Zapatisti

FIFA go home! Bitka protiv svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu

Ove nedelje „It’s the end of the World as We know it and I feel fine“ donosi pregled vesti iz muthafrackin otpora.

Zbogom Marcose, živeo Subcomandante Galeano!

Subkomandante Markos zapatista više ne postoji: „Mi smatramo da jedan od nas mora da umre da bi Galeano mogao da živi. Da smrt ne uzme život već ime.“

Zapatisti!

1. januara 2014. zapatistički pokret iz Meksika proslavio je 20 godišnjicu ustanka u Čjapasu. Predstavnici Londonsko-meksičke grupe za solidarnost sa Čjapasom govore o istoriji i tekućim borbama Zapatista.

Zapatistički ustanak (20 godina kasnije)

„Da li ćete pobediti?“, novinar je pitao ustanika.

„Mi ne zaslužujemo da izgubimo“, odgovorio je ustanik.

Bila je to prvi razgovor kog se seća novinar Gaspar Morquecho koji je vodio sa revolucionarnim subkomandanteom Markosom 1. januara 1994, na glavnom trgu San Kristobal de las Kasasa, u Čjapasu, Meksiko. Morquecho, još uvek delimično pijan i mamuran od proslave novogorišnje noći, intervjuisao je zapatističkog lidera svega nekoliko minuta nakon što su on i njegovi drugovi upali u grad i zauzeli opštinsku zgradu.

Dvadeset godina nakon izbijanja zapatističkog ustanka, VICE je otputovao u Čjapas da bi se sreo sa Morquechom, prvim lokalnim novinarom koji je razgovarao sa zapatističkom armijom licem u lice, koji se prisetio dešavanja tog sudbonosnog dana – bio je to prvi oružani ustanak urođenika u Latinskoj Americi u dobu interneta.

Zapatistički ustanak 20 godina kasnije: Kako su se meksički urođenici suprotstavili "smrtnoj presudi" NAFTA-e

O uticaju zapatističkog ustanka 20 godina kasnije i izazovima sa kojima se on i dalje suočava, Ejmi Gudman (Amy Goodman) razgovara sa Piterom Rosetom (Peter Rosset), profesorom ruralnih društvenih pokreta u San Kristobal de las Kasasu, Meksiko.

Zapatisti: dvadeset godina kasnije

Pojava Zapatističke armije nacionalnog oslobođenja (EZLN) u januaru 1994. dramatično je preokrenula situaciju u Meksiku tako što je izbacila iz koloseka projekat produženog trajanja Salinasove autoritarne vlasti, postavila urođeničko pitanje u centar javne agende, demaskirala laž vladinog projekta borbe protiv siromaštva, otvorila prostore za ekspanziju širokog raspona političkih i građanskih snaga koje su bile politički blokirane, izdejstvovala "građanizaciju" Federalnog izbornog instituta (IFE), postavila temelje za političku reformu 1996, okončala vladavinu dva hegemona političko-kulturna bloka i unela svež vazduh u javnu debatu o sudbini zemlje.

Mesto zvano Čjapas

A Place Called Chiapas (1998.) je dokumentarni film o Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) (Zapatistička armina

ATG Radio | Dva puta

U nedavno održanom govoru, skot kro (scott crow) je govorio o tome kako je ušao u anarhističku politiku i grassroots organizovanje, i o tome kako su evoluirale njegove ideje. A Majk Brodi (Mike Brodie), koji je proputovao 50.000 milja kroz 46 država, opisuje kulturu "train-hoppinga" sa kojom se sreo, uključio se u nju i fotografisao je.

Anarhija u Portoriku

Ove nedelje: 1. Zapatistas Rising 2. Idle No More stops the flows 3. New year’s eve noise demo 4. Storming Norman Rot in Hell 5. Is Bush Dead yet? 6. Killer Mike – Reagan 7. Anarchy in Puerto Rico

Maje su žive – i nedavno su imale neka mudra predskazanja

Zapatisti su predvideli dugoročne opasnosti globalizacije. Toliko o ideji da su Maje „stvar prošlosti“.

Zapatistički nemi marš

DA BI NAS ČULI - KORAČAMO U TIŠINI Sa krajem majanskog kalendara, započinje novi ciklus borbi sa hiljadama zapatista i zapatistkinja koji mirno i u tišini okupiraju gradove širom Čjapasa.

U Čjapasu se predoseća rat

San Kristobal de las Kasas, Čjapas - Scene Isusovog rođenja se mogu videti na sve strane u ovom kolonijalnom gradu koji se nalazi u visoravnima Čjapasa. Ali prizori koji dočekuju posetioce na ulazu kulturnog centra Tierradentro imaju lokalni pečat: to su figurice na magarcu koje nose minijaturne ski maske i drvene puške.