Nafta

Dublji pogled na islamofobiju u američkoj imperiji | Empire FIles 015

Abi Martin (Abby Martin) intervjuiše Dr Dipu Kumar (Deepa Kumar), profesorku sa Univerziteta Ratergs i autorku knjige Islamofobija i politika imerije, koja govori o tome kako je islamofobija ojačava i utemeljuje imperijalnu strukturu.

There's No Tomorrow (peak oil, energy, growth & the future)

Ovo je brzo putovanje kroz teme naftnih formacija, vrhunca potrošnje nafte, energije, ekonomskog rasta i osiromašenja resursa. Autor je kondenzovao nekoliko godina čitanja i istraživanja u animirani film koji traje nešto više od pola sata.

20 godina NAFTA-e: Lori Wallach o gubitku poslova u SAD, rekordnoj dohodovnoj nejednakosti, masovnom raseljavanju u Meksiku

Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade stupio je na snagu pre 20 godina, 1. januara 1994. Ogromni trgovinski pakt koji je potpisao predsednik Bil Klinton (Bill Clinton) sa velikim obećanjem da će time povećati plate, kreirati radna mesta i čak poboljšati standardi zaštite životne sredine i zdravlja. Stotine hiljada radnih mesta u SAD su nestala pošto su kompanije potražile jeftiniji radnu snagu u Meksiku. U međuvremenu, NAFTA je u Meksiku kreirala još više siromaštva, primoravajući milione građana da migriraju u Sjedinjene Države u potrazi za poslom. Democracy Now! razgovara sa Lori Valah (Lori Wallach), direktorkom „Public Citizen's Global Trade Watch-a“ i autorkom novog izveštaja, „NAFTA u 20.“

Zapatistički ustanak (20 godina kasnije)

„Da li ćete pobediti?“, novinar je pitao ustanika.

„Mi ne zaslužujemo da izgubimo“, odgovorio je ustanik.

Bila je to prvi razgovor kog se seća novinar Gaspar Morquecho koji je vodio sa revolucionarnim subkomandanteom Markosom 1. januara 1994, na glavnom trgu San Kristobal de las Kasasa, u Čjapasu, Meksiko. Morquecho, još uvek delimično pijan i mamuran od proslave novogorišnje noći, intervjuisao je zapatističkog lidera svega nekoliko minuta nakon što su on i njegovi drugovi upali u grad i zauzeli opštinsku zgradu.

Dvadeset godina nakon izbijanja zapatističkog ustanka, VICE je otputovao u Čjapas da bi se sreo sa Morquechom, prvim lokalnim novinarom koji je razgovarao sa zapatističkom armijom licem u lice, koji se prisetio dešavanja tog sudbonosnog dana – bio je to prvi oružani ustanak urođenika u Latinskoj Americi u dobu interneta.

Zapatistički ustanak 20 godina kasnije: Kako su se meksički urođenici suprotstavili "smrtnoj presudi" NAFTA-e

O uticaju zapatističkog ustanka 20 godina kasnije i izazovima sa kojima se on i dalje suočava, Ejmi Gudman (Amy Goodman) razgovara sa Piterom Rosetom (Peter Rosset), profesorom ruralnih društvenih pokreta u San Kristobal de las Kasasu, Meksiko.

Tajna sedam sestara - 4. epizoda: Vreme laži

Poslednji deo specijalne četvrorodelne serije koja otkriva kako je tajni pakt formirao kartel koji kontroliše svetsku naftu.

Tajna sedam sestara - 3. epizoda: Medved koji igra

Na Kavkazu, SAD i Rusija se takmiče za kontrolu nad tim regionom. Velika naftna igra je u punom zamahu. Kogod kontroliše Kavkaz i njegove puteve, kontroliše transport nafte od Kaspijskog mora.

Tajna sedam sestara - 2. epizoda: Crni El Dorado

Krajem 1960-ih, sedam sestara, najveće naftne kompanije, kontrolisale su 85 procenata naftnih rezervi na svetu. Danas, one kontrolišu svega 10 procenata.

Tajna sedam sestara - 1. epizoda: Pustinjske oluje

Prvi deo četvorodelnog serijala koji otkriva kako je tajnim paktom formiran kartel koji kontroliše svetsku naftu.

Tokom moderne istorije ovog regiona, od otkrića nafte, Sedam sestara su nastojale da kontrolišu ravnotežu moći.

Vaorani spremni da se bore do smrti protiv natfne industrije

Novinarka NBC Newsa je posetila pripadnike plemena Vaorani, u selu Bomeno u Ekvadoru. Ovo pleme i tropska šuma koja je njihov dom, sve više ugrožava širenje naftne industrije koja u potrazi za novim nalazištima "crnog zlata" ne bira mesto gde će da "zabode" svoje bušotine.

Međunarodni sud u Haagu traži poništenje presude protiv Chevrona zbog zagađenja okoliša amazonskih Indijanaca, Correa: "ICJ radi u interesu multinacionalnih korporacija i SAD-a"

"Ovo je kraj našeg suvereniteta, kraj neovisnosti naše zemlje. Postali smo kolonije presuda međunarodnih sudova. Pokušajte zamisliti što bi se dogodilo u obrnutom slučaju i da je ICJ osudio Sjedinjene države", izjavio je Correa, žaleći se na činjenicu kako međunarodni sudovi uvijek izriču presude u korist multinacionalnih kompanija, a na štetu suverenih država.

Maje su žive – i nedavno su imale neka mudra predskazanja

Zapatisti su predvideli dugoročne opasnosti globalizacije. Toliko o ideji da su Maje „stvar prošlosti“.

Do sad neobjavljene fotografije naftne mrlje u Meksičkom zalivu

U leto 2010, za vreme izlivanja nafte iz havarisane bušotine Deepwater Horizon koja se nalazi u Meksičkom zalivu i u vlasništvu je British Petroleuma, Greenpeace je podneo više od 50 zahteva na osnovu Zakona o slobodi informisanja da im se dostave fotografije i informacije o prolivenoj nafti. Od ukupne foto dokumentacije koju je pribavio i objavio Greenpeace, ovih deset spadaju u uži izbor "najmasnijih" fotografija.

Kriza civilizacije

"Kriza civilizacije" je dokumentarni film koji istražuje kako su nove globalne krize poput ekološke katastrofe, propasti finansijskog sistema, siromašenja naftnih resursa, terorizma i nestašice hrane zapravo konvergiraući simptomi jednog, propalog globalnog sistema.

300 godina fosilnih goriva u 300 sekundi

Fosilna goriva su vekovima bila pokretač ljudskog rasta i, khm, genijalnosti. Sada kada smo došli do kraja jeftinih i obilnih rezervi nafte i uglja, spremni smo za uzbudljivu vožnju.