No TAV

No TAV je italijanski pokret koji je nastao početkom '90-ih prošlog veka i čine ga grupe građana koji su ujedinjeni u borbi protiv izgradnje "brze pruge" na relaciji Torino - Lion, kojom bi se povezale italijanska i francuska mreža brzih pruga. Za sada su obavljena samo preliminarna geognostička istraživanja, dok je početak radova planiran za 2014-15. Ova linija je deo "koridora 6" - koji je modifikovan i preimenovan u "mediteranski koridor" - transevropske konvencionalne mreže pruga (TEN-T), koja ne spada u brze prguge. Nova linija bi trebalo da omogući brži transport i veću nosivost kompozicija.

Ključni deo ovog projekta je prokopavanje tunela kroz Alpe u dužini od 57 km, od doline Susa u Italiji do Morijene u Francuskoj. Ukoliko bude prokopan, biće to jedan od najdužih železničkh tunela na svetu.

Međutim, za ovaj projekat nema ni ekološkog, ni ekonomskog ni zdravstvenog opravdanja, ističu u Val de Susi, iliti dolini Susa, koja je epicentar otpora. Važnost pitanja koja je otvorio pokret No TAV dovela je do šire identifikacije ljudi u Italiji i van nje sa ovom brobom, dok je sam naziv pokreta je poprimio karakteristike "brenda". Važnost i opšti karakter ove borbe uticali su na jačanje širih razmatranja ovog problema koja sežu s one strane pukog da/ne izgradnji brze pruge.

Svi smo mi teroristi

Stanovnici jedne alpske doline suprotstavili su se korumpiranoj vlasti i razvojnoj ideji koji dominira Italijom. Upoznajte dolinu Susa.

Pokret NO TAV ponovo izložen napadima

Narod Val di Suse se borio protiv fašista, borio se protiv nacista, i već dvadeset godina oni su bili u stanju da odbiju pokušaje italijanske vlade da uništi njihove planine, preko kojih već prelaze mnoge železničke pruge i nedavno izgrađeni autoput.

No TAV opet na meti policije: optužbe za terorizam i subverziju

U dolini Susa i u Torinu, desetine kuća pa čak i restorana koji su u vlasništvu No TAV aktivista/kinja iz grupe Comitato di Lotta Popolare pretreseni su tokom vanredne policijske operacije protiv terorizma i subverzije. Policija je tražila „eksplozive, tupe predmete, stvari koje su pogodne za sečenje ograde i audio-vizuelne i digitalne uređaje koji bi mogli da dovedu do identifikacije mogućih saučenika.“