Izrael

Američki Jevrej o izraelskom fašizmu: „Nema nade da će doći do promene iznutra“ || Empire Files 010

Abi Martin (Abby Martin) intervjuiše novinara i pisca Maksa Blumentala (Max Blumenthal) o aktuelnoj situaciji u Palestini i izraelskoj okupaciji.

Dezinformacije i smrt u pozadini izveštavanja o Izraelu/Palestini | Empire Files 009

Kriza u Palestini je ponovo u udarnim naslovima. Od uboda nožem do molotovljevih koktela i ubijanja demonstranata i antiarapski nastrojene rulje spremne na linč - koliko stvarno možemo verovati izveštajima mejnstrim medija?

 

A stone's throw from freedom

Ove nedelje se osvrćemo na protest protiv MMF-TPP-Svetske banke u Peruu, kao i na upozorenje koje su Kanavake Mohikanaci uputili gradonačelniku Montreala. U muzičkoj pauzi slušamo i gledamo Shadiu Mansour i M1 sa pesmom „Al Kufiyyeh 3arabeyyeh“. Glavni intervju u ovoj emisiji je sa Budour Hassan, palestinskom anarhistkinjom iz Jerusalima, koja objašnjava trenutni ustanak na okupiranim teritorijama.

Zašto Izrael laže

Perverzna je logika Izraelove kontinuirane upotrebe Velike laži – Große Lüge – omiljene laži tirana, koja podstiče dve reakcije koje Izrael nastoji da izazove – rasizam među svojim pristalicama i užas među svojim žrtvama.

#Riot4Gaza

Ove nedelje Submedia se bavi izraelskim rasizmom, neredima u Parizu, otporom izgradnji naftne i gasne infrastrukture na Kornjačinom ostrvu, odbranom Picerije Anarhija u Austriji, najnovijim kretenskim potezom PETA-e. Muzika: Rob Hasl; intervju Dag Gilbert

Korežiseri "5 razbijenih kamera" govore o svom filmu

Emad Burnat i Guy Davidi govore o svom filmu "5 razbijenih kamera", duboko ličnoj priči o palestinko-izraelskom sukobu, čija radnja je smeštena u selo Bil'in.

Jebi se, Hrvatska!

Poručujem Hrvatskoj neka se jebe a pojma nemam tko ili što je “Hrvatska”. Tko je “Hrvatska” koja nije poduprla Palestinu u borbi za status države promatrača u Ujedinjenim nacijama?

Izraelska policija anarhistima ograničava slobodu kretanja

Sada je sasvim jasno: zajedničke akcije Izraelaca i Palestinaca koje su koordinisane od strane grupe "Anarhisti protiv zida" predstavljaju trn u oku izraelske države.

Koreni izraelskog napada na Gazu

Trenutni konflikt nije počeo sa raketama koje su ispaljene na Izrael

Kako je Izrael pogazio primirje u Gazi

Hronološki pregled kršenja primirja u Gazi i početka tekuće tragedije

Širom sveta protesti protiv izraelske agresije na Gazu

Sa svih strana stižu izveštaji o novim protestima protiv poslednje vojne agresije države Izrael protiv Palestinaca. Dok protesti traju, u samoj Gazi raste broj mrtvih i ranjenih.

Protesti u Tel Avivu: Narod zahteva primirje

Nakon najnovije izraelske agresije na Pojas Gaze, grupa hrabrih Izraelaca i Izraelki javno je izrazila svoje protivljenje. Nasuprot njima, grupa nacionalističkih hejtera organizovala je kontra-demonstracije.

Najnoviji napad Izraela na Gazu: laž o tome ko je prvi počeo

Izrael je ponovo napao Gazu a dominantni narativ opet služi za legitimaciju agresora.

Odbrojavanje do armagedona

1. LMFAO 2. 2012 hottest year ever 3. Romney’s and Obama’s pipe dreams 4. Keystone Xl Blockade in Texas 5. Benjamin Netanyahu’s coke problem 6. Nobel War Prize 7. Spanish loot supermarkets 8. Parliament surrounded in Madrid 9. Molotov cocktails party in Athens 10. Savage Fam 11. Will Potter’s “Green is the New Red”

Izrael pere ruke od ubistva Rachel Corrie

Izraelski sud je oslobodio izraelsku vojsku od odgovornosi za ubistvo američke mirovne aktivistkinje Rachel Corrie. Ona je 16. marta 2003. dva puta namerno pregažena vojnim buldožerom jer se protivila rušenju palestinskih kuća u Nablusu. Ipak, za izraelskog sudiju sve je to bio samo nesrećan slučaj.

Hiljade Izraelaca se pridružilo "građanskoj pobuni"

Nakon hapšenja simbolične liderke pokreta za socijalnu pravdu, Daphne Leaf, hiljade Izrealaca i Izrealki su spontano izašli na ulice. Protesti su zaoštreni i demolirane su tri banke, što je neuobičajeno za Izrael. Reakcija policije je bila brutalna - uhapšeno je više desetina ljudi. Međutim to nije dovoljno da se ugasi žar pobune i samo je dolilo ulje na vatru koju su rasplamsali gnevni građani.

Zašto SAD ne treba da bombarduju Iran

Razgovor američkog Znanja i Neznanja o razlozima za i protiv napada na Iran

Nazovi to pravim imenom

Poistovetiti izraelski režim sa aprthejdom nije puka retorika, niti je preterivanje ili propagandni trik. To je realnost savremene Palestine, gde izraelski režim svoju vlast zasniva na diskriminaciji, putem zakona, konkretnih radnji, obrazovanja i većine aspekata svakodnevnog života.

Teokratija po vašem ukusu

Ultraortodoksni Jevreji iz Izraela pljuju i psuju osmogodišnju devojčicu u Beit Šemešu zbog njenog "neskromnog" oblačenja