Hidraulično frakturisanje

Hidraulično frakturisanje (fraking) je proces ekstrakcije prirodnog gasa iz Zemljine kore tokom kojeg se u bušotinu (i do 5 km dubine) pod pritiskom ubrizgava ogromna količina smeše vode, peska i hemikalija. Pod pritiskom ove eksplozivne smeše dolazi do pucanja stena i oslobađanja prirodnog gasa koji se sa delimičnim uspehom „hvata“ na provršini. Ostatak odlazi u atmosferu i direktno doprinosi procesu globalnog zagrevanja dok, sa druge strane, toksična smeša koja je ubrizgana u Zemljinu koru – mnogo pre nego što se ranije mislilo – može da dospe do podzemnih voda i izađe na površinu. Metodom hidrauličnog frakturisanja, 11 do 19 miliona litara sveže vode pomešane s peskom i do 900,000 litara rastvora od preko 600 hemikalija, od kojih su neke visoko toksične, ubrizgava se do 4 milje duboko u zemlju da bi se ekstrahovao škriljni gas. Opasni fluid se onda vraća na površinu, ali skoro 30 do 40 posto toga ostaje trajno pod zemljom.

Fraking i čist vazduh ne idu zajedno

Industrija kaže da je fraking čista metoda ekstrakcije prirodnog gasa. Da li je to tačno? Ovaj video se bavi uticajem ekstrakcije gasa i nafte na zdravlje ljudi koji žive u blizini postrojenja gasne/naftne industrije.

Kako je stejt department Hilari Klinton prodao fraking svetu

Otkriće tajnih dokumenata detaljno opisuje globalni pritisak SAD u korist eksploatacije škriljnog gasa.

Francuska rekla ne GM usevima i frakingu

U Francuskoj će ostati na snazi zabrana za uzgoj genetski modifikovanih useva, kao i za ekstrakciju prirodnog gasa uz pomoć hidrauličnog frakturisanja (fraking). Odluka o produženju zabrane je objavljena na ekološkoj konferenciji koja ja u petak i subotu održana u Parizu.

UK daje zeleno svetlo za fraking

Uprkos tome što predstavlja dokazani seizmički rizik i direktnu pretnju za ekosistem, živote i zdravlje ljudi, nova prljava tehnologija – hidraulično frakturisanje, iliti fraking – dobila je zeleno svetlo od britanske vlade.