Sindikati

Narodni bunt i demagogija s Al Jazeere

No kako to već obično biva, kad mase postaju svjesne vlastitog položaja, uvijek će se s druge strane naći cijela bulumenta naglo pronađenih pacifista, demokrata najšire baze, tankoćutnih noseva osjetljivih na miris dima u zraku, uvezanih novinara koji podupiru postojeći sistem, ali i vječnih odlikaša koji se gnušaju nasilja i iskreno se čude zašto je do ovoga moralo doći, kad se može lijepo, mirnim putem sve riješiti, umjesto da svjetina divlja po ulicama.

Dvadeset mitova o sindikatima

Bill Fletcher: „Čujem od radnika koji imaju slabije plaćene poslove, da preziru visoke plate u sindikalnom sektoru misleći da je bolje za ekonomiju ako svi imaju niže plate“

Radnički pokret Japana se bori sa teškoćama rada na određeno vreme

Japanski sindikati su nekada bili snaga sa kojom se računa, ali sa opadanjem članstva, sve bleđeg aktivizma i širenjem rada na određeno vreme mnogi Japanci i Japanke zaboravljaju da sindikati uopšte postoje.

Falsifikovanje levice u Srbiji - ko su sindikati koji su danas protestovali u Beogradu

Nadamo se da ćemo ovim tekstom doprineti da se spreči širenje lažnih predstava o ova tri sindikata.

Španjolski radnici pljačkaju dućane i robu dijele sirotinji

Članovi jednog sindikata u Andaluziji, u stilu Robina Hooda, opljačkali su dva supermarketa i svu robu podijelili sirotinji. Među sindikalnim aktivistima koji su “počistili” supermarkete bili su i ugledni ljevičarski političari

Vreme je za uzvraćanje udarca: Boots Riley i sindikalni organizator Clarence Thomas o generalnom štrajku u Oklendu

Suština ovog generalnog štrajka je u sledećem: ovo je poziv radnicima/ama, ne samo širom Sjedinjenih Država već širom sveta, da odbiju da rade. Ovo je jedini trenutak kada radnici/e mogu da skrenu pažnju šefova ili vladajuće klase.