Nemačka

Mali Arvin je nacrtao kukasti krst

Vaspitači u Nemačkoj lako izlaze na kraj sa hiperaktivnom decom ili rešavaju svađe oko lego kockica. Ali šta da rade kada četvorogodišnjak u vrtiću priča kako je dobar Arijevac, za razliku od druge dece „bezvredne rase“?

Akreditovani neonacisti

Neonacisti u Nemačkoj sve češće koriste novinarske propusnice kako bi ušli na konferencije za štampu i druge događaje. Tamo motre, fotografišu i snimaju one koji se bore protiv desne radikalne scene.

Žestok obračun sa policijom u Hamburgu

Sukob oko kulturnog centra „Rote Flora“ u Hamburgu se zaoštrava. Na demonstracijama protiv zatvaranja levičarskog centra sinoć, 21. decembra, došlo je do ozbiljnih nereda, u kojim je povređeno 120 policajaca.

Nemci se pitaju: Ozakoniti ilegalne droge?

Trenutno je u Njemačkoj legalna prodaja i konzumacija samo dvije droge: alkohola i duhana. Međutim, Njemački glavni ured za pitanja ovisnosti preporučuje reformu ovakvog sistema.

Kultni berlinski skvot otišao u historiju

Ikona berlinske scene, umjetnički skvot Tacheles u centru grada nakon godina natezanja sa zakonom i bankom koja je vlasnik zgrade dočekao je svoj kraj – ljudi su izbačeni, ateljei ispražnjeni. Koja je stvarna šteta za Berlin?

Zašto Nemačka nije iskorijenila svoje neonaciste?

Nasilje krajnjih desničara prema imigrantima postalo je, u nekim dijelovima Njemačke, skoro pa redovna pojava. I policija i javnost prečesto su ravnodušni prema ekstremizmu, usprkos riziku koji on predstavlja za ugled zemlje. Negdje duboko u svojoj nutrini, Njemačka još nije shvatila da treba prihvatiti svoje manjinske zajednice.

Zaboravljena antifašistička olimpijada

Zaboravljena Barselonina olimpijada – 6000 sportista i sportiskinja iz 22 zemlje otišlo je 1936. da se takmiči na alternativnim olimpijskim igrama koje su organizovane kao alternativa Hitlerovim fašističkim igrama. Dan pre svečanog otvaranja španska vojska je pokrenula puč, što je označilo početak građanskog rata, a narodna olimpijada je otkazana.

Paul Watson, Kapetan "Morskih pastira", pobegao iz Nemačke

Lider aktivističke grupe Sea Shepherd je pobegao iz Nemačke gde je bio na uslovnoj slobodi iz straha da bi mogao biti izručen Japanu zbog ometanja tamošnje lova na kitove, saopštila je njegova organizacija