Seksualno nasilje

Žene, same ste krive

Da li krivicu za silovanje snose žene koje se nisu na odgovarajući način zaštitile? U režiji komičarske grupe "All India Bakchood", bolivudske glumice sarkazmom uništavaju uobičajene argumente idiota koji za seksualne napad okrivljuju žrtvu.

Ukrajinski policajci pretukli i silovali 29-godišnjakinju: Građani zapalili policijsku stanicu!

NEKOLIKO stotina prosvjednika napalo je policijsku stanicu na jugu Ukrajine nakon što je jedan od dvojice policajaca koji su sudjelovali u silovanju mlade Ukrajinke još uvijek na slobodi!

Egipatska država sponzoriše seksualno nasilje nad ženama

"...[N]iko nas neće naterati da ostanemo u kućama, niko neće moći da nas zastraši i natera nas da se krijemo u svojim kućama. I mi ćemo se naoružati da bismo se branile. I bilo koji pas koji se usudi da nam priđe, ja ću ga iseći na komade!"

Mona Eltahawy: Egipćanke su izložene seksualnom uznemiravanju na svakom nivou drštva

Bili bogati ili siromašni, vernici ili ateisti, muškarci u Egiptu rutinski seksualno uznemiravaju žene – a ti napadi su često nasilni i retko se kažnjavaju, kaže Mona Eltahawy, novinarka i aktivistkinja koja govori o arapskim i muslimanskim pitanjima.

Egipćanke i Egipćani protestuju protiv seksualnog zlostavljanja

Nakon što su verski fanatici, kulturni konzervativci i svi ostali muški šovinisti u više navrata napali svoje sunarodnice, a neki od tih napada se desili u sred revolucionarnog trga Tahrir, aktivisti i aktivistkinje koji se ne mire sa mizoginom retradicionalizacijom Egipta organizovali su protest protiv seksualnog zlostavljanja žena, o kojoj se u toj zemlji retko govori. Uprkos očekivanom napadu na učesnike protesta – do kog je i dišlo – hrabre Egipćanke i Egipćani su izložile svoja tela opasnosti od nasilne reakcije muških šovinista i svojim konzervativnim sunarodnicima poslale jasnu poruku: nema nazad!

Egipatska policija pretukla i seksualno napala novinarku Monu Eltahawy

Jesen Arapskog proleća - druga faza egipatske revolucije razotkriva svu brutalnost represivnog aparata države.