sachs) i privatnom obaveštajnom firmom Stratfor (Strategic Forecasting, Inc.), kao i sa vladom SAD. Popovićeva žena je godinu dana takođe bila zaposlena u Stratforu.

Izjava Tahrir-ICN-a o događajima u Egiptu

Autoritarni režim Muslimanskog bratstva morao je otići. No ono što ga je zamijenilo istinsko je lice egipatske vojske – ništa manje autoritarno, ništa manje fašističko i zasigurno teže uklonjivo.

Da li je egipatska revolucija abortirana?

Intervju sa Hosamom El-Hamalavijem, egipatskim novinarom i aktivistom koji održava popularni sajt www.arabawy.org

Egipatska zima

Ovaj kratki dokumentarac razmatra neke od razloga koji motivišu revolucionare da nastave sa uličnom borbom, prepreke sa kojima se suočavaju i taktikama koje koriste. Film se takođe bavi tekućom ekonomskom krizom i političkim problemima sa kojima se suočavaju Egipćanke i Egipćani, kao i rastućim sindikalnim pokretom, taktikom crnog bloka i odgovorom žena na seksualne napade.

Dve godine kasnije, egipatska revolucija uhvaćena u nasiloj prošlosti

Dok se Egipat još uvek oporavlja od nasilja kojim je obeležena godišnjica revolucije, policijska brutalnost je navela revolucionare da odustanu od nenasilnih protesta. Više od 60 ljudi je ubijeno širom zemlje, povređenih, uhapšenih i nesalih je na stotine. Zahvaljujući policijskoj torutri, mnogi uhapšenici/e se bore za svoje živote u bolnicama, a jedan aktivista je umro u ponedeljak nakon što je podvrgnut divljačkoj toruri. Napadi na policijske stanice i vladine institucije su u porastu.

TAHRIR Međunarodna mreža kolektiva

U svetlu revolucionarnog buđenja u severnoafričkim i bliskoistočnim zemljama i rastućem talasu proetsta u Evropi izuzetno je važno da ovi pokreti rade zajedno ne samo paralelno jedni sa drugima, već da se uzajamno podržavaju.

Masovni protesti u Egiptu: zahtev da Morsi otkaže referendum

"Mnogo je konfuzije, naročito u zapadnjačkim medijima, u kojima su [demonstranti] predstavljeni kao protivnici/pristalice Morsija, ili kao sukob islamista sa liberalnim strankama. Mislim da je to politička borba, koja se vodi, suštinski, oko ustava i protiv ponovnog uvođenja diktature u Egipat."

Desetine hiljada Egipćana/ki protestuje zbog Morsijevog prisvajanja vlasti

U petak, hiljade protivnika/ca islamistički nastrojenog predsednika se širom Egipta sukobilo sa njegovim pristalicama i snagama bezbednosti.

Gušenje egipatske revolucije

Više od 11 nevinih demonstranata (zvanično) je ubijeno pre ovog petka od strane „prorežimskih“ siledžija u civilu, a onda u petak, vojska se obrušila na demonstrante ne gledajući kud udara.

Chomsky o Arapskom proleću i Occupy Wall Street

Na sebi svojstven karakterističan način i neumoljivom logikom Noam Chomsky govori o arapskom proleću, pokretu "Occupy Wall Stree", i ulozi leve inteligencije.

Globalni domet političkog haktivizma, od sajentologije do Wikileaksa i arapskog proleća

O tome kako operišu haktivističke grupe, DemocracyNow! razgovara sa Peterom Feinom iz Telecomixa, anonimnim predstavnikom Anonymousa i Gabriellom Coleman, docentkinjom na katedri za medije, kulturu i komunikaciju pri njujorškom univerzitetu.