Kvebek

Solidarnost znači Tabarnak! Kvebečki studenti štrajkuju protiv kapitalizma

Ove nedelje Submedia se bavi studentskim mobilizacijama koje su protresle ulice Montreala i Kvebek Sitija. Od velikih marševa, do okupacija univerzitetskih zgrada i direktnih akcija, koalicija proleća 2015. je unela dodatnu energiju u radikalno organizovanje u takozvani Kvebek. Ako želite da saznate nešto više o svemu ovome, pogledajte "Street Politics 101" Submedijin dokumentarac o studentskom štrajku iz 2012.

A history of the Black Bloc

This week: 1. Madrid resist austerity 2. A History of the Black Bloc 3. Le Peuple de l'Herbe - Parler le fracas 4. Street fighting in Montréal

Street Politics 101

U proleće 2012, masovni studentski štrajk protiv povećanja školarine, šest meseci je tutnjao ulicama Montreala. Protesti i militantne ulične akcije postali su deo dnevne i noćne realnosti ove kanadske metropole.

Kako je pobedio studentski pokret iz Kvebeka?

Dok mnogi iz studentskog pokreta proslavljaju pobedu, jedan element koji je omogućio taj uspeh već je pao u zasenak

Kvebek nakon izbora: studenti pobedili po pitanju poskupljenja školarina, borba za besplatno obrazovanje se nastavlja

O vezi između izbora i studenstkog pokreta govori Jérémie Bédard-Wien. On je student CEGEP-a iz Montreala. Za one koji ne poznaju kvebečki sistem, CEGEP je neka vrsta večernje škole (community college). Jérémie je organizator studentske organizacije CLASSE.

Uloga anarhista/kinja u kvebečkom studentskom pokretu: Intervju sa Rémijem Bellemare-Caronom

"U svojoj praksi, militantno krilo studentskog pokreta internalizovalo osnovne anarhističke principe, kao što su tokom proteklih decenija to učinili i drugi društveni pokreti u Kvebeku."

Otpor studenata u Kvebeku ne jenjava

Kvebek, Kanada - Izveštaj o masovnom protestu "crvenih kvadratića" i budućim planovima studentskog pokreta.

Crveni kvadrat, posvuda: s kvebečkim studentskim štrajkašima, protiv represije

Charestova vlada je pokušala slomiti zajedničku frontu studentskih organizacija, nudeći pregovore s nekim skupinama, pritom isključujući druge. No to joj nije pošlo za rukom.

Nepoštenje, ime ti je Charest: Blokirani pregovori u Kvebeku

Bože sačuvaj, da demokratska vlada napravi kompromis kada je suočena sa masovnim protivljenjem javnosti, zato što će - ukoliko to učini - „izgubiti prestiž“. Pa uprkos činjenici da bi studentski predlozi doneli u državnu blagajnu istu količinu novca kao i poskupljenje školarina, odbačeni su bez razmišljanja.

..., a policiji - le zizi!

Već četiri meseca traje "najveći čin građanske neposlušnosti u istoriji Kanade", tj. studentski štrajk u kanadskoj provinciji Kvebek. Ovih dana, u poslednjem pokušaju vlade Jeana Charesta i njegove Liberalne partije da uguše pobunu, navrat nanos je usvojen zakon koji se graniči sa uvođenjem vanrednog stanja.

Pobuna crvenog kvadratića | Studenti Kvebeka u štrajku

Kratak dokumetarac o studentskom štrajku u Kvebeku koji se bavi ključnim pitanjima vezanim za borbe koje se vode u Montrealu.

Javorovo proleće

Poznat kao “Javorovo proleće”, ovogodišnji studentski štrajk u kanadskoj provinciji Kvebek, najduži je, najmnogoljudniji i najradikalniji studentski štrajk u istoriji Severne Amerike.