Studentske borbe

Anarchy Now! Chile Elects to Revolt

Ove nedelje Submedia se bavi studentskom pobunom u Čileu koja traje više od šest godina, gnevnim spaljivanjem glasačkih listića u Meksiku, a tu je i intervju sa militantima iz Santijaga koji nam govore o tamošnjoj anarhističkoj sceni. U muzičkoj pauzi slušate čileanskog repera Portavoza sa numerom „Te Quieren“

Solidarnost znači Tabarnak! Kvebečki studenti štrajkuju protiv kapitalizma

Ove nedelje Submedia se bavi studentskim mobilizacijama koje su protresle ulice Montreala i Kvebek Sitija. Od velikih marševa, do okupacija univerzitetskih zgrada i direktnih akcija, koalicija proleća 2015. je unela dodatnu energiju u radikalno organizovanje u takozvani Kvebek. Ako želite da saznate nešto više o svemu ovome, pogledajte "Street Politics 101" Submedijin dokumentarac o studentskom štrajku iz 2012.

Beograd: Baner na zgradi Filološkog fakulteta u kontekstu aktuelnih studentskih protesta

Grupa anarhista/kinja 31. oktobra postavila je baner na zgradu Filološkog fakulteta u Beogradu, sa natpisom: “Protiv ispiranja mozga, uvlakača, budućih političara i upravljača. Dole škole! Za slobodno znanje!”

Traljavi bunt

Zahtevi naglo vozdignutog i brojčano traljavog studentskog bunta bili su šesti ispitni rok, budžetsko finansiranje apsolventske godine i produžetak studiranja ekipi koja je fakultet upisala pre osam godina. Jedno je pitanje zašto studenti ne kukaju i ne podvriskuju u vezi sa - gradivom?

Beda beogradske studentske levice

Umesto da molimo za besplatno obrazovanje (o aktuelnim mizernim zahtevima, da i ne govorimo), nije li logičnije da počnemo od drugačijeg sagledavanja već postojeće prakse na dosadašnjim okupacijama?

Zašto blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu 2014?

Birokratski aparati još jednom su dokazali da su radikalne mere jedini način komunikacije koji oni razumeju. Zbog toga studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta od (juče) su u blokadi. Filozofski fakultet je pod upravom studenata.

A history of the Black Bloc

This week: 1. Madrid resist austerity 2. A History of the Black Bloc 3. Le Peuple de l'Herbe - Parler le fracas 4. Street fighting in Montréal

Riot Porn: Studentski koktel za pandure u Kairu

Po svemu sudeći Egipćani su izgubili strpljenje i It looks like that Egyptians have run out of ways to stop the bloody coup so they decided to try ordinary ways..In an anti-coup protest at Cairo University Students decided to avenge their collegue who get killed inside the university by Police in one of the numerous massacres commited by Police and military In Egypt Against the ppl after the military coup..And it seems to be working..

Desnom ekstremizmu nije mesto na Filozofskom

Studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta poslali su pismo Upravi fakulteta sa zahtevom da se spreči učešće članova ekstremno desničarskog pokreta Dveri Srpske na tribini u zgradi ove obrazovne ustanove.

Street Politics 101

U proleće 2012, masovni studentski štrajk protiv povećanja školarine, šest meseci je tutnjao ulicama Montreala. Protesti i militantne ulične akcije postali su deo dnevne i noćne realnosti ove kanadske metropole.

Meksiko: sukob studentskog pokreta #yosoy132 i novog predsednika države

YouTube video pokrenuo masovne studentske proteste protiv novoizabranog meksičkog predsednika, Enrikea Penja Nieta

Čileanski studentski pokret je uspeo potpuno da promeni politički život zemlje

Da li je čileanski studentski pokret izgubio snagu, ili je prešao u novu fazu svojih nastojanja da izraste u kohezivni društveni pokret?

Pravo na obrazovanje: Iseljenja i sukobi u Torinu

Sve je završeno 30. oktobra ove godine, kada je doveden izuzetno veliki broj policajaca sa ciljem da se blokira veći deo centra grada i osigura zgrade pokrajinske uprave. Došlo je do sukoba po celom gradu, koji su trajali do duboko u noć, kada je okupiran i Fakultet društvenih nauka.

Kako je pobedio studentski pokret iz Kvebeka?

Dok mnogi iz studentskog pokreta proslavljaju pobedu, jedan element koji je omogućio taj uspeh već je pao u zasenak

Kvebek nakon izbora: studenti pobedili po pitanju poskupljenja školarina, borba za besplatno obrazovanje se nastavlja

O vezi između izbora i studenstkog pokreta govori Jérémie Bédard-Wien. On je student CEGEP-a iz Montreala. Za one koji ne poznaju kvebečki sistem, CEGEP je neka vrsta večernje škole (community college). Jérémie je organizator studentske organizacije CLASSE.

Uloga anarhista/kinja u kvebečkom studentskom pokretu: Intervju sa Rémijem Bellemare-Caronom

"U svojoj praksi, militantno krilo studentskog pokreta internalizovalo osnovne anarhističke principe, kao što su tokom proteklih decenija to učinili i drugi društveni pokreti u Kvebeku."

Otpor studenata u Kvebeku ne jenjava

Kvebek, Kanada - Izveštaj o masovnom protestu "crvenih kvadratića" i budućim planovima studentskog pokreta.

Nepoštenje, ime ti je Charest: Blokirani pregovori u Kvebeku

Bože sačuvaj, da demokratska vlada napravi kompromis kada je suočena sa masovnim protivljenjem javnosti, zato što će - ukoliko to učini - „izgubiti prestiž“. Pa uprkos činjenici da bi studentski predlozi doneli u državnu blagajnu istu količinu novca kao i poskupljenje školarina, odbačeni su bez razmišljanja.

..., a policiji - le zizi!

Već četiri meseca traje "najveći čin građanske neposlušnosti u istoriji Kanade", tj. studentski štrajk u kanadskoj provinciji Kvebek. Ovih dana, u poslednjem pokušaju vlade Jeana Charesta i njegove Liberalne partije da uguše pobunu, navrat nanos je usvojen zakon koji se graniči sa uvođenjem vanrednog stanja.

Javorovo proleće

Poznat kao “Javorovo proleće”, ovogodišnji studentski štrajk u kanadskoj provinciji Kvebek, najduži je, najmnogoljudniji i najradikalniji studentski štrajk u istoriji Severne Amerike.