Izumiranje

Klimatske promene: Da li smo došli do tačke bez povratka?

Dar Džamejl (Dahr Jamail) i Gaj Mekferson (Guy McPherson) kažu da je shodno mnogim novim istraživanjima i modelima, vraćanje klimatskih promena unatrag pusti san, i da treba da se spremite za udar i izumiranje ljudi.

Međunarodni tim znanstvenika: Ljudi su uništili Zemlju, uskoro na njoj nećemo moći živjeti

Ljudska rasa svojim aktivnostima upropaštava Zemlju i uništava vlastiti sustav za održavanje života

Spasiti planetu, obrok po obrok

Ostalo nam je još svega nekoliko godina, u najboljem slučaju, da napravimo radikalne promene da bismo se spasli ekološke katastrofe.

Interstellar: sjajan film, sumanuta fantazija

Filmovi o napuštanju Zemlje odslikavaju politički defetizam našeg doba: radije prihvatamo adaptiranje na slom klime od njegovog sprečavanja

Rezultati istraživanja kažu da je Zemlja na rubu masovnog izumiranja

Zaključak izuzetno važnog istraživanja koje je obavila međunarodna grupa naučnika glasi: planeta Zemlja nalazi na rubu masovnog izumiranja koje je uporedivo sa onim koje je zbrisalo dinosauruse pre 65 miliona godina.

Zašto pčele izumiru?

Tokom 50 miliona godina pčele su uspešno opstajale u prirodi. Svaka pčelinja kolonija sadrži 40-50.000 jedinki koje su koordinisane na zapanjujuće harmoničan način, bez centralnog autoriteta. Ali, zašto je onda pre sedam godina u SAD započeo proces masovnog izumiranja pčela?

Jezive predikcije novog izveštaja o klimi

U novom izveštaju se kaže da će većina biljnih i životinjskih vrsta na svetu biti desetkovane tokom narednog veka zahvaljujući efektima klimatskih promena. Svetski nivo ugljen dioksida je dostigao nivo kakav nije zabeležen u poslednja dva miliona godina. Podsaharska Afrika, Centralna Amerika, Amazonija i Australija ostaće bez većine biljnih i životinjskih vrsta. Veliki gubitak biljnih vrsta se predviđa u Severnoj Africi, Centralnoj Aziji i jugoistočnoj Evropi.

Prezentacija Gaja Mekfersona na temu klimatskih promena i budućnosti ljudske civilizacije

Guy McPherson iznosti obilje u najmanju ruku zabrinjavajućih, ako ne i zastrašujućih naučno ustanovljenih podataka koji sugerišu kraj kapitalističke civilizacije.

Reči kao oružje

Pisanje kao borilačka veština