Hrana

Kraj rasta? S one strane produktivističke pristrasnosti istorijske levice

Kao slobodarski komunisti moramo težiti popravljanju štete nastale pristajanjem povijesne ljevice ka produktivizmu, čime je antikapitalistički pokret podijeljen na ljevičare i ekologe. Moramo raditi na preustroju antagonističkog pokreta koji je istodobno antikapitalistički i antiproduktivistički, no nije i antihumanistički.

Skupe posledice jeftine hrane

„Hamburger koji se prodaje za 1 dolar u Sjedinjenim državama koštao verovatno 200 dolara kad bi se uzeo u obzir štetan uticaj načina njegove proizvodnje na životnu sredinu.“

Kuća gladnih

U hiperrealnosti zatvorskog života vidi se koliko je to tačno i koliko u toj „betonskoj džungli“ čovek mora teške odluke da donosi. Ako ima – da brani to što ima, a ako nema – da pokuša da otme onome ko ima ili da ćuti i jede splačine.

Jedi kao revolucionar/ka

Snimak radionice koju je Mickey Z. ordžao odmah nakon prošlogodišnjeg (25. maj 2013.) Marša protiv Monsanta, u njujorškom parku na trgu Vašington.

Sve osvojeno

Kapitalistička proizvodnja hrane: vodeći uzrok gladi, bolesti, ekocida, eksploatacije i imperijalističke dominacije

Food Fight!

Ove nedelje: 1. Warming up police intelligence 2. A hungry man is an angry man 3. Farm land not airports 4. Vintage riot porn: The battle for Narita 5. Bosnia burns 6. Bilbao welcomes the IMF 7. African migrants bum rush fortress Europe 8. Brujeria: La Migra 7. Breaking down the riots in Venezuela

Prirodni efekat

“Foods made with the use of toxic persistent pesticides and even genetically engineered (GE) ingredients are being labeled as natural,” said Gary Hirshberg, chairman of Stonyfield Farm.

Sochi 2014: A look back

Facebook "look back" video za zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

Umesto nostalgičnih klipova, omiljenih fotografija i zabavnih statusa, ovaj video prikazuje krvavo lice ruske homofobije i sistemske diskriminacije LGBTQ osoba.

Kontrola hrane u SAD nakon Fukušime

Cindy Folkers, iz BeyondNuclear.org, održala je informativnu prezenataciju u sklopu drugog dana međunarodnog simpozijuma "Medicinske i ekološke posledice nuklearne katastrofe u Fukušimi", koji su sponzorisali F

5 razvejanih mitova o GMO

Corbett Report perdstavlja 5 razvejanih mitova o GMO.

Nakon sveopšte pobune kolumbijska vlada primorana da suspenduje zakon o kontroli semena

Nakon 21-dnevnog štrajka i blokade više od 40 puteva, u kojima su učestvovale hiljade poljoprivrednika, vozači autobusa i kamiona, rudari, studenti i drugi građani i građanke koji su se uključili u masovne demonstracije širom zemlje, uključujući i zabačena mesta, kolumbijska vlada je primorana na pregovore o odbacivanju zakona o poljoprivredi i oslobađanju pritvorenih demonstranata.

Raj Patel: Zelena revolucija

Raj Patel, nagrađivani pisac, aktivista i profesor, govori o globalnoj prehrambenoj krizi, svetskom prehrambenom sistemu i zelenoj revoluciji.

Instruktor: Michael Pollan.

Da li nam je stvarno potrebna industrijska poljoprivreda da bismo prehranili svet?

Najjači igrači u prehrambenoj industriji — od dilera pesticida do proizvođača đubriva i prerađivača hrane — ne troše milijarde dolara svake godine na prodaju hrane, već na prodavanje ideje da su nam potrebni njihovi proizvodi da prehranimo svet.

Marš protiv Monsanta je marš za život i slobodu

U ime Globalnog saveza za slobodu semena / Navdanja, Vandana Šiva poziva sve da 25. maja učestvuju u maršu protiv Monsanta. Takođe, ona poručuje da borba protiv novog fašizma ne sme biti svedena na jedan datum, već mora biti sastavni deo naše svakodnevice.

Jezive predikcije novog izveštaja o klimi

U novom izveštaju se kaže da će većina biljnih i životinjskih vrsta na svetu biti desetkovane tokom narednog veka zahvaljujući efektima klimatskih promena. Svetski nivo ugljen dioksida je dostigao nivo kakav nije zabeležen u poslednja dva miliona godina. Podsaharska Afrika, Centralna Amerika, Amazonija i Australija ostaće bez većine biljnih i životinjskih vrsta. Veliki gubitak biljnih vrsta se predviđa u Severnoj Africi, Centralnoj Aziji i jugoistočnoj Evropi.

Uveliko jedemo GMO hranu, a da ne znamo

Iako zvanično zabranjena, u Srbiji je genetski modifikovana hrana ipak prisutna. Osim toga što u našoj državi postoji oko 5.000 hektara zasada genetski modifikovane soje, hrana napravljena od GMO stiže nam i iz uvoza, iz zemalja u kojima nije obavezno to istaći na deklaraciji, pa se proizvodi sa sirovinama kojima su izmenjeni geni prodaju bez oznaka i upozorenje.

Marijan Jošt - Opasnosti od Codex Alimentariusa i GMO-a

Što o Codexu alimentariusu, kontroli i poskupljenju hrane te GMO-u misli prof. dr. Marijan Jošt.

Potluck Truck

Krećući se od susedstva do susedstva, Potluck Truck je privremeni centar zajednice koji nudi diskusione grupe, filmske projekcije i radionice koje su povezane sa proizvodnjom hrane u Los Anđelesu, kao i drugim temama koje se tiču rasta i ishrane.

Osijek: "kava za kasnije" i "čista hrana"

"Kava za kasnije" priča je koja se strelovito proširila Internetom i postala pravi hit. Ideja same priče je pomaganje siromašnima na jedan zanimljiv način. Nakon što je priča o "Kavi za kasnije" snažno odjeknula saznali smo za još jednu plemenitu priču jedne Osječanke. Radi se o akciji "Čista hrana".

FOOD FIGHT - Saving Kids From Processed Junk

U svetu u kome prehrambene prerađevine proždiru ljudske organizme i životnu sredinu, jedan dečak pokušava da pobegne od nezasite industrije koja proždire njegov komšiluk.

Seme slobode

Priča o semenu je postala priča o gubitku, kontroli, zavisnosti i dugu. Napisali su je oni koji žele da ostvaruju ogromne profite na našem prehrambenom sistemu, po svaku cenu. Vreme je da promenimo tu priču.

Novella Carpenter - urbana poljoprivrednica

Kako je Novella Carpenter od "prehrambene pustinje" u kojoj živi napravila bogatu i živopisnu urbanu farmu sa kozama, ćurkama, patkama, svinjama i robusnom baštom.

Upoznajte Monsantovog lažova

Uhvaćen u višestrukoj laži: Henry I. Miller, propagandista multinacionalnih prehrambenih kompanija pokušava da uveri građane Kalifornije da ne treba da znaju šta se nalazi u hrani koju jedu.