Haktivizam

The Hacker Wars

Spremite se da brzinom svetlosti skačete napred-nazad kroz zaplet koji odražava iščašene živote protagonista života na internetu. Ratovi hakera – film o targetiranju (h)aktivista i novinara od strane vlade SAD. Haktivisti su ili teroristi ili borci za slobodu zavisno od gledanja nato ko bi trebalo da kontroliše informacije.

Zašto mediji ignorišu Džeremija Hamonda a veličaju Edvarda Snoudena

Hamondovo hakovanje Strafora, korporativne obaveštajne agencije, kreiralo je globalnu solidarnost otkrivanjem načina na koji 1% targetira aktiviste širom sveta.

Anonymous uhakovali Monsanto, Syngentu, Bayer, Dow, Dupont

Operacija zelena prava - saopštenje za javnost: 1800 naloga, Monsanto, Bayer, Dow, Dupont i mnogih drugih koji su UHAKOVANI!

Aaron Swartz in memoriam

Na današnji dan prošle godine, 11. januara 2013., Aaron Swartz je počinio samoubojstvo. Sjajan haker, borac protiv autorskopravnih monopola i aktivist za šire reforme američkog političkog sistema.

#opAntifa: Srušen sajt nationalist.org

Pozdrav, kolege anoni/ke i građani/ke sveta. Primetili smo da fašisti i 'white power' grupe utiču na širenje mržnje i neznanja.

Flagger - aplikacija za trolovanje NSA

Flagger je ekstenzija za vaš internet brauzer koja vam omogućava da trolujete NSA pojmovima koji će privući pažnju urokljivog oka američke imperije (npr. bomba, Taliban, antraks, itd.).

Mapa nasuprot teritoriji

Imaju li veze Twitter i anarhistička revolucija? Mnogo više nego što mislite, čak iako prvo pomislite na Tunis i Egipat.

"Neverovatna duša": Lorens Lesig o Aronu Švarcu, vodećem internet aktivisti koji je izvršio samoubistvo

Danas se sećamo pionirskog kompjterskog programera i sajber aktiviste Arona Švarca (Aaron Swartz), koji se ubio u petak, u svojoj 26. godini. Kao tinejdžer, Švarc je pomogao u razvoju RSS-a, revolucionišući način nakoji ljudi koriste internet, zatim je bio suosnivač Reddita, jednog od danas najpopularnijih sajtova na svetu. On je bio ključni arhitekta Creative Commonsa i organizator grassroots pokreta protiv zakonske cenzure interneta, zloglasne Sope (Stop Online Piracy Act, SOPA) i Pipe (PROTECT IP Act, PIPA).

Drugi Bredli Mening: Zbog Vikiliksa i hakovanih Stratforovih imejlova Džeremiju Hamondu preti doživotni zatvor

Federalni sudija je odbila da bude izuzeta iz pomno posmatranog suđenja pritvorenom kompjuterskom hakeru Džeremiju Hamondu (Jeremy Hammond), navodnom članu grupe "Anonymous" koji je optužen za hakovanje u kompjutere privatne obaveštajne firme Stratfor i predavanje oko pet miliona imejlova zviždačkom sajtu Vikiliks.

Anonymousi objavili policijske snimke prošlogodišnjeg iseljenja aktivista/kinja pokreta Occupy Wall Street iz parka Zukoti

U nedelju, kasno noću, neidentifikovana osoba koja je povezana sa haktivističkom grupom Anonymous objavila je arhivske snimke koje je prošle godine napravila njujorška policija tokom siledžijskog iseljenja aktivista/kinja pokreta Occupy Wall Street iz okupacionog kampa u parku Zukoti.

LulzSec haktivisti uhapšeni uz pomoć svog bivšeg lidera. Da li je Asanž sledeći?

Tokom proteklih nedelju dana uhapšeno je pet pripadnika labavo povezane mreže politički motivisanih haktivista. Oni su pripadali grupi poznatoj pod imenom "LulzSec" koja je povezana sa širom i daleko poznatijom grupom "Anonymous", odgovornom za brojne onlajn napade na korporacije, političke partije i vlade.

Policija se boji Anonimusa

Kratka reportaža CNN-a o Anonimusima.

We are Anonymous.
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us.

We Are Legion: The Story of the Hacktivists - Trailer

"We Are Legion: The Story of the Hacktivists" je dokumentarac koji na vodi u svet Anonimusa, radikalnog "haktivističkog" kolektiva koji je redefinisao građansku neposlušnost digitalnog doba.

Globalni domet političkog haktivizma, od sajentologije do Wikileaksa i arapskog proleća

O tome kako operišu haktivističke grupe, DemocracyNow! razgovara sa Peterom Feinom iz Telecomixa, anonimnim predstavnikom Anonymousa i Gabriellom Coleman, docentkinjom na katedri za medije, kulturu i komunikaciju pri njujorškom univerzitetu.