TEPCO

Radioaktivne poplave rekontaminirale Japan

Polovinom septembra ozbiljan tajfun je pogodio istočni Japan i stvorio poplave kakve nisu viđene u poslednjih 50 godina. Tokijska elekotroenergetska kompanija (Tepko), operater i vlasnik nuklearne elektrane Fukušima Daiči u kojoj je došlo do topljenja tri jezgra nuklearnih reaktora, priznala je da su drenažne pumpe u Fukušimi podbacile i da je radioaktivna voda još jednom pokuljala u Pacifik. Ali šta je sa izuzetno velikom količinom radioaktivnog cezijuma, stroncijuma i drugih izotopa koji su rasuti stotinama milja daleko od mestra nuklearne katastrofe koja tek treba da bude očišćena i koja je sada poplava premestila do sela koja su sada kontaminirana? Još jednom, glavni inžinjer Fervindsa, Arni Gundersen, je tu da bi nas informisao.

Virtuelni obilazak nuklearne elektrane Fukušima Daiči

Glavni inženjer Fairewindsa, Arni Gundersen, govori o brojnim problemima sa kojima se suočava Japan dok nas vodi u virtuelni obilazak ostataka nuklearne elektrane Fukušima Daiči.

Fairewinds: Novi podaci potvrđuju ozbiljna oštećenja bazena sa potrošenim gorivom u NE Fukušima Daiči

Novi "Tepkovi" podaci koji su izmereni 19. i 20. avgusta ukazuju da su bazeni sa potrošenim gorivom u jedinicama 1, 2 i h havarisane NE Fukušima Daiči pretrpeli ozbiljna oštećenja.

Novi podaci potvrđuju prethodnu analizu Fairewindsa, dok se kontaminacija širi po Japanu i čitavom svetu

Novi podaci koje je objavilo troje naučnika sa Univerziteta Kalifornije San Dijego potvrđuju analizu Fairwindsa iz aprila kada je rečeno da se nuklearno jezgro u NE Fukušima Daiči palilo i gasilo nakon što je TEPCO izašao u javnost sa tvrdnjom da su reaktori ugašeni.

Smrtonosni nivo radijacije u Fukušimi: kakve su implikacije?

"Oni će naći još veće nivoe radijacije... Nuklearno jezgro je iscurelo i leži na podu kao palačinka dok prodire u dubinu..."