Atomska bomba

SAD pojačava nuklearni arsenal u Europi

SAD želi modernizirati nuklearne bombe stacionirane u Europi na način koji mnogi stručnjaci nazivaju ekvivalentom stvaranju novog oružja. Kritičari smatraju kako ovaj potez krši obećanja američkog predsjednika Baracka Obame da SAD neće razvijati nove nuklearne bombe, piše njemački Der Spiegel

Kevin Kamps - "Sedamdeset godina radioaktivnih rizika u Japanu i Americi"

Kevin Kamps, Beyond Nuclear, izlaganje na simpozijumu "Medicinske i ekološke posledice nuklearne nesreće u Fukušimi" (Njujork, SAD, 11. i 12. mart 2013.), u organizaciji Fondacije Helen Caldicott i Lekara za društvenu odgovornost

70. godišnjica nuklearne energije: nekada i sada

Prošlo je tačno 70 godina od prve samoodržive lančane nuklearne reakcije koja je rezultat ljudske intervencije. U ovoj emisiji Gundersen i Hurley razgovaraju o prvoj "atomskoj gomili", decenijama tajnovitosti koje su potom usledile, i rađanju onoga što će postati poznato kao "nuklearno sveštenstvo". Takođe u ovoj epizodi Arnie i Kevin govore o subvencijama i upotrebi vode u nuklearnoj industriji, kao i o problemu nuklearnog otpada.

Prilog istoriji psihopatologije militarizma: Petorica dobrovoljaca koji su stali ispod eksplozije atomske bombe

Pre tačno 55 godina, 19. jula 1957. godine, petorica dobrovoljaca američkog vazduhoplovstva i jedan kamerman stali su zajedno na "nultoj tački" u pustinji Nevade, direktno ispod eksplozije atomske bombe, kao ljudski pokusni kunići.

Francuska vlada koristila regrute kao zamorčiće

U aprilu 1961, Francuska je testirala atomsku bombu u Sahari. Tom prilikom Francuski regruti su namerno izloženi uticaju radijacije i bez znanja upotrebljeni u eksperimentu kojim je testiran uticaj radijacije na ljude.

Tiha oluja

Od 1957. do 1978, naučnici su tajno uklonili uzorke kostiju više od 21.000 mrtvih Australijanaca u potrazi za smrtonosnim otrovom, stroncijumom 90 - sporednim proizvodom nuklearnih testova. Tiha oluja otrkiva priču iza ovog neverovatnog slučaja zvanično sankcionisane "krađe leševa".