CLASSE

Street Politics 101

U proleće 2012, masovni studentski štrajk protiv povećanja školarine, šest meseci je tutnjao ulicama Montreala. Protesti i militantne ulične akcije postali su deo dnevne i noćne realnosti ove kanadske metropole.

Kvebek nakon izbora: studenti pobedili po pitanju poskupljenja školarina, borba za besplatno obrazovanje se nastavlja

O vezi između izbora i studenstkog pokreta govori Jérémie Bédard-Wien. On je student CEGEP-a iz Montreala. Za one koji ne poznaju kvebečki sistem, CEGEP je neka vrsta večernje škole (community college). Jérémie je organizator studentske organizacije CLASSE.

Uloga anarhista/kinja u kvebečkom studentskom pokretu: Intervju sa Rémijem Bellemare-Caronom

"U svojoj praksi, militantno krilo studentskog pokreta internalizovalo osnovne anarhističke principe, kao što su tokom proteklih decenija to učinili i drugi društveni pokreti u Kvebeku."

Otpor studenata u Kvebeku ne jenjava

Kvebek, Kanada - Izveštaj o masovnom protestu "crvenih kvadratića" i budućim planovima studentskog pokreta.

Nepoštenje, ime ti je Charest: Blokirani pregovori u Kvebeku

Bože sačuvaj, da demokratska vlada napravi kompromis kada je suočena sa masovnim protivljenjem javnosti, zato što će - ukoliko to učini - „izgubiti prestiž“. Pa uprkos činjenici da bi studentski predlozi doneli u državnu blagajnu istu količinu novca kao i poskupljenje školarina, odbačeni su bez razmišljanja.

Javorovo proleće

Poznat kao “Javorovo proleće”, ovogodišnji studentski štrajk u kanadskoj provinciji Kvebek, najduži je, najmnogoljudniji i najradikalniji studentski štrajk u istoriji Severne Amerike.