Egipat

Riot Porn: Studentski koktel za pandure u Kairu

Po svemu sudeći Egipćani su izgubili strpljenje i It looks like that Egyptians have run out of ways to stop the bloody coup so they decided to try ordinary ways..In an anti-coup protest at Cairo University Students decided to avenge their collegue who get killed inside the university by Police in one of the numerous massacres commited by Police and military In Egypt Against the ppl after the military coup..And it seems to be working..

Izjava Tahrir-ICN-a o događajima u Egiptu

Autoritarni režim Muslimanskog bratstva morao je otići. No ono što ga je zamijenilo istinsko je lice egipatske vojske – ništa manje autoritarno, ništa manje fašističko i zasigurno teže uklonjivo.

Besne žestoki sukobi u Kairu dok Muslimansko bratstvo zahteva vraćanje Morsija na vlast

Demonstranti naklonjeni Morsiju tvrde da egipatska vojska namerno puca na njih za vreme noćnih molitvi, dok u egipatskoj prestonici besne žestoki sukobi a ulice su u blokadi.

Da li je egipatska revolucija abortirana?

Intervju sa Hosamom El-Hamalavijem, egipatskim novinarom i aktivistom koji održava popularni sajt www.arabawy.org

Egipatska zima

Ovaj kratki dokumentarac razmatra neke od razloga koji motivišu revolucionare da nastave sa uličnom borbom, prepreke sa kojima se suočavaju i taktikama koje koriste. Film se takođe bavi tekućom ekonomskom krizom i političkim problemima sa kojima se suočavaju Egipćanke i Egipćani, kao i rastućim sindikalnim pokretom, taktikom crnog bloka i odgovorom žena na seksualne napade.

Egipatska država sponzoriše seksualno nasilje nad ženama

"...[N]iko nas neće naterati da ostanemo u kućama, niko neće moći da nas zastraši i natera nas da se krijemo u svojim kućama. I mi ćemo se naoružati da bismo se branile. I bilo koji pas koji se usudi da nam priđe, ja ću ga iseći na komade!"

Dve godine kasnije, egipatska revolucija uhvaćena u nasiloj prošlosti

Dok se Egipat još uvek oporavlja od nasilja kojim je obeležena godišnjica revolucije, policijska brutalnost je navela revolucionare da odustanu od nenasilnih protesta. Više od 60 ljudi je ubijeno širom zemlje, povređenih, uhapšenih i nesalih je na stotine. Zahvaljujući policijskoj torutri, mnogi uhapšenici/e se bore za svoje živote u bolnicama, a jedan aktivista je umro u ponedeljak nakon što je podvrgnut divljačkoj toruri. Napadi na policijske stanice i vladine institucije su u porastu.

Crni blok u odbrani egipatske revolucije

Anarhisti su u Egiptu bili prisutni pre, za vreme i posle revolucije, ali do sada se nisu masovno organizovali pod zastavom anarhizma. Navijači egipatskih fudbalskih klubova su već godinama povezani sa anarhističkim idejama i praksama, njima su i bile pripisivane pozamašne zasluge za iniciranje onog nivoa militantnosti koji je oborio Mubarakovu vlast februara 2011.

Masovni protesti u Egiptu: zahtev da Morsi otkaže referendum

"Mnogo je konfuzije, naročito u zapadnjačkim medijima, u kojima su [demonstranti] predstavljeni kao protivnici/pristalice Morsija, ili kao sukob islamista sa liberalnim strankama. Mislim da je to politička borba, koja se vodi, suštinski, oko ustava i protiv ponovnog uvođenja diktature u Egipat."

Mona Eltahawy: Egipćanke su izložene seksualnom uznemiravanju na svakom nivou drštva

Bili bogati ili siromašni, vernici ili ateisti, muškarci u Egiptu rutinski seksualno uznemiravaju žene – a ti napadi su često nasilni i retko se kažnjavaju, kaže Mona Eltahawy, novinarka i aktivistkinja koja govori o arapskim i muslimanskim pitanjima.

The End of THEIR World

1. Pajama Jammy Jam 2. Egypt’s Re-Revolution 3. NATO 5 4. Molotovs for Alex 5. Spain’s anti-video ninja laws 6. Like pigs in milk 7. I’m moving to Indiana 8. ΕΞΤΑΣΗ ΤΕΑΜ 9. Natives stop gas pipelines

Desetine hiljada Egipćana/ki protestuje zbog Morsijevog prisvajanja vlasti

U petak, hiljade protivnika/ca islamistički nastrojenog predsednika se širom Egipta sukobilo sa njegovim pristalicama i snagama bezbednosti.

U Egiptu uhapšen ateistički aktivista zbog bogohuljenja

Ne samo što su ga uhapsili, policajci su ubacili Sabera u prepunu zatvorsku ćeliju i rekli ostalim zatvorenicima da je Saber uvredio Muhameda.

Egipćanke i Egipćani protestuju protiv seksualnog zlostavljanja

Nakon što su verski fanatici, kulturni konzervativci i svi ostali muški šovinisti u više navrata napali svoje sunarodnice, a neki od tih napada se desili u sred revolucionarnog trga Tahrir, aktivisti i aktivistkinje koji se ne mire sa mizoginom retradicionalizacijom Egipta organizovali su protest protiv seksualnog zlostavljanja žena, o kojoj se u toj zemlji retko govori. Uprkos očekivanom napadu na učesnike protesta – do kog je i dišlo – hrabre Egipćanke i Egipćani su izložile svoja tela opasnosti od nasilne reakcije muških šovinista i svojim konzervativnim sunarodnicima poslale jasnu poruku: nema nazad!

Svetski trend militarizovanja policije

Urednik britanskog magazina Progressive, Denis Campbell, govori za World View o rastućoj militarizaciji policije, sa posebnim osvrtom na Egipat i olimpijske igre u Londonu 2012.

Gušenje egipatske revolucije

Više od 11 nevinih demonstranata (zvanično) je ubijeno pre ovog petka od strane „prorežimskih“ siledžija u civilu, a onda u petak, vojska se obrušila na demonstrante ne gledajući kud udara.

Egipćani se bore protiv propagande državnih medija

Uticaj masovnih medija koji su pod kontrolom državne radio-televizije, posebno u onim delovima zemlje gde nema interneta niti bilo kakvih alternativnih informativnih kanala, je strahovit.

Egipatska policija pretukla i seksualno napala novinarku Monu Eltahawy

Jesen Arapskog proleća - druga faza egipatske revolucije razotkriva svu brutalnost represivnog aparata države.