Meksiko

Erase the Borders

Ove nedelje osvrćemo se na jebeno užasnu situaciju u kojoj se nalaze ljudi koji beže od rata i vlada koje zlostavljaju svoje građane ka relativnoj bezbednosti globalnog severa. U pauzi Rebel Diaz i Dead Prez obrađuju klasik „Which Side Are You On?“ Zatim sledi naš glavni intervju sa Erin Gallagher, novinarkom Revolution News, koja nam priča o „PenjaBotovima“ (PeñaBots), lažnim nalozima na Twitteru koji napadaju slobodu govora u Meksiku.

Anarchy Now! Chile Elects to Revolt

Ove nedelje Submedia se bavi studentskom pobunom u Čileu koja traje više od šest godina, gnevnim spaljivanjem glasačkih listića u Meksiku, a tu je i intervju sa militantima iz Santijaga koji nam govore o tamošnjoj anarhističkoj sceni. U muzičkoj pauzi slušate čileanskog repera Portavoza sa numerom „Te Quieren“

Locomotive time bomb

Ove nedelje se bavimo žestokim protestom urođeničkog naroda Mapuče u tzv. Čileu, beskompromisnim otporom meksičkih studenata Normalista, kurdskim oslobodilačkim pokretom koji je izbacio ISIS iz svoje oslobođene zone, razgovaramo sa Maude iz Tache D’Huile o zabrinjavajućoj praksi nafnih kompanija i slušamo MC Bambua.

Zapatisti!

1. januara 2014. zapatistički pokret iz Meksika proslavio je 20 godišnjicu ustanka u Čjapasu. Predstavnici Londonsko-meksičke grupe za solidarnost sa Čjapasom govore o istoriji i tekućim borbama Zapatista.

Zapatistički ustanak (20 godina kasnije)

„Da li ćete pobediti?“, novinar je pitao ustanika.

„Mi ne zaslužujemo da izgubimo“, odgovorio je ustanik.

Bila je to prvi razgovor kog se seća novinar Gaspar Morquecho koji je vodio sa revolucionarnim subkomandanteom Markosom 1. januara 1994, na glavnom trgu San Kristobal de las Kasasa, u Čjapasu, Meksiko. Morquecho, još uvek delimično pijan i mamuran od proslave novogorišnje noći, intervjuisao je zapatističkog lidera svega nekoliko minuta nakon što su on i njegovi drugovi upali u grad i zauzeli opštinsku zgradu.

Dvadeset godina nakon izbijanja zapatističkog ustanka, VICE je otputovao u Čjapas da bi se sreo sa Morquechom, prvim lokalnim novinarom koji je razgovarao sa zapatističkom armijom licem u lice, koji se prisetio dešavanja tog sudbonosnog dana – bio je to prvi oružani ustanak urođenika u Latinskoj Americi u dobu interneta.

The War on Christmas Trees

Ove nedelje: 1. The War on Christmas Trees 2. NYE Noise Demos 3. Rote Flora Defense 4. 20 years of Zapatistas 5. RATM - People of the Sun 6. Anarchists come out of the closet

Zapatistički ustanak 20 godina kasnije: Kako su se meksički urođenici suprotstavili "smrtnoj presudi" NAFTA-e

O uticaju zapatističkog ustanka 20 godina kasnije i izazovima sa kojima se on i dalje suočava, Ejmi Gudman (Amy Goodman) razgovara sa Piterom Rosetom (Peter Rosset), profesorom ruralnih društvenih pokreta u San Kristobal de las Kasasu, Meksiko.

Zapatisti: dvadeset godina kasnije

Pojava Zapatističke armije nacionalnog oslobođenja (EZLN) u januaru 1994. dramatično je preokrenula situaciju u Meksiku tako što je izbacila iz koloseka projekat produženog trajanja Salinasove autoritarne vlasti, postavila urođeničko pitanje u centar javne agende, demaskirala laž vladinog projekta borbe protiv siromaštva, otvorila prostore za ekspanziju širokog raspona političkih i građanskih snaga koje su bile politički blokirane, izdejstvovala "građanizaciju" Federalnog izbornog instituta (IFE), postavila temelje za političku reformu 1996, okončala vladavinu dva hegemona političko-kulturna bloka i unela svež vazduh u javnu debatu o sudbini zemlje.

Mesto zvano Čjapas

A Place Called Chiapas (1998.) je dokumentarni film o Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) (Zapatistička armina

How to Paralyze a Country

Ove nedalje: 1. ReReRepeat 2. Akira was right 3. Colombianarquía 4. Brazil Black Bloc 5. Mescal Molotovs 6. Olmeca 7. Colombia’s farmers revolt!

Oahaka: Mi smo vetar - Otpor izgranji vetroparka Mareña na prevlaci Tehuantepeka

Prevlaka Tehuantepeka (Oahaka, Meksiko) jedan je od najvetrovitijih oblasti na svetu; zbog toga, još 1994. su postavljene mnogi vetroparkovi uz obećanje razvoja, a zapravo varajući vlasnike zemlje. 2012.

Meksiko: sukob studentskog pokreta #yosoy132 i novog predsednika države

YouTube video pokrenuo masovne studentske proteste protiv novoizabranog meksičkog predsednika, Enrikea Penja Nieta

Zapatistički nemi marš

DA BI NAS ČULI - KORAČAMO U TIŠINI Sa krajem majanskog kalendara, započinje novi ciklus borbi sa hiljadama zapatista i zapatistkinja koji mirno i u tišini okupiraju gradove širom Čjapasa.

Ride the Taco

Za cirku ove nedelje: 1. Ride the Taco 2. Romney and Obama’s climate silence 3. Chinese Resistance to Civilization 4. You are not in Mexico S.A. 5. Athens Anarchist Anti-Fascist Motorcycle Club 6. Severed Heads of State 7. Dawn Paley’s “Drug War Capitalism“

U Čjapasu se predoseća rat

San Kristobal de las Kasas, Čjapas - Scene Isusovog rođenja se mogu videti na sve strane u ovom kolonijalnom gradu koji se nalazi u visoravnima Čjapasa. Ali prizori koji dočekuju posetioce na ulazu kulturnog centra Tierradentro imaju lokalni pečat: to su figurice na magarcu koje nose minijaturne ski maske i drvene puške.